Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μικρά Αγγλία-Ιωάννα Καρυστιανή

      Στην Άνδρο, στην Μικρά Αγγλία των εφοπλιστών της δεκαετίας του ’30 η Μίνα Σαλταφέρου κινεί τα νήματα των ζωών των δυο κοριτσιών της, της Όρσας και της Μόσχας. Οι αδέξιες και σπασμωδικές της ενέργειες, υποκινούμενες πάντα από την φιλαργυρία της, οδηγούν την Όρσα στον έγγαμο βίο με τον Νίκο Βατοκούζη, έναν υπομονετικό και ευγενικό άνθρωπο, αναγκάζοντάς την έτσι να εγκαταλείψει τον πρώτο και μεγάλο έρωτά της, του οποίου η πρόταση να την κάνει γυναίκα του απορρίφτηκε από την Μίνα λόγω της μέτριας οικονομικής του κατάστασης. Μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού ένα πρόβλημα υγείας την αναγκάζει να μεταβεί στην Αθήνα, όταν επιστρέφει υγιής, ύστερα από μήνες, στην προβλήτα του λιμανιού θα την υποδεχτεί η μητέρα, το παιδί της και η Μόσχα μαζί με τον αρραβωνιαστικό της , Σπύρο Μαλταμπέ, τον πρώτο και ανεκπλήρωτο έρωτά της. Τότε η προσωπική της τραγωδία θα πάει ένα βήμα παρακάτω ενώ η οικογενειακή μόλις θα ξεκινήσει για να φτάσει σιγά σιγά στην κορύφωση και εν τέλει στην λύτρωση. Στο διώροφο αρχοντικό που στεγάζει τις οικογένειες του Βατοκούζη και του Μαλταμπέ, η Όρσα και η Μόσχα υπομένουν το πεπρωμένο τους. Οι απουσίες των αντρών τους γεμίζουν τις ψυχές τους μοναξιά και εγκαρτέρηση όπως άλλωστε όλων των γυναικών του νησιού που οι άντρες τους λείπουν στα καράβια. Όταν ο Σπύρος επιστρέφει από τα ταξίδια του η Μόσχα, μέσα στην άγνοιά της, γεύεται τον πόθο του ενώ η Όρσα τους ήχους και τις ματιές του που ολοένα και αυξάνονται στοιχειώνοντας την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά της..... Το μυστικό όμως του παρελθόντος κρατάτε καλά κρυμμένο από την Μόσχα μέχρι και το Μάιο του 1943 όπου πληροφορούνται τον χαμό του μετά την βύθιση του πλοίου του, Μικρά Αγγλία.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πίσω απ'τον καθρέφτη- Άννα-Νικόλ Μανιάτη

      Πρωτότυπο και διαφορετικό από τα προηγούμενα της το «Πίσω απ’ τον καθρέφτη» της Άννας-Νικόλ Μανιάτη μου κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Με ένα θέμα σκοτεινό και δύσκολο, αυτό της εκδίκησης μιας πληγωμένης και εξαπατημένης γυναίκας από τον σφετεριστή άκαμπτο σύζυγο της που μέχρι πρότινος τον εμπιστευόταν χωρίς δεύτερη σκεψη , η συγγραφέας χτίζει με την γραφή της προσωπικότητες που άλλοτε σου γεννούν λύπη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, απέχθεια αλλά και ντροπή για την αλαζονεία και την  σκληρότητά τους και άλλοτε πάλι κατανόηση για την εκδίκηση που γεννήθηκε στο μυαλό του πάλαι ποτέ θύματος. Ένα βιβλίο που μου προκάλεσε πολλά σκαμπανεβάσματα στο ποιανού  να πάρω το μέρος: της Μαριλένας που βγαίνοντας από την κατάθλιψη που είχε πέσει για πέντε χρόνια μετά από τις αποτυχημένες της προσπάθειες να γίνει μητέρα, διαπιστώνει ότι ο σύζυγος της όλο αυτό το διάστημα δούλεψε προκειμένου να σφετεριστεί την περιουσία και  την ζωή της ή του φυλακισμένου-θύματος  Αντώνη από την ίδια πίσω απ’ τον καθρέφτη, τον οποίο η στέρηση ελευθερίας και η χρήση φαρμάκων τον έχει μετατρέψει σε άβουλο ον;  Αν διαβάζοντας το σας γεννηθεί η ίδια απορία οι λόγοι που αποκαλύπτονται σιγά σιγά στις επόμενες σελίδες θα σας βοηθήσουν, αν όχι να ενστερνιστείτε τις επιλογές και τις ενέργειες της ηρωίδας μας, όπου με την βοήθεια των ανθρώπων που την αγαπούν πραγματικά και την  νοιάζονται καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της αποκαθιστώντας τις αδικίες που υπέστη έστω και μέσα από τον δρόμο της εκδίκησης, τουλάχιστον να τις κατανοήσετε και ίσως να επιλέξετε, όπως και εγώ, εν τέλει το δικό της στρατόπεδο.

        Το βιβλίο «Πίσω απ’τον καθρέφτη» μ' άρεσε πάρα πολύ! Ήταν υπέροχο αν και διαφορετικό από τα προηγούμενα της τα οποία έχουν πέσει στα χέρια μου,εξίσου όμως άρτιο και ενδιαφέρον! Διαβάζετε απνευστί! Με μια ακούραστη πλοκή και μια καταιγιστική ροή ο αναγνώστης δεν αφήνει το βιβλίο από τα χέρια μέχρι να διαλευκανθούν οι λόγοι που οδηγούν στην εκδίκηση καθώς και ο τρόπος που αυτή υλοποιείται και ολοκληρώνεται. Ο φυλακισμένος Αντώνης και οι σκέψεις που πέρναγαν από το θολωμένο του μυαλό αντικρίζοντας τον μικρό Μιχάλη και η διαπίστωση που έκανε, πως η κακία δεν πρέπει να υπάρχει -πόσο μάλλον να γίνεται αισθητή με πράξεις- γιατί μπορεί κάποια στιγμή να γυρίσει μπούμερανγκ και ο θύτης να γίνει θύμα, αλλά να είμαστε εμείς οι άνθρωποι ταπεινοί όπως τα μικρά παιδιά νομίζω πως είναι από τα πιο διδακτικά και δυνατά σημεία του βιβλίου! Το σκηνικό της αιχμαλωσίας ήταν το λιγότερο κινηματογραφικό!
Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!
Διαβάστε το.....!

Βαθμολογία: 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Πίσω από τον καθρέφτη
Συγγραφέας:Άννα-Νικόλ Μανιάτη
Εκδ. :Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:20/03/2014
Σελ.:424




Δήμητρα Κωλέτη

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου - Γιάννης Καλπούζος

    Μόλις τελείωσα το καινούργιο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα Γ. Καλπούζου «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και πραγματικά γι’ άλλη μια φορά με εντυπωσίασε η περίτεχνη και πολύμορφη γραφή του, η πλοκή αλλά και τα νοήματα που κρύβονταν εντέχνως κάτω από τις λέξεις. Πρωτότυπο και διαφορετικό από τα προηγούμενά του, εξίσου όμως σαγηνευτικό και ενδιαφέρον! Θα έλεγα επιπροσθέτως πως πρόκειται για ένα ευφυές βιβλίο μιας και μέσα από τον έρωτα της Θάλειας και του Άνδη ο συγγραφέας μας επισημαίνει την σχέση της Ιστορίας και των ανθρώπων της και πώς αυτή επηρεάζει τις ζωές όχι μόνο αυτών που την έζησαν στον παρόντα χρόνο αλλά και των ακόλουθων γενεών.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Άνδης πνεύμα ελεύθερο, ζωηρός και σκανταλιάρης ερωτεύεται την κλειστή, τρομοκρατημένη και μελαγχολική Θάλεια στην Άρτα της δεκαετίας του ‘70. Ο αυστηρός πατέρας της, η καταπιεσμένη μάνα της και οι ιστορίες του παρελθόντος εμποδίζουν την γνωστοποίηση του έρωτά τους, που όλο και μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Οι απειλές της Αυγούλας, της μητέρας της Θάλειας οδηγούν το ζευγάρι σε δρόμους παράλληλους...... Αθήνα, δικαστικό σώμα, καριέρα, ενδοοικογενειακή βία και εκφοβισμοί ο κόσμο της……. Αθήνα, Εξάρχια, αντιεξουσιαστές, ερωμένες, βιοπάλη και εσωτερική αναζήτηση ο κόσμος του…. Μετά από έξι χρόνια χωρισμού και έχοντας στα χέρια τους μια νεκροκεφαλή λύνουν το μυστήριο που φέρει αυτή και ανακαλύπτουν την ιστορία της, η οποία συνδέεται με την ιστορία των οικογενειών τους καθώς και της Ελλάδας του Εμφυλίου, επιτρέποντάς τους εν τέλει να ζήσουν τον έρωτά τους απαλλαγμένοι από τα μυστήρια του 'χθες……….Όπως η Ελλάδα έτσι και εκείνοι κοιτούν -πρέπει να κοιτούν!- το μέλλον τους, όχι απαγκιστρωμένοι από το παρελθόν σίγουρα όμως απαλλαγμένοι από τα φαντάσματα του προκειμένου να ευτυχήσουν-ευημερήσουν.....!

      Με το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» γέλασα με τις φάρσες του Άνδη και το χιούμορ του, συγκινήθηκα με την ιστορία του Ερμεία, ταξίδεψα με τον λυρισμό που εξέφραζαν οι ήρωες την αγάπη τους και περπάτησα στην Ιστορία της Ελλάδας από τον Εμφύλιο έως την Μεταπολίτευση. Ένα όμορφο, ιστορικό ερωτικό βιβλίο με αστυνομικά στοιχεία που σε κερδίζει ήδη από τις πρώτες του σελίδες. Ο παραλληλισμός των ηρώων με τις παρατάξεις και τα ιστορικά στοιχεία στο κλείσιμο του βιβλίου με εντυπωσίασε!Διαβάστε το!
Εύχομαι να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!

Βαθμολογία 5/5

 Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου
Συγγραφέας: Γ.Καλπούζος
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.κδ.:03/04/2014
Σελ.:432
Δήμητρα Κωλέτη

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η Τριλογία της Kate Furnivall

     Η τριλογία της K. Furnivall «Το διαμάντι της Αγίας Πετρούπολης» είναι μια όμορφη και καλογραμμένη σειρά βιβλίων. Διαβάζεται εύκολα γεμίζοντάς τον αναγνώστη, εικόνες ρομαντικές αλλά και σκληρές, αγωνία, δράση και πολλά συναισθήματα. Αν και σε κάποια σημεία υποβόσκει η υπερβολή εντούτοις η ώρα κυλά όμορφα διαβάζοντας τις σελίδες των :«Το διαμάντι της Αγίας Πετρούπολης», «Η Ρωσίδα παλλακίδα» και «Να με περιμένεις»!




Το 1ο βιβλίο:                «Το διαμάντι της Αγίας Πετρούπολης»

      Λίγο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση η αριστοκράτισσα Βιολέτα Ιβάνοβα ζει τον έρωτά της με τον Γιεν, έναν έρωτα που οι γονείς της καταδικάζουν λόγο της διαφορετικής κοινωνικής τάξη στην οποία ανήκει ο αγαπημένος της. Στο διαμέρισμα του γεύονται την μυρωδιά του έρωτα ανίδεη πως η Ιστορία που τους πλησιάζει απειλεί να καταστρέψει τα όνειρά τους. Έτσι όταν η Επανάσταση κηρύσσεται και οι παλιές αξίες και τάξεις καταρρέουν ο Γιέν προσπαθεί και καταφέρνει να φυγαδέψει την αγαπημένη του Βιολέτα μακριά από τα σκηνικά βίας της Κομμουνιστικής πλέον Ρωσίας. Φεύγοντας από την πατρίδα της αφήνει πίσω της, εκτός από την παλιά της ζωή ,τους νεκρούς γονείς της και τον Γιεν, όπου τον καταζητούν οι επαναστατημένοι, έχοντας στα σπλάγχνα της τον καρπό του έρωτα τους…….

Βαθμολογία 5/5


Το 2ο βιβλίο:                 «Η Ρωσίδα παλλακίδα»

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι κόρες του Νικόλα- Στέλλα Λεβεντογιάννη-Χάρβι

      Το 2010 η Αλεξία αναλαμβάνει να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα της, να παραδώσει δηλαδή ένα πακέτο γεμάτο γράμματα στην ετεροθαλή αδερφή της, την ύπαρξή της οποίας αγνοούσε για εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια. Έχοντας στις αποσκευές της αυτό το πολύτιμο φορτίο καθώς και πολλά ερωτήματα και απορίες για την ιστορία της οικογένειας του πατέρα της, μιας οικογένειας που δεν είχε γνωρίσει μέχρι τώρα, φτάνει στην Ελλάδα και στο Διακοφτό υποδεχόμενη από τις αδερφές του Νικόλα οι οποίες αν και την αγκαλιάζουν με αγάπη εντούτοις κρατούν τα μυστικά του παρελθόντος καλά κρυμμένα αποφεύγοντας πεισματικά να διαλευκάνουν την κατάσταση, μυστικά που όπως πιστεύουν σπιλώνουν και ντροπιάζουν το όνομα και την υπόληψή τους, στην μικρή τους κλειστή κοινωνία. Στο μουσείο των Καλαβρύτων θα γνωρίσει την ιστορία του προπάππου της και με την αφήγηση της ηλικιωμένης πλέον φίλης του και μάρτυρα των τραγικών γεγονότων το 1943 αυτή του παππού της που θα την συγκίνηση και θα φωτίσει την σχέση που είχε ο πατέρας της μαζί του, ''δικαιολογώντας'' εν μέρει την σκληρή συμπεριφορά του προς τον ίδιο του τον γιο. Έτσι ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τον γενέθλιο τόπο του Νικόλα μαθαίνει παράλληλα και την ιστορία του καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε η Θεοδώρα, η ετεροθαλής της αδερφή. Όταν τα μυστικά βγαίνουν από την κρύπτη τους οι δυο αδερφές έρχονται κοντά και διδάσκονται μέσα από τα γράμματα του Νικόλα πως δεν πρέπει να φοβούνται την ντροπή ή τα σχόλια του κόσμου ή όλες αυτές τις ανοησίες αλλά να ζουν τη ζωή τους ενωμένες φροντίζοντας τις οικογένειές τους.

        Το «Οι κόρες του Νικόλα» είναι ένα βιβλίο που θα το χαρακτήριζα μέτριο και αυτό γιατί δεν μ’ άρεσε η γραφή και η ροή του. Θεώρησα υπερβολικά κάποια στοιχεία, όπως η υποδοχή της Αλεξίας από τους συγγενείς της στο αεροδρόμιο, δεν νομίζω πως εκπροσωπούσε την Ελλάδα του 2010, θύμισε ίσως άλλες εποχές. Μου κράτησε το ενδιαφέρον η αναμονή της συνάντησης των δυο αδερφών και η αποκάλυψη της ύπαρξης της μιας στην άλλη καθώς και η ιστορία του παππού στα Καλάβρυτα του 1943.Γι' αυτά και μόνο θα έλεγα πως πρόκειται για ένα μέτριο έως συμπαθητικό βιβλίο.

Βαθμολογία 3/5

Βιογραφία Συγγραφέως
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι κόρες του Νικόλα
Συγγραφέας: Στέλλα Λεβεντογιάννη-Χαρβι
Μετάφραση:Χρήστος Καψάλης
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:06/02/2014
Σελ.:448
Δήμητρα Κωλέτη

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το κορίτσι απ'την Σαμψούντα-Σοφή Θεοδωρίδου


      Το λογοτεχνικό μου ραντεβού με την αγαπημένη μου συγγραφέα Σ. Θεοδωρίδου και με «Το κορίτσι απ’ την Σαμψούντα» μόλις ολοκληρώθηκε προσφέροντας μου απλόχερα μέσα από την ιστορία της Καλλιόπης και του Πόντου, συναισθήματα, εικόνες, παράδοση και Ιστορία. Για άλλη μια φορά η ευαίσθητη, προσεγμένη και γλαφυρή γραφή της Σ.Θεοδωρίδου κάλυψε τις λογοτεχνικές μου ''απαιτήσεις'' χαρίζοντας ταυτόχρονα στους αναγνώστες και στην εγχώρια Λογοτεχνία ένα ακόμα ΚΟΣΜΗΜΑ!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η Καλλιόπη μια μαγιάτικη νύχτα του 1919, πάνω στην μάντρα του σπιτιού της στην Σαμψούντα, κατακλύζεται από τις θύμισες του παρελθόντος της, θύμισες που την γεμίζουν γλυκιά νοσταλγία αλλά και απέραντη μελαγχολία. Έχοντας ακροατή τον Αριστείδη Φωτιάδη εξομολογείται τα γεγονότα που στιγμάτισαν την μέχρι τώρα ζωή της ίδιας, της οικογενείας της καθώς και των συμπατριωτών της. Με το μυαλό της γίνεται και πάλι εννιά χρονών παιδί όπου και ζει τις προετοιμασίες του γάμου του μεγάλου της αδερφού,Ευκλείδη με την Παρθενόπη, την ακύρωση του από την αιφνίδια στρατολόγησή του, την σύλληψή του πατέρα της από τους Νεότουρκους, την δραπέτευση του Ευκλείδη από τον τούρκικο στρατό και την ένταξή του στο αντάρτικο ενώ ακολουθεί μαζί με την μητέρα της, την γιαγιά της, την φίλη της Συμελίτσα, την Παρθενόπη και όλα τα γυναικόπαιδα της Σαμψούντας τις πορείες που τις οδηγούν στα βάθη του Πόντου κάνοντας πρώτα μικρές και συχνές στάσεις μπρος στον Θάνατο. Το χιόνι που τους συνοδεύει καλύπτει με την αγνότητά του τα πτώματα των εξασθενημένων ανθρώπων, τα αίματα των πληγωμένων ποδιών και τις κραυγές των βιασμών. Φτάνοντας στο χώρο συγκέντρωσης στην πόλη Χάζβα έρχονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με την πείνα, την εξαθλίωση και τις μεταδοτικές ασθένειες που σαρώνουν τα παραπήγματά τους. Η μητέρα της γνωρίζοντας πως έχει προσβληθεί από τύφο εμπιστεύεται στην γειτόνισσά της, στην Μόρφω, την Καλλιόπη όπου δραπετεύουν από το κολαστήριο αυτό και επιστρέφουν στην Σαμψούντα, στην οποία την περιμένει ο ελεύθερος πλέον πατέρας της.Τελειώνοντας την αναδρομή και κατεβαίνοντας από την μάντρα η δεκατετράχρονη Καλλιόπη αγνοεί πως η Ιστορία δεν έχει γράψει ακόμα την τελευταία της μαύρη σελίδα…..