Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Ευαγγελία Ευσταθίου!


    Και ενώ το «Πριν χαθεί η νύχτα» της Ευαγγελίας Ευσταθίου ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, η συγγραφέας μάς κάνει την τιμή να μας το παρουσιάσει μέσω της παρούσας συνέντευξης, για την οποία και την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που διέθεσε ώστε να πραγματοποιηθεί! Της εύχομαι ολόψυχα το δέκατο πόνημά της, το οποίο και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Λιβάνη, να είναι καλοτάξιδο και να αποκτήσει μια θέση στις καρδιές όλων των αναγνωστών!! 
        Μέχρι όμως το βιβλίο να φτάσει στα χέρια μας, διαβάστε την συνέντευξη της και ανακαλύψτε μέσω των όμορφων απαντήσεων της ένα κομμάτι από το έργο και κυρίως την προσωπικότητα της Ευαγγελίας Ευσταθίου!  

1. Σύντομα, το δέκατο βιβλίο σας, το «Πριν χαθεί η νύχτα» θα αποκτήσει μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. 

Αν και μου είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάζω εγώ η ίδια τα βιβλία μου, θα κάνω μια μικρή προσπάθεια. Είναι ένα βιβλίο με δύο πυρήνες θα έλεγα. Τον αστυνομικό και τον αισθηματικό. Ένα βιβλίο με δράση, ψυχοσυναισθηματικές συγκρούσεις, αγωνία, στιγμές θρίλερ και ήρωες που για τους δικούς του λόγους ο καθένας , αγωνιούν για τη λύτρωση.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Η βαθιά αγάπη μου στις αστυνομικές ιστορίες και στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις. Ήταν πρόκληση για μένα να υπερβώ τον ίδιο μου τον εαυτό προκειμένου να αποδώσω στοιχεία ψυχοσύνθεσης εντελώς έξω από μένα. 

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί;

Αγαπώ πολύ τον κεντρικό μου ήρωα, τον Μάνο Κορυζή, τον Εγκληματολόγο-φυσιογνωμιστή με τις τρομακτικές απώλειες στη ζωή του που προσπαθεί να ισορροπήσει τώρα  σε μια πραγματικότητα εντελώς μεταμορφωμένος. Δυσκολεύτηκα αφάνταστα με τον κακό της υπόθεσης, έναν ιδιοφυή παράφρονα που θα γνωρίσετε και που η δική του ψυχοσύνθεση απείχε έτη φωτός από τη δική μου.

 4. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που η ιστορία των ηρώων σας και οι ίδιοι σας οι ήρωες θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Η ζωή δεν είναι στατική. Κι αν κάποιες από τις στιγμές της καθόρισαν θετικά ή αρνητικά τον χαρακτήρα μας, υπάρχουν πάντα περιθώρια για να μη μένουμε πίσω και να παλεύουμε για να κάνουμε βήματα μπροστά.

5. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του «Πριν χαθεί η νύχτα».

Συγκίνηση, νοσταλγία, ανακούφιση, χαρά, αγωνία, λύτρωση ήταν τα συναισθήματα που κυρίως ένιωσα τη στιγμή εκείνη.


6. Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητη’’ σε ότι έχετε γράψει;

Η πρώτη που το διαβάζει είναι η επιμελήτριά μου, την άποψη της οποίας περιμένω με μεγάλη αγωνία. Εννοείται πως ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις της κι ευτυχώς μέχρι τώρα, δεν έχει χρειαστεί να παρέμβω μεταγενέστερα σε γραπτό μου. Ευτυχώς! Γιατί με τέτοιες δαιδαλώδεις ιστορίες που γράφω, μία μικρή διόρθωση είναι ικανή να επιφέρει ένα ντόμινο κι από άλλες.

 7. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε το «Πριν χαθεί η νύχτα»;

Αγωνιώδες, σκοτεινό, λυτρωτικό, ενίοτε λυρικό και κάποιες στιγμές, σοκαριστικό.

8. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζετε; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις;

Τα αρνητικά σχόλια τα ακούω με προσοχή και προσπαθώ να εντοπίσω τα σημεία που ανταποκρίνονται στην αλήθεια ώστε την επόμενη φορά να είμαι καλύτερη και να αγγίξω κι εκείνους που για κάποιους λόγους υπέβαλαν τις ενστάσεις τους. Όχι, δεν κάνω εκπτώσεις στα γραπτά μου. Γράφω αυτό που βγαίνει από την ψυχή μου αυθόρμητα και μετά απλά εύχομαι να έχω υποπέσει στα λιγότερα δυνατά λάθη.

9. Έχετε ‘’μετανιώσει’’ για την κατάληξη που δώσατε σε κάποιο από τα βιβλία σας, ώστε, αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάζατε αυτή την κατάληξη, θα το κάνατε με μεγάλη χαρά;

Όχι, δεν έχω μετανιώσει για κανέναν από τους επιλόγους μου. Ίσως να μην ήταν όλοι αρεστοί σε όλους, αλλά πιστεύω πως ταίριαζαν με την εξέλιξη τις εκάστοτε ιστορίας. Παραδέχομαι στο σημείο αυτό πως δεν άρεσε σε πολλούς ο επίλογος στο Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως υπηρέτησε την ψυχοσύνθεση των ηρώων μου και ήταν ένας τίμιος επίλογος σε σχέση με όλα εκείνα που είχαν διαδραματιστεί.

10. Εσείς κατευθύνετε τους ήρωες ή οι ήρωες σας από ένα σημείο και μετά αυτομολούν και κατευθύνουν το χέρι σας κατά την διάρκεια της συγγραφής; 

Το δεύτερο συμβαίνει. Εγώ στήνω το σκηνικό και τις επιμέρους παραμέτρους και στην πορεία βρίσκομαι να ακολουθώ την ξέφρενη κούρσα τους προσπαθώντας να συγκρατώ και κάποιες φορές να κατευθύνω.

11. Ποιο από τα βιβλίο σας θα θέλατε να μεταφερθεί στην μικρή οθόνη, αφού πιστεύετε πως αυτό εκτός από την αισθητική-καλλιτεχνική απόλαυση θα προσφέρει και πολλά μηνύματα στους θεατές;

Θα μου άρεσε να δω στη μικρή οθόνη το Αν τον Άνεμο Ρωτήσεις, γιατί ο ήρωας είναι ταυτόχρονα και αντιήρωας και έχει ενδιαφέρον η προσπάθειά του να βαδίσει στα μονοπάτια μιας ζωής που συνήθως προκρίνει τους ήρωες και βάζει στο περιθώριο τους αντιήρωες.

12. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Ευαγγελίας Ευσταθίου; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί;

Η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου στα δώδεκα χρόνια μου και για μένα ήταν, είναι και θα είναι η καλύτερη μέθοδος χαλάρωσης, ηρεμίας, ενίοτε και ψυχοθεραπείας. Είναι το παράθυρό μου σε έναν εναλλακτικό κόσμο, καλύτερο απ’ αυτόν γύρω μας και με μεγαλύτερα αποθέματα ελπίδας για να δυναμώνουν την ψυχή μας.

13. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σας κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία;

Η άρτια χρήση της ελληνικής γλώσσας, τα μηνύματα, οι εμβάθυνση των χαρακτήρων, η μεστή αφήγηση, οι διάλογοι που ανταποκρίνονται στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, τα ευρήματα στη διήγηση, η ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και στη δράση, τα ευφάνταστα τεχνάσματα στην εναλλαγή των εικόνων, η σωστή έρευνα για την απόδοση πληροφοριών κρίσιμων για την εξέλιξη του μύθου και το ταλέντο στην έγερση του προβληματισμού του αναγνώστη, αν φυσικά η ιστορία προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

14. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη;

Διαφυγή από τα άγχη της καθημερινότητας, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, φως τις στιγμές που μας τυλίγουν τα σκοτάδια. Η λογοτεχνία αυτήν την περίοδο μπορεί να είναι ταυτόχρονα λύχνος για το πνεύμα μας, μαξιλάρι για την ψυχή μας και εφαλτήριο για τον αγώνα μας.

15. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό διαμόρφωσε την σκέψη σας;

Τη σκέψη μου, δεν μπορώ να πω πως τη διαμόρφωσε, αλλά σίγουρα ήταν ένα βιβλίο που παρείσφρησε στις δικές μου λογοτεχνικές ανησυχίες και δρόμους. Ήταν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ. Προς τιμήν της μάλιστα, η καινούρια μου ηρωίδα φέρει το όνομά της.

16. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός;

Λατρεύω την Τζότζο Μόις και την Αν Φορτιέ από σύγχρονους και λατρεύω τον Μενέλαο Λουντέμη και τον Ντοστογιέφσκι από κλασσικούς.

17. Προτείνετε μας ένα βιβλίο!

Πριν έρθεις εσύ- Τζότζο Μόις

18. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο;

Την Εξομολόγηση του Σπύρου Πετρουλάκη.

19. Πείτε μας μια φράση που σας εκφράζει και αποτελεί για σας μότο ζωής;

Ποτέ μην αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα.

20. Στο ερωτηματολόγιο μου ρωτώ σχεδόν πάντα τους συγγραφείς για τα επόμενα συγγραφικά τους βήματα. Με εσάς όμως δεν θα κάνω το ίδιο, μιας και οι ήρωες του νέου σας πονήματος φαντάζομαι πως κατακλύζουν ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα: Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας;

Μέσα στους άμεσους στόχους μου είναι να γράψω μια ρομαντική κομεντί.

21. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Θα ήθελα να απαντήσω με κάτι που έγραψα στο εισαγωγικό σημείωμα του προηγούμενου βιβλίου μου:

«Για κάθε κακό δράκο των παραμυθιών ή της αληθινής ζωής υπάρχει πάντα μια μαγική φαρέτρα γεμάτη βέλη που τον εξουδετερώνουν. Τη λένε ελπίδα…»

******

Πριν χαθεί η νύχτα

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η Έμιλι Ρομάνη βλέπει τη ζωή της να μετατρέπεται σε έναν σωρό από ερείπια εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άντρα που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό. Η μητέρα της δολοφονείται άγρια, και ο αδερφός της μένει σχεδόν ανάπηρος. Ο έγκριτος εγκληματολόγος και αναλυτής στοιχείων Μάνος Κορυζής, στην προσπάθειά του να παγιδεύσει τον παρανοϊκό εγκληματία, παίρνει μια εσφαλμένη απόφαση την πιο κρίσιμη στιγμή. Το λάθος αυτό  το πληρώνουν αθώοι, ενώ ο ίδιος είναι ανήμπορος να  το διορθώσει λόγω του άδικου εγκλεισμού του στη φυλακή.  
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Κυνηγός επιστρέφει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το δολοφονικό του παραλήρημα, μοιάζοντας πραγματικά άτρωτος. Η Έμιλι και ο Μάνος συναντιούνται αναπάντεχα και συμμαχούν εναντίον του, αλλά οι διαφορές που τους χωρίζουν μοιάζουν αγεφύρωτες Εκείνη, επιτυχημένη δημοσιογράφος πλέον, παραμένει δέσμια των οδυνηρών αναμνήσεων, χωρίς να έχει συγχωρήσει τον Μάνο για το λάθος του. Εκείνος, αληθινό θηρίο πια, κουβαλάει μια ψυχή γεμάτη σκοτάδια.
Καθώς οι έρευνες για την ανακάλυψη του δολοφόνου κορυφώνονται, τρομερά μυστικά έρχονται στο φως και αλήθειες καταρρίπτονται. Η Έμιλι και ο ανεπιθύμητος σύμμαχός της εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα ως τις σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας, σε μια φρενήρη διαδρομή όπου τα συναισθήματα δίνουν μάχες με τη λογική και οι θανάσιμες απειλές μετατρέπουν το σκοτάδι γύρω τους σε έρεβος έτοιμο να τους καταπιεί.
Η αγάπη που αρχίζει να γεννιέται δείχνει αποκαρδιωτικά εύθραυστη.
Ο δρόμος μέχρι το χάραμα φαντάζει μακρύς .
Και είναι πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις σκιές πριν χαθεί η νύχτα.

Βιογραφία Συγγραφέως:

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει από µικρή ηλικία, στην αρχή παραµύθια και στη συνέχεια διηγήµατα.
Ασχολείται επίσης µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά.
Είναι παντρεµένη και έχει µία κόρη και έναν γιο.
Έργα της: Μ'ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Σ'ΑΓΑΠΩ, ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΚΥΚΝΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ,ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΡΟΔΟ, ΒΑΘΥ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ και ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ (υπό έκδοση)
Βρείτε την συγγραφέα: 
https://www.facebook.com/evaggelia.efstathioua
https://www.facebook.com/evaggelia.efstathioub
http://evaggeliaefstathiou.blogspot.gr

Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη και τις υπέροχες ερωτήσεις. Καλή συνέχεια στις δραστηριότητές σας και καλό Πάσχα με Υγεία και Αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ ευχαριστώ πολύ! Ήταν χαρά και μεγάλη τιμή για 'μένα! Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή