Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συζητώντας με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου!


     Στην Δανειστική Βιβλιοθήκη του Π.Σ. Εξαμιλίων είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την Δήμητρα Ιωάννου και την Κληρονόμο του ποταμού σε μια παρουσίαση βιβλίου που οι απαντήσεις της συγγραφέως στις ερωτήσεις που έθεσαν η βιβλιοκριτικός Λίτσα Κοντογιάννη και το κοινό μάς έφεραν πιο κοντά στους ήρωες, στην υπόθεση και στα μυστικά της συγγραφής του βιβλίου.
     Κάποιες από τις ερωτήσεις που ακούστηκαν στην εν λόγω παρουσίαση βιβλίου είχαν την χροιά αυτών που ακολουθούν κάποιες πάλι όχι, για τις πρώτες σας παροτρύνω να διαβάσετε την ακόλουθη συνέντευξη, για την οποία οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Δήμητρα Ιωάννου που με χαρά μου τη παραχώρησε, όσο για τις δεύτερες σας συμβουλεύω αν τυχόν πέσει στην αντίληψή σας κάποια παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως στη περιοχή σας να σπεύσετε να την παρακολουθήσετε! Θα συναντήσετε έναν άνθρωπο που η θετική του ενέργεια, η ευγένεια και η γλυκύτητα που την διακατέχουν μαγνητίζουν.
      Μέχρι τότε διαβάστε την συνέντευξη της Δήμητρας Ιωάννου στις ΒιβλιοΑναφορές κι ελάτε πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα της συγγραφέως!         

1.Μιλήστε μας για την Κληρονόμο του ποταμού. Συστήστε μας τους ήρωες!

H Φιλίτσα, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, μεγαλώνει δύσκολα σε ένα χωριό στις όχθες του Αχέροντα, χωρίς την αγάπη της μητέρας, ενώ υφίσταται την τραχιά συμπεριφορά του βίαιου και μέθυσου πατέρα της. Πέρα από τη γιαγιά της τη Φιλιώ, μόνο οι φίλοι της,  η Ειρήνη, ο Φώτης και ο Βάσος, ρίχνουν λίγο φως στα σκοτάδια της. Από την άλλη, πολύ σημαντική για εκείνη είναι η γνωριμία της με τη Λευκοθέα, μια μυστηριώδη γυναίκα που ζει δίπλα στο ποτάμι, η οποία τη βάζει κάτω από τις φτερούγες της και τη διδάσκει τις ιαματικές ιδιότητες των δέντρων και των φυτών. Φοβερά γεγονότα ακολουθούν και η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να μεταβεί στην Αθήνα, όπου περνά δια πυρός και σιδήρου και τελικά χτίζει από το μηδέν μια αυτοκρατορία. Τρεις άντρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της, ενώ στην πορεία της προς τη δόξα δημιουργεί ένα γαϊτανάκι φίλων αλλά και εχθρών που στυλώνουν το μάτι τους πάνω της. Κάποια στιγμή η μεγάλης ηλικίας πλέον Ρόζα βρίσκεται δολοφονημένη και η εγγονή της Λευκή μαζί με τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη καλούνται να λύσουν το μυστήριο.

2. Ποια ήταν η αφορμή της συγγραφής της;

Ένα ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα πριν μερικά καλοκαίρια. Μαγεύτηκα από την απίστευτη ομορφιά του, την απόκοσμη ενέργεια που εκπέμπει, την έντονη προσωπικότητα του τοπίου που αφήνει το χνάρι της στην ψυχή του επισκέπτη, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, την ιστορία και τη μυθολογία που πλέκεται γύρω του και τους μύθους και θρύλους που κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά του.

3. Μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που φιλοξενείτε στην ιστορία της Κληρονόμου.

Ένα από τα πολλαπλά μηνύματα είναι ο βαθύς σεβασμός που οφείλουμε να δείχνουμε στην έννοια της φιλίας και το πόσο μπορεί να καταρρακώσει τις σχέσεις και τις ζωές των ανθρώπων η προδοσία!

4. Διαβάζοντας την Κληρονόμο κοντοστεκόμουν στις περιγραφές του Αχέροντα! Ήταν επιβλητικές, μεταδοτικές! Για εσάς ποια είναι η αγαπημένη σκηνή του βιβλίου;

Αγαπώ πολύ τη σκηνή στην οποία η Λευκοθέα κάνει τη Φιλίτσα κοινωνό του μεγάλου μυστικού που βρίσκεται κρυμμένο στον Αχέροντα. Όταν έγραφα τη συγκεκριμένη σκηνή κυριολεκτικά έβλεπα με τα μάτια της φαντασίας μου τη βάρκα της Λευκοθέας να αργοπλέει στο κρυστάλλινο ποτάμι. Αντίκριζα τις αχνόπλεκτες ομίχλες να χορεύουν τριγύρω, άκουγα τα κρωξίματα των πουλιών και τα ουρλιαχτά των ζώων, ένιωθα τα κρύα νερά στις άκρες των δαχτύλων μου. Λες κι ήμουν κι εγώ εκεί και βίωνα την αποκάλυψη του μυστικού της Λευκοθέας!

5. Ψάχνοντας στοιχεία για τον Αχέροντα, τον ποταμό όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της πλοκής, ποιο από αυτό σας σαγήνευσε; 


Με γοήτευσε η σπουδαιότητα του στην αρχαιότητα ως το όριο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Επίσης, οι μύθοι και οι θρύλοι που τον περιβάλλουν αλλά και η αναφορά του στα κείμενα σπουδαίων αρχαίων ελλήνων και λατίνων συγγραφέων. Πράγματι, πολλοί είναι εκείνοι που τίμησαν τον μεγαλειώδη ποταμό και αυτό το γεγονός μου έδωσε την ιδέα για τους γρίφους που υπάρχουν στο βιβλίο. Έτσι λοιπόν, τμήματα τέτοιων έργων έχουν επιλεγεί και λειτουργούν ως μέρος μιας σειράς γρίφων που έχει αφήσει πίσω της η Ρόζα Παλαιολόγου και που φέρνουν το Χρήστο και τη Λευκή ολοένα και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου.

→Και μιας και μιλάμε για τον Αχέροντα πριν συνεχίσουμε τις ερωτήσεις δείτε στο βιντεάκι την στιγμή που η Αφροδίτη Δρίτσουλα διαβάζει υπό τις μελωδίες του βιολιού που τόσο επιδέξια έπαιξε ο Δημήτρης Αναργύρου αποσπάσματα του βιβλίου με κύριο πρωταγωνιστή τον μυθικό ποταμό! 



Ας συνεχίσουμε...!

6. Στα βιβλία σας πρωταγωνιστεί η φαντασία κι ο έρωτας. Είναι αυτά συστατικά που προσφέρουν στον άνθρωπο πληρότητα ζωής;

Σίγουρα βασικός πρωταγωνιστής των βιβλίων μου αλλά και βασική κινητήριος δύναμη της ίδιας της ζωής είναι ο έρωτας. Από την άλλη λατρεύω μια πλούσια ευφάνταστη πλοκή που ταξιδεύει και ικανοποιεί τον αναγνώστη. Οπωσδήποτε αυτά τα δύο συστατικά συντελούν σε ένα όμορφο αποτέλεσμα αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλα που έρχονται για να εμπλουτίσουν το σύνολο, ώστε  να φτάσουμε στην περιπόθητη πληρότητα. Κάποια από αυτά είναι η δημιουργικότητα, η συστηματική δουλειά για την επίτευξη ευγενών στόχων, η φιλία, η αγάπη, η συγχώρεση κι ο σεβασμός προς εμάς τους ίδιους και τους συνανθρώπους μας, στοιχεία που εμφανίζονται στο βιβλίο.

7. Κασσάνδρα, Κληρονόμος, δυο βιβλία στις σελίδες των οποίων το μεταφυσικό στοιχείο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Είστε απ’ τους ανθρώπους που πιστεύουν πως υπάρχουν πρόσωπα και φαινόμενα που δεν μπαίνουν στο καλούπι της λογικής αλλά βρίσκουν ερμηνεία στο μεταφυσικό πεδίο; Κι αν ναι, τι λέτε σε όσους τυχόν λοιδορούν αυτή την εκδοχή;

Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δε μπορούμε να αντιληφθούμε μέσω των πέντε αισθήσεων αλλά μόνο δια μέσου της πίστης και της αγάπης. Παρόλα αυτά κι επειδή δε διαθέτουμε όλοι την ίδια κοσμοθεωρία, τα κείμενά μου δομούνται συνήθως έτσι, ώστε ο αναγνώστης να δύναται να εξηγεί με το δικό του τρόπο τα μεταφυσικά στοιχεία ανάλογα με τις δικές του πεποιθήσεις. Όσον αφορά λοιπόν εκείνους που δε συμφωνούν μαζί μου, πολύ απλά αποδέχομαι τις πεποιθήσεις τους. Είναι αρχή μου να μην παραβιάζω την κοσμοθεωρία κανενός και να σέβομαι απόλυτα τα πιστεύω των άλλων. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει το δρόμο του και η αντιμετώπιση των υπολοίπων με ευγένεια και σεβασμό είναι θέμα παιδείας και επιπέδου που όλοι οφείλουμε να διαθέτουμε.

8. Στο βιογραφικό σας αναφέρει πως η αγάπη σας για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνάτε επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Ποια γωνιά της πατρίδας μας θέλετε να εντάξετε μαζί με τους μύθους και τις άγνωστες πτυχές της σε ένα από τα επόμενα βιβλία σας;

Η αλήθεια είναι πως κάθε τόπος, κάθε ακρογιάλι κάθε χωριό, κάθε πόλη και κάθε βουναλάκι έχει τη δική του γοητεία στην Ελλάδα μας! Αφήνομαι στη ροή, στις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου, στον τρόπο που θα μιλήσει στην ψυχή μου ο κάθε τόπος και στην έμπνευση και λατρεύω να μοιράζομαι μαζί σας αυτά τα ταξίδια. Τότε αποκτούν μοναδική γεύση και νόημα.

9. Αλήθεια το επόμενο συγγραφικό σας βήμα έχει πάρει μορφή στο μυαλό σας; Ή μήπως βρίσκεται κιόλας στο χαρτί; Θα μας μιλήσετε γι’αυτό;

Η επόμενη ιστορία έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το νέο βιβλίο θα βρίσκεται στα χέρια μας το φθινόπωρο, γεγονός που με κάνει πολύ χαρούμενη! Διαδραματίζεται σε ένα ξεχωριστό ελληνικό νησί και ειλικρινά ανυπομονώ να ταξιδέψουμε μαζί εκεί παρέα με τους ήρωες της ιστορίας.

10. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου!

Η ανάγνωση ενός βιβλίου μέσω της διαδικασίας της εικονοποίησης εκπαιδεύει και ενεργοποιεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προστατεύοντας τον από τις τόσες εκφυλιστικές ασθένειες που δυστυχώς μαστίζουν στην εποχή μας. Το βιβλίο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικό ‘παράθυρο’, ένα διάλειμμα από τη δύσκολη πραγματικότητά μας, να μας  αποφορτίσει από το άγχος, να μας διδάξει προσφέροντας μας πολύτιμα μαθήματα και προφυλάσσοντας μας από παθήματα, να μας ξεκουράσει, να ηρεμήσει τους ρυθμούς μας και να μας δώσει τη δύναμη να επανέλθουμε στις υποχρεώσεις μας πιο ανανεωμένοι και χαρούμενοι! Όσοι διαβάζουν είναι πραγματικά τυχεροί!

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την τόσο όμορφη συζήτηση, ειλικρινά ήταν χαρά μου!

Και δική μου χαρά η συζήτηση αυτή! Πόσο μάλλον η συνάντησή μας στη παρουσίαση βιβλίου στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Π.Σ. Εξαμιλίων!

****

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

1960

Η μυστηριώδης γυναίκα που περιδιαβάζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Φιλίτσα. Η τελευταία φτάνει στην Αθήνα, αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα και χτίζει μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή. 

2017 

Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού. Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!

Βιογραφία Συγγραφέως 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ.



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου