Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Οι νύμφες της Εροιβιάς-Βασιλική Τσούνη

     Με φόντο τα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων, Οι νύμφες της Βασιλικής Τσούνης ξεπηδούν από τις σελίδες του νέου της βιβλίου και μας διηγούνται τις δικές τους ζωές, ζωές στις οποίες η Μοίρα, τα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και η λίμνη της Εροιβιάς στέκουν πάνω από τις επιλογές και τα βήματα τους κάνοντας τη πορεία τους στην ζωή δύσβατη, ερεβώδης...

     Η ιστορία αρχίζει το 1943 στο εβραϊκό γκέτο των Ιωαννίνων, εκεί δηλαδή που ο Εβραίος Εντιν και η όμορφη Γιαννιώτισσα Λενιώ ζουν τον παράφορο μα και απαγορευμένο έρωτά τους. Η Ιστορία, ο Χίτλερ και η αντισημιτική του παράνοια καθώς και ο ερωτευμένος με την Λενιώ Αντώνης, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει, στέκονται απέναντί τους στήνοντας παγίδες, στις οποίες ο Έρωτας, ο Εντίν και η προσωπικότητα της Λενιώς αλλά και των απογόνων της θα πέσουν μέσα στα σκοτάδια τους. 
     Η Λενιώ προκειμένου να σώσει τον Εντίν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων πείθετε από τα λόγια του Αντώνη. Όταν διαπιστώνει πως όλα όσα της έταξε ήταν ένα τεράστιο και καλοστημένο ψέμα, είναι πλέον αργά για τον Έρωτα και τον Εντίν της που χάνεται οριστικά από την ζωή της. Έτσι εκείνη αναγκάζεται, εγκλωβισμένη από την Μοίρα, να παντρευτεί τον Αντώνη και να χτίσει μαζί του την οικογένειά της. Όμως η Λενιώ έχει αλλάξει. Η ανατροπή της ζωής της, η απώλεια του Εντίν και όσα αυτός αντιπροσώπευε την σκληραίνουν, της αλλοιώνουν την ψυχή... Όλα την θίγουν και την θυμώνουν. Περισσότερο όμως από όλους τα θηλυκά, που τα στερεότυπα της εποχής δεν τους επιτρέπουν να πάρουν στα χέρια τους την ζωή τους... που παραμένουν δέσμια των επιθυμιών του άντρα που τα ορίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής τους...  Όπως η ίδια. Όπως η κόρη της, η Θεοδώρα.
     Η Θεοδώρα... που γίνεται εν ρύμη της το κόκκινο πανί για την Λενιώ, μιας και την θεωρεί κι αυτή υπεύθυνη για την ανατροπή της ζωής της... Η Θεοδώρα... που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου αντιμετωπίζεται απ’ όλους, εκτός από τον πατέρα της, σαν δουλικό, ενώ η ίδια της η μάνα τής στερεί ακόμα και το χάδι... Η Θεοδώρα... που παντρεύεται τον Κωνσταντή, φέρνει στον κόσμο την Δάφνη και η Μοίρα την οδηγεί εν τέλει να ζήσει στο σπίτι που ο έρωτας της Λενιώς και του Εντίν άνθιζε είκοσι χρόνια πριν. Εκεί που τα μυστικά φώλιασαν στους τοίχους και απειλούν και επηρεάζουν γι’άλλη μια φορά τις ζωές της Λενιώς, της Θεοδώρας και της Δάφνης, της μάνας, της κόρης και της εγγονής, των Νυμφών της Εροιβιάς...

     Ένα όμορφο βιβλίο στο οποίο η αληθινή ιστορία του, όπως πληροφορούμαστε από το εξώφυλλό του πως είναι, μας δείχνει μέσα από τους ήρωες του πόση δύναμη κουβαλούν τα μυστικά και πόσο μπορούν αυτά να αιχμαλωτίσουν την ψυχή των ανθρώπων. Διαβάζοντάς το θύμωσα με τις ενέργειες και τον χαρακτήρα της Λενιώς, αν και κατάλαβα εν μέρει τον πόνο της, συγκινήθηκα με την ανατρεπτική σχέση της Θεοδώρας και του Σάββα και λυτρώθηκα μαζί με την Δάφνη στο αποκαλυπτικό φινάλε του βιβλίου. 
     Διαβάστε το... έχει πλοκή και ανατροπές που μαγνητίζουν! Πρόκειται για ένα βιωματικό μυθιστόρημα καθώς τα συναισθήματα κατά την ανάγνωσή του εναλλάσσονται: το μίσος και η αγάπη, ο πόνος και η λύτρωση θα σας ακουμπήσουν όπως ακριβώς και τους ήρωές του...!  

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι Νύμφες της Εροιβιάς
Συγγραφέας: Βασιλική Τσούνη
Εκδ.: Μάτι
Ημερ.Εκδ.: 01/03/2017 
Σελ.: 360

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου