Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ιστορία χωρίς όνομα: Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα-Στέφανος Δάνδολος

        Το «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο κρυφός πόθος της αγαπημένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη, η ψυχοσύνθεση της καθώς και τα ιστορικά στοιχεία της εποχής της αποτυπώνονται στις σελίδες του με τρόπο απόλυτα βιωματικό και λυρικό κάνοντάς μας να μεταφερθούμε νοερά στο χωροχρόνο της ιστορίας του. 

       Ο συγγραφέας βασισμένος, κατά κύριο λόγο στα ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα, γράφει μυθιστορηματικά για τον ανεκπλήρωτο έρωτα της με τον σπουδαίο Έλληνα διπλωμάτη Ίων Δραγούμη εστιάζοντας σε δύο ημερομηνίες ορόσημο για την ηρωίδα και την δυνατή, ρομαντική μα και καταστροφική ιστορία του έρωτά τους, αυτές του Ιουνίου του 1908 και του ιστορικού Απριλίου του 1941. Έτσι λοιπόν η πένα του συγγραφέα πετυχαίνει να μας μετακινεί από την μια χρονική στιγμή της αφήγησης του στην άλλη, από τον ένα τόπο στον άλλο, παρουσιάζοντάς μας τις συνθήκες και τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή της και την ακολούθησαν έως το τέλος της.  

   Η Πηνελόπη Δέλτα του 1908 είναι μια παντρεμένη γυναίκα, έχει τρεις κόρες και έχει κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας καθώς η ψυχή της πονά εξαιτίας του απαγορευμένου και άδοξου έρωτα που βιώνει από το 1905 με τον Ίωνα Δραγούμη. Τον Ιούνιο του 1908 νοσηλεύεται σε Σανατόριο της Βιέννης για να θεραπεύσει την άτιμη ψυχή της και για να  σβήσει από την μνήμη της τον αμαρτωλό έρωτα, όπως επιτακτικά της ζητήθηκε από την οικογένειά της και τον σύζυγος της Στέφανο Δέλτα όταν του φανέρωσε τα αισθήματά της για τον Έλληνα διπλωμάτη. 
       Η Πηνελόπη πιεσμένη από όλους, από τα πρέπει της κοινωνίας και της οικογένειάς της και κάτω απ’ την απειλή του συζύγου της πως θα της στερήσει τα παιδιά της αν επιλέξει μια νέα ζωή με τον Δραγούμη, ψάχνει με την βοήθεια του γιατρού Φρίντμαν να βρει τον εαυτό της και τη δύναμη να στήριξη την όποια επιλογή της.
       Ο Ίων θα την επισκεφτεί στην Βιέννη και θα ζήσουν μαζί ένα τριήμερο γεμάτο περιπάτους, συζητήσεις, ψυχολογικές μεταπτώσεις και όνειρα για το μέλλον...
       Τα γεγονότα και οι  αποφάσεις εκείνου του τριημέρου θα την ακολουθούν σε κάθε βήμα της... Για να απαλύνει την ψυχή της θα πιάσει την πένα και θα φτιάξει νέους κόσμους όπου μέσα σ’αυτούς θα συναντά τον Ίωνα της, θα εκφράζει τα συναισθήματά της και θα μιλά για τα ιδανικά του τόπου της στους μικρούς αναγνώστες. Η συγγραφή θα γίνει το καταφύγιό της, θα γίνει τα φτερά της που θα την κάνουν να ζήσει με την σκέψη αυτό που επιθυμεί η ψυχή της άλλωστε όπως συμβούλεψε την πιστή της γραμματέα: «Μη σε πτοούν οι επιθυμίες των άλλων. Προσπάθησε να ζήσεις αυτό που νιώθεις, αυτό που θέλεις πραγματικά. Κι αν δεν τα καταφέρεις, πάλι μη το βάλεις κάτω. Φτιάξε με το μυαλό σου δυο φτερά και ζήσε το με τη σκέψη. Είναι εκπληκτικό τι μπορούμε να ζήσουμε με τη σκέψη, χωρίς να το ξέρουν οι άλλοι. Αρκεί να φτιάξεις με το μυαλό σου δυο φτερά»(σελ.310)
        Αυτό το καθοριστικό τριήμερο, τριάντα τρία χρόνια αργότερα, θα το ξαναζήσει νοερά και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου του 1941, την μέρα που θα παιχτεί η τελευταία πράξη της ζωής της, την μέρα που θα επιλέξει να δώσει τέλος στη ζωή της καθώς είναι πεπεισμένη πως απέτυχε όπως και όλος ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, μιας και οι Βάρβαροι έρχονται..., έρχονται να καταλάβουν την πατρίδα... 
     
       Η γραφή του Στέφανου Δάνδολου με τις ζωντανές περιγραφές και την μεταδοτικότητα λόγου και συναισθήματος, μας χάρισε ένα συγκλονιστικό βιβλίο, το οποίο πολλές φορές με έκανε να νιώσω πως βρισκόμουν δίπλα στην ηρωίδα και αφουγκραζόμουν τα μύχια της ψυχής της. Όλο το κείμενο είναι φορτισμένο με συναισθήματα που πρωταγωνιστούν σ’ έναν τόσο δυνατό και ανεκπλήρωτο έρωτα: συγκίνηση, μελαγχολία, πόνο ψυχής, τα οποία απογειώνονται στις τελευταίες σελίδες με την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς κατακτητές και την αυτοκτονία της συγγραφέως...
           Διαβάστε το! Θα σας αγγίξει!
           Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το εξαιρετικό αυτό πόνημά του!    

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
ΤίτλοςΣτέφανος Δάνδολος
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 23/11/2017
Σελ.: 344







Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου