Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Έλενα Μακρυγιάνη-Βρυωνίδου! (2)

     Η συγγραφέας Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει μεταξύ άλλων το νέο της πόνημα, το «Σε μια στροφή του Καρουζέλ», το οποίο και θα κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Ηλίας Επιφaνίου! Την ευχαριστώ από καρδιάς που έδωσε τις απαιτούμενες στιγμές από το γεμάτο πρόγραμμά της ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη. Η συγγραφέας τιμά για δεύτερη φορά το blog κάτι που φυσικά αποτελεί μέγιστη τιμή για τις ΒιβλιοΑναφορές και εμένα προσωπικά!
     Διαβάστε, λοιπόν, την συνέντευξη και ελάτε πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα της συγγραφέως Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου! 

1. Από τις 29 Σεπτεμβρίου το δεύτερο βιβλίο σας, το «Σε μια στροφή του Καρουζέλ» θα αποκτήσει μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

Σ’ ευχαριστώ πολύ, Δήμητρα μου, για τις ευχές σου. Με πολύ μεγάλη μου χαρά θα απαντήσω στις ερωτήσεις σου για το «Kαρουζέλ» μου.
Το βιβλίο λοιπόν ξεκινά με ένα ερώτημα. Θα μπορούσε άραγε ένα λουκέτο στην καρδιά  να μεταμορφωθεί σ ΄ ένα λουκέτο αγάπης; Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου μου,  μαγεύονται από τον χορό των αλόγων . Σημείο αναφοράς το καρουζέλ του λούνα παρκ.  Τι να ήταν αυτό που ανάγκασε την καρδιά τους να κλειδώσει;  Να ξεκλειδώνει άραγε η καρδιά; Ποιοι να είναι τούτοι οι μηχανισμοί; Η συνέχεια στο βιβλίο. 

 2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Αυτή τη φορά δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Ήταν μια ανάγκη εσωτερική. Σκέψεις και προβληματισμοί που έψαχναν διέξοδο και ζητούσαν απεγνωσμένα να βγουν προς τα έξω. Πιστεύω πως κάποιοι άνθρωποι θα ταυτιστούν με τους ήρωές μου και εύχομαι να τους βοηθήσω να δουν τη ζωή τους με έναν άλλο φακό, αυτόν της δύναμης και της αισιοδοξίας. 

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Ποιος σας ταλαιπώρησε να τον αποτυπώσετε στο χαρτί; Και ποιος σας έκανε να κλάψετε μαζί του;

Σχεδόν όλοι, με λίγη περισσότερη αδυναμία στον Μιχαήλ Άγγελο και στη Φωτεινή. Δεν με ταλαιπώρησε κανείς ιδιαίτερα, ο Στάθης λιγάκι. Όσο για το ποιος με έκανε να κλάψω; Η Γιασεμή μου, ο Μιχαήλ Άγγελος και η Φωτεινή.


4. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι κεντρικοί ήρωες του νέου βιβλίου σας, θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Πως όλα μπορούν να συμβούν, καλά και κακά, μονάχα σε μια στιγμή. Και πως όλα μπορούν να αλλάξουν, αν πραγματικά το θελήσουμε. Πως κανείς δεν πρέπει να ανέχεται μια άσχημη ζωή, μια ζωή δίχως αγάπη και σεβασμό, πως όλοι αξίζουν, και πως έχουμε μέσα μας τεράστια αποθέματα δύναμης. Πως μόνο τότε, σαν φτάσει η ψυχή στο πάτωμα, αρκεί μονάχα μια στιγμή, σαν μια στροφή του καρουζέλ, για να αποφασίσεις να ζήσεις, και πως μονάχα εσύ έχεις την ευθύνη για τη ζωή σου.

5. Εσείς κατευθύνετε τους ήρωες ή οι ήρωες σας από ένα σημείο και μετά αυτομολούν και κατευθύνουν το χέρι σας κατά την διάρκεια της συγγραφής;

Οι ήρωες μου αυτονομούνται και μόνοι τους αποφασίζουν για την εξέλιξη της ζωής τους. Πολλές φορές τσάκωσα τον εαυτό μου να αγωνιώ και εγώ για το ποια θα είναι η εξέλιξη της ιστορίας και να στεναχωριέμαι που δεν είχε παρακάτω. 

6. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ήρωες με τους χαρακτήρες και την ιστορία τους, πού πάνε μετά το τέλος της συγγραφής; Υπάρχουν σε ένα μέρος του μυαλού σας και ζουν ή ‘’εγκλωβίζονται’’ αιώνια στο χαρτί αφήνοντάς τους εκεί;

Οι ήρωες μου, τόσο αυτοί όσο και οι προηγούμενοι, ζουν πάντα μαζί μου, πλάι μου, μέσα στην καρδιά μου για πάντα. Τους αγαπώ και είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου.

7. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε «Σε μια στροφή του Καρουζέλ»;

Παραμυθένιο, μελαγχολικό, γλυκό, πονεμένο, αισιόδοξο.

8. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του νέου σας βιβλίου.

Έκλαψα και για λίγη ώρα δεν είπα σε κανέναν ότι έγραψα το τέλος.

9. Δεύτερο βιβλίο! Βάλτε ένα τίτλο σ'αυτή την συγγραφική σας πορεία που να προσδιορίζει τα συναισθήματά σας!

Ευθύνη και αγάπη.

10. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζετε; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις;

Έχω πάρει τόση πολλή αγάπη από το πρώτο μου βιβλίο «Τα Τσαλακωμένα Φτερά της Πεταλούδας», και εδώ και λίγες μέρες και για το δεύτερο μου βιβλίο «Σε μια στροφή του Καρουζέλ». .Για εμένα σημασία έχει να μπορέσω να αγγίξω την ψυχή του αναγνώστη και τελειώνοντας το βιβλίο μου να του έχει αφήσει κάτι. Δεν με ενδιαφέρουν τα μεγάλα λόγια, το να γίνω γνωστή, ούτε οι πρωτιές, ούτε οι πωλήσεις. Αν κάποτε ερχόντουσαν αυτά θα ήταν όμορφο, αλλά όλα αυτά δεν με αφορούν. Και τώρα που μιλώ, αισθάνομαι να μην είμαι εγώ και ντρέπομαι να μιλώ για εμένα. Η αγάπη του κόσμου θα μιλήσει. Τώρα όσον αφορά τις αρνητικές κριτικές, δεν μου έτυχε ως τώρα. Αλλά αν ήταν σχόλια καλοπροαίρετα, πιστεύω πως δεν θα με ενοχλούσαν. Όταν γράφω, γράφω για εμένα, όχι για να αρέσω στους άλλους. 

11. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί;

Η συγγραφή στη ζωή μου ήρθε το 2012 έτσι απλά με το απαλό πέταγμα μιας πεταλούδας. Σίγουρα όμως ήταν κάτι περισσότερο, ήταν μια ανάγκη έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου. 

12. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σας κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία;

Η γραφή και η ψυχή. 

13. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασικός;

Έχω πολλούς αγαπημένους σύγχρονους συγγραφείς. Μία που ξεχωρίζω και αγαπώ ιδιαίτερα είναι η Πασχαλία Τραυλού. Από τους κλασικούς, ο Καζαντζάκης

14. Προτείνετε μας ένα βιβλίο!

«Απρόσμενη Καταιγίδα» της Φένιας Κινικλή

15. Στο ερωτηματολόγιο μου ρωτώ σχεδόν πάντα τους συγγραφείς για τα επόμενα συγγραφικά τους βήματα. Με εσάς όμως δεν θα κάνω το ίδιο, μιας και οι ήρωες του νέου σας πονήματος φαντάζομαι πως κατακλύζουν ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα: Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας;

Εδώ και αρκετούς μήνες γράφω το τρίτο μου μυθιστόρημα. Ο λόγος είναι γιατί μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της συγγραφής και της έκδοσης του κάθε βιβλίου. Δεν μπορώ να πω τίποτα ακόμα για το θέμα του βιβλίου, αλλά σίγουρα είναι πάντα κάτι που κατακλύζει την ψυχή μου.

16. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Να ζουν την κάθε μέρα με αγάπη. 

******

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ένα καρουζέλ, μια τυχαία συνάντηση και το νήμα της ζωής αρχίζει να ξετυλίγεται δειλά-δειλά για τον Μιχαήλ Άγγελο και τη Φωτεινή, υφαίνοντας μια δυνατή σχέση μπλεγμένη με πόνο και αγάπη μαζί.

Έρωτας, ευτυχία, μοναξιά και απόγνωση, μεταμορφώνουν την καρδιά τους σ’ ένα λουκέτο δίχως κλειδί.

Θα μπορούσε άραγε η καρδιά να ξεκλειδώσει και να αγαπήσει ξανά;
Ίσως όλα να μπορούσαν να αλλάξουν σε μια στροφή του καρουζέλ...

Βιογραφία Συγγραφέως: 

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1968. Σπούδασε ψυχολογία και εργάζεται στο χώρο της υγείας με νεογέννητα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα: «Τα Τσαλακωμένα Φτερά της Πεταλούδας» από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. Το δεύτερο έργο της κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου με τίτλο «Σε μια στροφή του καρουζέλ».


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου