Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Συζητώντας με την συγγραφέα Έλση Τσουκαράκη!

     Η συγγραφέας Έλση Τσουκαράκη απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μέσα από τις περιληπτικές απαντήσεις της μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το νέο της βιβλίο, το «Γαλάζιο Λαθύρινθο», που κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
     Την ευχαριστώ θερμά που ξέκλεψε κάποιες στιγμές από τον πολύτιμο χρόνο της, ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη, η οποία φυσικά για το blog και για εμένα προσωπικά είναι μέγιστη τιμή!
     Διαβάστε λοιπόν την συνέντευξη κι ελάτε λίγο πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα της συγγραφέως Έλσης Τσουκαράκη!

1.Από τις 5 Οκτωβρίου ο «Γαλάζιος Λαβύρινθος». το νέο σας δηλαδή βιβλίο, απέκτησε μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

Ευχαριστώ για την ευχή σας!
Ο απροσδόκητος κι αιφνίδιος θάνατος δυο μικρών παιδιών… υφαίνει τον ιστό μιας πολύπλοκης ιστορίας, η οποία βυθίζεται στα άδυτα μυστήρια του μυαλού και στον σκοτεινό λαβύρινθο της ανθρώπινης ψυχής. Ένα εγκεφαλικό παιχνίδι πλοκής με πολύ Έρωτα! … Μυστήριο και Σαίξπηρ!

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Αν κι η υπόθεση αφορά σε σκοτεινό μυστήριο… το πρώτο ερέθισμα … πυροδοτήθηκε συμβολικά στο μυαλό μου με χιουμοριστικό τρόπο … με αφορμή την χαριτωμένη αντιπαλότητα των ζωδίων! 

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Ποιος σας ταλαιπώρησε να τον αποτυπώσετε στο χαρτί και γιατί;

Επειδή πρόκειται για ιστορία μυστηρίου… φοβάμαι ότι οποιαδήποτε απάντησή μου, θα αποδειχτεί έμμεσα… προδοτική κι αποκαλυπτική για την πλοκή της ιστορίας!

4. Η περίληψη του οπισθόφυλλου με κάνει να συμπεράνω πως η υπόθεση του νέου σας βιβλίου έχει αστυνομική χροιά. Πιστεύετε πως στην Ελλάδα δίνετε, πρώτα από τους εκδότες και μετά από τους ίδιους τους αναγνώστες, στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, τόση προσοχή όση του πρέπει;

Θα ξεχωρίσω κάπως τις έννοιες – ιστορία μυστηρίου και αστυνομική υπόθεση. Στο γαλάζιο λαβύρινθο η απώλεια της ζωής, δεν πυροδοτεί τόσο μια αστυνομική, εξελικτική έρευνα… αλλά ασχολείται περισσότερο με την πολύπλοκη, παρασκηνιακή ψυχολογία που οδηγεί κάποιον άνθρωπο στη διάπραξη ενός εγκλήματος….. ειδικά την αφαίρεση ζωής δυο μικρών παιδιών!  


5.Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που η ιστορία των ηρώων σας και οι ίδιοι σας οι ήρωες θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Αναγκαστικά θα «σιωπήσω» πάλι…. και απλώς θα εγγυηθώ ότι στο τέλος της ιστορίας… ολοκληρώνω όλα τα μηνύματα και τις σκέψεις μου προς τους αναγνώστες! 

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του βιβλίου σας!

Κάθε φορά η λέξη «Τέλος»… ολοκληρώνει την πορεία ενός νοητικού, συγγραφικού ταξιδιού…! Χαρά… εκφράζω επειδή επιτυγχάνω έναν προσωπικό στόχο… Όμως νιώθω επίσης… λίγο λύπη, σαν ν’ αποχαιρετώ δικούς μου ανθρώπους που με συντρόφευσαν με αφοσίωση… για πολύ … πολύ καιρό!  

7. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να προσδιορίσετε το ΓΑΛΑΖΙΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ;

Απρόσμενος!... Μυστήριος!… Παράξενος!... Αναπάντεχος!... Πολύπλοκος! Ερωτικός!... Σαιξπηρικός!

8. Εσείς κατευθύνετε τους ήρωες ή οι ήρωες σας από ένα σημείο και μετά αυτομολούν και κατευθύνουν το χέρι σας κατά την διάρκεια της

Σε προηγούμενα βιβλία … πολλοί ήρωες μου… αυτομόλησαν και έπραξαν  καταπώς έκριναν και λαχτάρησαν … εκείνοι… Όμως αυτή τη φορά τους ανάγκασα να πειθαρχήσουν στη σκέψη μου… επειδή ακροβατήσαμε όλοι μαζί σε τεντωμένο σκοινί… χωρίς εξόδους κινδύνου και διαφυγής!

9. Αλήθεια, οι ήρωες όλων αυτών των μυθιστορημάτων σας, με τους χαρακτήρες και την ιστορία τους, πού πάνε μετά το τέλος της συγγραφής; Υπάρχουν σε ένα μέρος του μυαλού σας και ζουν ή ‘’εγκλωβίζονται’’ αιώνια στο χαρτί αφήνοντάς τους εκεί;

Είναι όλοι «ζωντανοί» στο μυαλό και την καρδιά μου… Απλώς έχω τις αδυναμίες και τις προτιμήσεις μου … και σε ορισμένους επιτρέπω να επιστρέφουν στη ζωή μου κατά διαστήματα…! 

10.  Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητη’’ σε ότι έχετε γράψει;

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι εξαιρετικά μοναχική κι απόκρυφη εμπειρία για μένα…. Η πρώτη κριτική προέρχεται πάντα … και τελεσίδικα από το περιβάλλον των εκδόσεων Ψυχογιός κι οπωσδήποτε είμαι δεκτική και καθόλου αμετακίνητη σε οποιαδήποτε διόρθωση κι επισήμανση…!

11. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σας κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως Λογοτεχνία;

Ιστορίες που εκφράζουν κόσμια κι αξιοπρεπώς διαχρονικές αξίες και   συναισθήματα της ανθρώπινης πορείας… Βιβλία που προάγουν την εσωτερική αφύπνιση και τη διερεύνηση της επίδρασης των κοινωνικών στερεοτύπων, περιορισμών και πεποιθήσεων…  στη σύγχρονη καθημερινότητα. Λέξεις που φωτογραφίζουν κι ολοκληρώνουν με γραπτές εικόνες νοερά… το ψηφιδωτό μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ταυτότητας, στο παρελθόν, στο παρόν ή ακόμα και στο μέλλον..!    

12. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Έλσης Τσουκαράκι; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί;

Από πολύ μικρή έγραφα άγουρες και αμέστωτες ιστορίες με αποδέκτες τις κούκλες μου… κι από τότε η ανάγκη παραμένει πάντα η ίδια: 
Να εκφράζω με λέξεις τη δημιουργία ενός δικού μου, απέραντου και μεγαλειώδους κόσμου!

13. Διαβάζετε από μικρή; Αν θέλετε πείτε μας τον τίτλο του βιβλίου που σας είχε κάνει εντύπωση, όταν ήσασταν ακόμα μαθήτρια.

Διαβάζω μυθιστορήματα από μαθήτρια του δημοτικού!… Από τότε…. τα βιβλία κι οι σοκολάτες αποτελούν βασικές προμήθειες, ψυχολογικής επιβίωσης στο χώρο μου!... 
Νομίζω από τα πρώτα αναγνώσματα που με εντυπωσίασαν κι ενθυμούμαι  ήταν το «Ένα δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» της Μπέτυ Σμιθ! Λίγο πριν… λίγο μετά… καλωσόρισα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα και του Μενέλαου Λουντέμη!

14. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός;

Από κλασσικούς: Ντοστογιέφσκι και Καζαντζάκης!... Από σύγχρονους  διαβάζω ευχάριστα τον Χαρούκι Μουρακάμι και την Ντόνα Ταρτ!

15. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο;

«Το Τοτέμ του Λύκου» του Ζιάνγκ Ρονγκ! Ομολογουμένως ένα ιδιόρρυθμο και ιδιαίτερο βιβλίο που ίσως απευθύνεται σε συγκεκριμένους αναγνώστες!

16. Προτείνετε μας ένα βιβλίο!

Τιμής ένεκεν… τον Καζούο Ισιγκούρο με το τρυφερό παραμύθι του… «Ο θαμμένος γίγαντας ». Ένας νομπελίστας συγγραφέας, ο οποίος δεν είναι πολύπλοκος και βαρύγδουπος και διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα!

17. Στο ερωτηματολόγιο μου σχεδόν πάντα ρωτώ τους συγγραφείς για τα επόμενα συγγραφικά τους βήματα. Με εσάς όμως δεν θα κάνω το ίδιο, μιας και οι ήρωες του νέου σας πονήματος φαντάζομαι πως κατακλύζουν ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα: Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας;

Έχω ήδη ολοκληρώσει το επόμενο βιβλίο μου …. Και πάλι η θεματολογία μου ασχολείται με μια ιστορία μυστηρίου… όμως με τελείως αντίθετο και διαφορετικό ύφος από τον Γαλάζιο Λαβύρινθο…! 

18. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου!

«Χαλαρώστε αναπαυτικά στο δικό σας χώρο… σε δικό σας χρόνο… Ησυχία ολόγυρα, ίσως κάπου δίπλα σας αχνίζει ένα φλιτζάνι με κάποιο ρόφημα.. ! 
Αφεθείτε σ’ ένα νωχελικό και γοητευτικό ταξίδι… φυλλομετρώντας τις σελίδες ενός βιβλίου… που ταιριάζει στις επιλογές σας.. ! 
Μιλήστε με τους ήρωες της ιστορίας… κι αφήστε τους να σας ομολογήσουν και να σας εμπιστευτούν τις δικές τους προσωπικές πορείες…. και τα μυστικά τους!  
Σίγουρα κάτι θα κερδίσετε από αυτήν τη συμβολική επικοινωνία και θα ανακαλύψετε μια από τις πιο ειλικρινείς κι εσωτερικές σχέσεις στη ζωή σας»!!

****

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ο αιφνίδιος και ύποπτος θάνατος ενός μικρού αγοριού έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα του εισαγγελέα Σάββα Νίκα, ο οποίος βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή του τον έρωτα με τη φλογερή κοκκινομάλλα Λούσι. 

Την ίδια ταραχή νιώθει κι ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσης 
Φωτίου, κοντά στη δύση της καριέρας του, γεγονός που εγείρει μέσα του πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

Το τραγικό γεγονός αναστατώνει και τον αστυνόμο Ανέστη Βαγενά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αληθινή αγάπη. 

Όταν ακόμα ένα παιδί χάνει με τον ίδιο παράξενο τρόπο τη ζωή του, οι τρεις άντρες συνεργάζονται για να εξιχνιάσουν αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους. 

Ποιο άρρωστο μυαλό οργανώνει την εξόντωση μικρών παιδιών; Ποιες είναι οι αιτίες μιας τόσο αποκρουστικής πράξης; Πόσο εύκολη είναι σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου η ανακάλυψη της αλήθειας και η σύλληψη του δολοφόνου;


Βιογραφία Συγγραφέως: 

Η ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννιά μυθιστορήματά της.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου