Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο λόφος με τα αγριολούλουδα-Kimberley Freeman

       «Ο λόφος με τα αγριολούλουδα» της Kimberley Freeman είναι ένα καλογραμμένο, συγκινητικό, ανθρώπινο και ευαίσθητο βιβλίο! Παρά τον όγκο του, το διάβασα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η ενδιαφέρουσα υπόθεσή του, οι καλοσχηματισμένοι ήρωές του και η ανατρεπτική, θα έλεγα, πλοκή του δεν μου επέτρεψαν να το αφήσω από τα χέρια ούτε στιγμή.
     Η υπόθεση του βιβλίου τοποθετείται από την συγγραφέα χρονικά σε δυο περιόδους, στο 1929, όπου αναφέρεται η ιστορία της Μπέιτι, και στο 2009, όπου η εγγονή της, η Έμα, μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την δική της ιστορία.
       Η Έμα, η αγαπημένη εγγονή της Μπέιτι, μετά το ατύχημα που της στέρησε την συνέχεια της καριέρας της στο μπαλέτο, αφήνει το Λονδίνο και επιστρέφει στο πατρικό της στην Αυστραλία. Εκεί η απρόσμενη κληρονομιά που δέχεται θα την οδηγήσει στην φάρμα που κάποτε διαχειριζόταν η γιαγιά της, στην φάρμα που το παρελθόν και τα οικογενειακά μυστικά φυλάσσονται καταχωνιασμένα εδώ και δεκαετίες περιμένοντας να βγουν στην επιφάνεια…. Η Έμα που έχει σκοπό να πουλήσει την φάρμα, το λόφο δηλαδή με τα αγριολούλουδα, μόλις φτάνει στο οίκημα επιδίδεται στον καθαρισμό του. Η γιαγιά της, βλέπετε, είχε την μανία να κρατά και να αποθηκεύει τα πάντα στο σπίτι της φάρμας. Κούτες, κούτες, κούτες…. Και μέσα σ’ αυτές τις κούτες βρίσκεται αποθηκευμένο και όλο το παρελθόν της Μπέιτι, όλα τα μυστικά και όλα τα συναισθήματα που κουβαλούσε καλά κρυμμένα μέσα της. Ανοίγοντας λοιπόν μία μία τις κούτες γυρίζει, μέσα από τα γράμματα της γιαγιάς της και τις κιτρινισμένες πλέον φωτογραφίες, στο 1929, εκεί δηλαδή που η Μπέιτι μένει έγκυος από τον Χένρι, τον παντρεμένο εραστή της, και διωγμένη από τους συντηρητικούς γονείς της αναγκάζεται να εγκαταλείψει μαζί με τον Χένρι την Γλασκόβη προκειμένου να φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Στην Αυστραλία, στον νέο τόπο διαμονής, το ζευγάρι θα ζήσει φτωχικά, μιας και ο Χένρι δεν ξεχνά την παλιά του συνήθεια, αυτή της χαρτοπαιξίας, και με πολλές πολλές συγκρούσεις. Η Μπέιτι όμως αποφασίζει να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει, για χάρη της κόρης της Λούσι, μια ζωή αξιοπρεπής και χωρίς βία. Εγκαταλείπει τον Χένρι και με πολύ κόπο αλλά και τύχη αποκτά την φάρμα με τον λόφο των αγριολούλουδων….. Σ’ αυτή την φάρμα θα παλέψει με την επιβίωση, με τις κοινωνικές προκαταλήψεις της δεκαετίας του ’30 αλλά κυρίως με τον πόνο που θα νιώσει, όταν ο Χένρι και η νόμιμη σύζυγος του Μόλι θα προβούν στην σταδιακή και μεθοδευμένη απομάκρυνση της κόρης της Λούσι από το πλευρό της…. Σ’ αυτή την φάρμα όμως θα γνωρίσει και τον απόλυτο, μοναδικό έρωτα…. Ο Τσάρλι, ο Αβοριγίνας επιστάτη της, θα την γεμίσει με την αγάπη του, μια αγάπη που θα την ακολουθήσει στα επόμενα δύσκολα μονοπάτια της ζωής της, θα την ακολουθήσει έως το τέλος της….
  Κλείνοντας τις κούτες της ζωής της γιαγιά της, η Έμα θα αναθεωρήσει τις απόψεις της για την ζωή και.... θα αφεθεί κι εκείνη με την σειρά της, σ’ αυτή τη φάρμα, στην φάρμα με τον λόφο των αγριολούλουδων, στον έρωτα και στην ουσιαστική ζωή…..
    «Ο λόφος με τα αγριολούλουδα» είναι ένα καλογραμμένο, ρομαντικό, συγκινητικό και όχι δακρύβρεκτο βιβλίο, μιας και η συγγραφέας μάς παρουσιάζει την ιστορία της με τρόπο που να μην επιβάλει, μέσω π.χ τραβηγμένων σκηνών, συναισθήματα αλλά με τρόπο που να αφήνει στον αναγνώστη την δυνατότητα να νιώσει και να πλάσει αυτά τα συναισθήματα. Αποτυπώνει δηλαδή την ιστορία της Μπέιτι τόσο όσοχωρίς να τραβά από τα μαλλιά τα γεγονότα αλλά να τα παραθέτει με ύφος ρομαντικό και ατμοσφαιρικό. 
         Ένα άλλο στοιχείο που μ'άρεσε στο εν λόγω βιβλίο ήταν η σύνδεση των δύο ιστοριών, των δύο εποχών. Σε αρκετά βιβλία που αναπτύσσουν την υπόθεσή τους σε δυο διαφορετικές εποχές, έχω παρατηρήσει πως η μία από τις δυο ιστορίες παραγκωνίζεται από την άλλη. Έχω την εντύπωση δηλαδή πως δίνεται έμφαση στην μια εκ των δυο ιστοριών με την πλειοψηφία η έμφαση αυτή να δίνεται στην ιστορία που οι ήρωες τοποθετούνται σε παρελθοντικό χρόνο. Εδώ, κάτι τέτοιο, δεν γίνεται. Και η ιστορία του παρελθόντος και η σύγχρονη δένουν αρμονικά μεταξύ τους και διαθέτουν την ίδια, θα έλεγα, δυναμική. Η μετάβαση από την μία στην άλλη είναι ισορροπημένη  και σαφής.  
          Διαβάστε το…. είμαι σίγουρη πως η μητρική αγάπη της Μπέιτι, ο αξιοπρεπής αγώνας της για επιβίωση στην Αυστραλία του ’30, η συνεχής προσπάθεια της να πλησιάσει την κόρη της καθώς και ο τρόπος που αντέκρουε την μισαλλοδοξία και τα κλισέ της κοινωνίας θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι γεμάτο όμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους συναισθήματα. 
         Κλείνοντας το βιβλίο θα πάρετε μαζί σας τον κάθε ήρωα και την κάθε ιστορία του και θα κατατάξετε τον Λόφο με τα αγριολούλουδα στα αγαπημένα σας βιβλία! Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα….


Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο λόφος με τα αγριολούλουδα
Συγγραφέας: Kimberley Freeman
Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: Νοέμβριος του 2012
Σελ.: 640
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου