Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το ρόδο της Τοσκανης-Alexandra Belinda

      «Το ρόδο της Τοσκάνης» είναι ένα βιβλίο εποχής στο οποίο ο έρωτας, ο ρομαντισμός, το μυστήριο και η Ιστορία συνδυάζονται άψογα από την Alexandra Belinda δημιουργώντας ένα κείμενο που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του.
      Η ιστορία ξεκινά στην Φλωρεντία του 1914 και, παίρνοντάς μας από το χέρι, μάς περιδιαβαίνει στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στην αντίσταση των παρτιζάνων καθώς και στην βίλα Σκαρφιότι, το μέρος δηλαδή που για τριάντα χρόνια κράτησε καλά κρυμμένο το μυστικό της καταγωγής της Ρόζας Μπελόκι, της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου.
     Τον Δεκέμβριο του 1914 ένα βρέφος εγκαταλείπεται από έναν άγνωστο στο μοναστήρι Σάντο Σπιρίτο στην Φλωρεντία. Η καταγωγή του αποτελεί μυστήριο καθώς το μόνο που υπήρχε επάνω του ήταν ένα κλειδί-φυλακτό.  δεν το συνόδευε ούτε ένα όνομα, ούτε μια ιστορία….  Οι μοναχές, και ιδιαίτερα η αδερφή Μανταλένα, θα περιθάλψουν την Ρόζα, όπως την ονόμασαν, και θα της προσφέρουν απλόχερα ασφάλεια, μόρφωση και κυρίως αγάπη. Η Ρόζα, που αγαπά τις γλώσσες και την μουσική, θα παραμείνει στο μοναστήρι έως και τα δεκαπέντε της, ως και την στιγμή δηλαδή που θα επιλέγει από τον μαρκήσιο Σκαρφιότι για κουβερνάντα της κόρης του Κλημεντίνης
     Τότε η Ρόζα θα αφήσει για πρώτη φορά την ασφάλεια του μοναστηριού και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ζωή…. την ζωή που της φυλάσσει στιγμές δύσκολες, αινιγματικές, βίαιες, ανθρώπινες και γεμάτες έρωτα και σαγήνη... Από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει την βίλα Σκαρφιότι νιώθει πως αυτό το οίκημα έχει παίξει στο παρελθόν αλλά κυρίως πως θα παίξει στο μέλλον σημαντικό ρόλο στην ζωή της. Και πράγματι έτσι θα γίνει μιας και σ’ αυτό το επιβλητικό και μυστηριώδες κτήριο ο φασισμός, η φυλάκιση, η βία, ο ναζισμός, η παράνοια του πολέμου, ο έρωτας, η θυσία και η αλήθεια θα είναι εκεί για να οδηγήσουν την Ρόζα Μπελόκι και τους αναγνώστες στην πολυπόθητη λύτρωση των τελευταίων σελίδων….

     «Το ρόδο της Τοσκάνης» με έκανε ακόμα και τις στιγμές που βρισκόταν κλειστό στο κομοδίνο μου να το σκέφτομαι και να θέλω να τρέξω να το ανοίξω και να συναντήσω ξανά τους άρτιους ήρωές του και την ενδιαφέρουσα και αινιγματική υπόθεσή του. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, για εμένα, πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο!
     Η Alexandra Belinda έστησε ένα σκηνικό στο οποίο με έκανε να μεταφερθώ στην φασιστική Ιταλία του Ντούτσε και να κατανοήσω τις συνθήκες που επικροτούσαν στην Ιταλία του δικτάτορα, να περπατήσω στους λιθόστρωτους δρόμους της Φλωρεντίας, να δω με τα μάτια της φαντασίας μου τις φρικαλεότητες των ναζί και να νιώσω τον κάθε προβληματισμό και το κάθε συναίσθημα που κουβαλούσαν οι ήρωες της. Οι περιγραφές της συγγραφέως ήταν έντονες, λυρικές και ωμές εκεί που έπρεπε.
     Παρόλο τον όγκο του διαβάζεται απνευστί και γεμίζει τον αναγνώστη αισθήματα αγάπης, αφοσίωσης και θυσίας προς όφελος του κοινού καλού και της ελευθερίας.
     Διαβάστε το…. η ενδιαφέρουσα, καταιγιστική, ρομαντική και σκληρή συγχρόνως ιστορία του δεν θα σας επιτρέψει να αφήσετε «Το ρόδο της Τοοσκάνης» στιγμή από τα χέρια σας!
     Εξαιρετικό!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Συγγραφέας: Alexandra Belinda
Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: 22/04/2015
Σελ.: 720


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου