Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Υπατία-Δημήτρης Βαρβαρήγος

      Η «Υπατία» του Δημήτρη Βαρβαρήγου είναι ένα από τα πιο όμορφα, καλογραμμένα και λυρικά βιβλία ιστορικού περιεχομένου που έχω διαβάσει! Και πώς να μη είναι άλλωστε(!) καθώς η προσωπικότητα της Υπατίας και η εξιστόρηση της ζωής της κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. 
      Με γλαφυρό ύφος η πένα του συγγραφέα μας μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια του 4ου-5ου αιώνα μ.Χ όπου και μέσα από τα καπηλειά, τα πορνεία, την επισκοπή και το μέγαρο του έπαρχου γινόμαστε κοινωνοί του πλατωνικού της έρωτα με τον άρχοντα της πόλης, Ορέστη, της αφοσίωσης της στις επιστήμες της αστρονομίας και των μαθηματικών, της ευσπλαχνίας της καθώς και της δόλιας και απάνθρωπης δολοφονίας της από τον επίσκοπο Κύριλλο, ύστερα απ'το φθονερό κυνήγι που εξαπέλυσε εναντίον της, γεγονός που μας προκαλεί ντροπή μιας και αυτές οι πράξεις μόνο τον λόγο Του δεν εκπροσωπούσαν. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα όπου μας διδάσκει, μας συγκινεί, μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι για την πλούσια κληρονομιά μας ενώ παράλληλα μας αγανακτεί για την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό που επέδειξε ο κλήρος τα χρόνια που επιδίωκε να εδραιώσει την θρησκεία με μέσα άκρως αντίθετα από την διδασκαλεία αυτού που γέννησε τον Χριστιανισμό. του Χριστού.
Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το σπουδαίο έργο του! 
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Διαβάστε το!!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η Υπατία είναι μια γυναίκα που προκαλεί δέος με τις γνώσεις που κατέχει, την ευσπλαχνία, την δυναμικότητα και την αφοσίωση της στα ιδεώδη της ελληνικής φιλοσοφίας που ασπάζεται και διδάσκει στο πανεπιστήμιο της πόλης και στους δρόμους της. Οι μαθητές της εμπνέονται από τα λόγια της ενώ ο απλός λαός την θαυμάζει για την σοφία και την ομορφιά της.Ο έπαρχος της Αλεξάνδρειας, Ορέστης, χριστιανός στο θρήσκευμα, αναπτύσσει μαζί της δεσμούς φιλίας και πλατωνικού έρωτα, την εποχή που στην Αυτοκρατορία ο Χριστιανισμός έχει αναγνωριστεί από τον Αυτοκράτορα ως επίσημη θρησκεία και ο κλήρος επιδιώκει την εδραίωση του χρησιμοποιώντας αθέμιτα και βίαια μέσα. Αυτός ο δεσμός λοιπόν ενοχλεί τον επίσκοπο Κύριλλο, μιας και θεωρεί πως η νεοπλατωνική φιλόσοφος με τις συμβουλές της εμποδίζει τον έπαρχο να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της χριστιανικής κοινότητας στον αγώνα κατά των Εβραίων και των υπόλοιπων θρησκευτικών στοιχείων που συμπληρώνουν το πληθυσμιακό πάζλ της Αλεξάνδρειας.
      Έτσι η Υπατία μπαίνει στο στόχαστρο του Κύριλλου, ο οποίος καταφέρνει να εξαγριώσει το πλήθος και με την βοήθεια των παραβολάνων, την ομάδα κρούσης που έχει συσταθεί υπό την καθοδήγηση του και των άμεσων συνεργατών του με σκοπό να διώκει τους απίστους, να την κατηγορήσει ως μάγισσα και ειδωλολάτρισσα και να την οδηγήσει στον αποτρόπαιο θάνατό της μέσα στον οίκο του Θεού. Μπροστά στο εικόνισμα του Χριστού γδέρνεται το σώμα της τελευταίας Ελληνίδας που εκπροσωπούσε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αφήνοντας την Αλεξάνδρεια και όλο τον Ελληνισμό πνευματικά έρμαιο στον μαρασμό των εποχών που ακολουθούν………

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Υπατία
Συγγραφέας:Δημήτρης Βαρβαρήγος
Εκδ.:Μπατσιούλας
Ημε.Εκδ:2014
Σελ.:460



Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Ένα πραγματικά αριστουργηματικό βιβλίο και νομίζω αξεπέραστο, καθώς είναι και το μοναδικό στο είδος του που ασχολείται τόσο εκτενώς με την χαρισματική αυτή προσωπικότητα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Δήμητρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν πραγματικά ένα αξιόλογο βιβλίο! Η φυσιογνωμία της Υπατίας με συνεπήρε. Αξίζει να διαβαστεί από όλο και περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή