Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στη χώρα των χρυσών ήλιων-Khaled Hosseini

      Ένα υπέροχο ευαίσθητο, ρεαλιστικό, ιστορικό βιβλίο από τον συγγραφέα των:Χαρταετοί πάνω απ'την πόληΚαι τα βουνά μίλησαν! Η ιστορία της Μαριάμ και της Λειλά, δυο γυναικών τόσο διαφορετικών μα συνάμα τόσο όμοιων, συγκινεί, καθηλώνει και πληροφορεί τον δέκτη της με την Ιστορία(το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αγνοούσα) της Καμπούλ, μιας πόλης που οι πόλεμοι, ο φανατισμός, η βια, οι θρησκευτικές διαστρευλώσεις καθώς και η υποβίβαση του ανθρώπου και κυρίως της γυναίκας την στοίχειωσαν για δεκαετίες και συνεχίζουν να την στοιχειώνουν δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Οι περιγραφές του πολέμου και της ενθοοικογενειακής βίας καθώς και η αντιμετώπιση της γυναίκας από την ανδροκρατούμενη κοινωνία σοκάρουν θλίβουν και προβληματίζουν. Με γλώσσα μεστή και γλαφυρή η πλοκή του και οι ανατροπές της σε κερδίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες. 
Διαβάστε το! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η Μαριάμ, το παράνομο παιδί του επιχειρηματία Τζαλίλ και της υπηρέτριας του, Νάνα, μεγαλώνει μέσα στην μελαγχολία και στην μοναξιά που φέρει η λέξη νόθο. Παραγκωνισμένη από την συντηρητική κοινωνία της Χεράτ του Αφγανιστάν το μόνο που την κάνει χαρούμενη μέχρι τα δεκατρία της είναι τα μαθήματα με τον μουλά Φειζουλλάχ και η εβδομαδιαία επίσκεψη του πατέρα της στην καλύβα της, μια επίσκεψη που τα δηκτικά σχόλια της Νάνας την δηλητηριάζει εν μέρη. Όταν η μητέρα της δίνει τέλος στη ζωή της, εξαναγκάζεται από τις συζύγους του άτολμου πατέρα της να παντρευτεί έναν άντρα είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, τον Ρασίντ, ο οποίος και την μεταφέρει στην Καμπούλ της δεκαετίας του 70. Ο γάμος της μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης θα μετατραπεί σε μια κόλαση, πιστό αντίγραφο της Καμπούλ των πολέμων, της εισβολής των Σοβιετικών και των Ταλιμπάν.....
      Η Λειλά, η δεκατετράχρονη γειτόνισσα του ζευγαριού, ζει σε ένα σπίτι που οι προοδευτικές απόψεις του πατέρα της, της χαρίζουν ελπίδες για ένα καλύτερο και ελεύθερο κόσμο στον οποίο θα μπορέσει ελεύθερα να αφοσιωθεί στις σπουδές που τόσο επιθυμεί ενώ ο Ταρέκ, ο παιδικός της φίλος τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.Όταν μένει μόνοι μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού της κατά την διάρκεια της εμφύλια διαμάχης των Μουτζαχεντίν και την υποχρεωτική μετανάστευση του Ταρέκ αναγκάζεται λόγω συνθηκών να δεχτεί την πρόταση του Ρασίντ, να γίνει δηλαδή δεύτερη σύζυγός του.

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Έξι μικρές ΒιβλιοΑναφορές!


Πικρό γλυκό λεμόνι-Σοφία Βοΐκου


      Ο τίτλος τα λέει όλα! Όταν τελειώνεις την ανάγνωση σού μένει στο στόμα το γλυκό κουταλιού της Ασημούλας. Ένα πικρό, από τις κακουχίες και τις απώλειες που υφίσταντο οι ήρωες άλλα και όλη η Ευρώπη κατά την διάρκεια των δυο Παγκόσμιων πολέμων, και συνάμα γλυκό, λόγω του έρωτα της Ασημούλας για τον Κωνσταντή, λεμόνι!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία βιβλίου: 
Τίτλος: Πικρό γλυκό λεμόνι
Συγγραφέας:Σοφία Βοΐκου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Έκδοσης:10/05/2012
Σελ.:464


****


Το πέρασμα για το Τσεσμέ-Μαρία Χανιώτη

      "Το πέρασμα για το Τσεσμέ" είναι ένα βιβλίο στο οποίο δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει η συγγραφέας την ιστορία. Το βρήκα άνευρο χωρίς συναίσθημα και χωρίς να περιβάλλεται από την απαιτούμενη ατμόσφαιρα.Η υπόθεσή του σε πολλά σημεία ήταν συμπαθητική εως ενδιαφέρουσα με μια δυναμική ηρωίδα, σε κάποια άλλα πάλι πεζή-αδιάφορη μα και προβλέψιμη. Κάποια γεγονότα θεώρησα πως ήταν άκαιρα μιας και δεν πιστεύω πως εξυπηρετούσαν τη ροή του. Εν κατακλείδι θα το χαρακτήριζα ένα μέτριο βιβλίο.

Βαθμολογία 2/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Το πέρασμα για το Τσεμέ
Συγγραφέας: Μαρία Χανιώτη
Εκδ.:Ωκεανός 
Ημερ. Έκδοσης:2012 
Σελ.:445 


****


Το ταξίδι της φωτιάς-Σοφία Βοΐκου


      "Το ταξίδι της φωτιάς" της Σ. Βοΐκου με ταξίδεψε στη Μεσαιωνική Γαλλία και στο κυνήγι των μαγισσών και της διαφορετικότητας. Ένα ταξίδι που μου φανέρωσε τα μυστικά των βοτάνων και της γης. Ένα ταξίδι που έφτασε μέχρι το σήμερα με σαγηνευτικό και παραμυθένιο τρόπο. Το επιμύθιο διαχρονικό: αν θέλουμε να συναντήσουμε την προσωπική ευτυχία ένας δρόμος θα μας οδηγήσει προς αυτή να ακούσουμε την καρδιά μας και όχι τα πρέπει και τα στερεότυπα που έχουν επιβληθεί από άλλους και άλλες εποχές ερήμην μας.

Βαθμολογία 4/5
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Το ταξίδι της φωτιάς
Συγγραφέας:Σοφία Βοΐκου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Έκδοσης:04/03/2011
Σελ.:512
****


Η νύχτα των γιασεμιών-Φανή Πανταζή

      Απλούστατο βιβλίο με πολλούς-περιττούς διαλόγους, διαλόγους που μου προκάλεσαν κάποιες φορές εκνευρισμό απ'την αφέλεια τους. Η γραφή ήταν παιδιάστικη όσο για το θέμα χλιαρό έως αδιάφορο(δεν την μπορώ την αμνησία).

Βαθμολογία 1/5
Βιογραφία Συγγραφέως

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η νύχτα των γιασεμιών
Συγγραφέας: Φ.Πανταζή
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:23/02/2013
Σελ.:512




****


50 αποχρώσεις του γκρι-EL.James

        Έξυπνη η συγγραφέας, κατάφερε να κάνει τριλογία μια ιστορία που μπορούσε να ολοκληρωθεί κάλλιστα σε ένα βιβλίο και αυτό χάριν των πολλών μα πολλών ερωτικών σκηνών. Δεν μ' άρεσε , το μόνο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και συνέχισα την ανάγνωση του ήταν η παιδική ηλικία του ήρωα και οι λόγοι που τον έκαναν "κυρίαρχο" και πάλι όμως δεν το ανέπτυξε τόσο όσο θα ήθελα εγώ. Όσο για την γραφή, μια απλή αναφορά των γεγονότων, δεν το λες λογοτεχνία άλλα ημερολόγιο; σημειωματάριο;; (φυσικά σε χρώμα ροζ)

Βαθμολογία 1/5
Βιογραφία Συγγραφέως

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλοι: 50 αποχρώσεις του γκρι
Συγγραφέας:El.James
Μετάφραση:Τίνα Σερπελάκη
Εκδ.:Πατάκη
Ημερ. Έκδοσης:2012

****

Ο τελευταίος χορός-Victoria Hislop

      "Ο τελευταίος χορός" της Χίσλοπ ήταν….. εκτός ρυθμού. 10 ανόητες ημιτελείς ιστοριούλες που δεν είχαν τίποτα να δώσουν στον αναγνώστη. Ιστορίες χωρίς φαντασία, χωρίς ροή και με μια γραφή παιδιάστικη. Ιστορίες που σου έδιναν την εντύπωση πως γράφτηκαν πρόχειρα από μια συγγραφέα που μας έχει συνηθίσει με ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΉΜΑΤΑ, όπως «Το Νησί» και «Το Νήμα», και αυτό είναι απογοητευτικό. Ας ελπίσουμε στον "επόμενο χορό" πως θα βρει και πάλι το ρυθμό της.

Βαθμολογία 1/5

Βιογραφία Συγγραφέως 
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ο τελευταίος χορός
Συγγραφέας: V.Hislop
Μετάφραση:Φωτεινή Πίπη
Εκδ.: Διόπρα
Ημερ. Έκδοσης:03/04/2013
Σελ.:208


Δήμητρα Κωλέτη

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αγγελική Σιωπή: η τετραλογία της Becca Fitzpatrick

       Φανταστική λογοτεχνία ένα είδος με το οποίο ήρθα πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, μέσω της τετραλογίας της B. Fitzpatrick, "Αγγελική σιωπή", όπου και εντυπωσιάστηκα πραγματικά από αυτήν σε σημείο μάλιστα που δεν το περίμενα μιας και τα λογοτεχνικά μου γούστα σταματούσαν μπρος στα βιβλία φαντασίας με σκεπτικισμό. Όταν το προπύργιο έπεσε, μετά από παρότρυνση της κολλητής μου, απόλαυσα τα βιβλία του φανταστικού κόσμου με όλες μου τις αισθήσεις. Επιλέγω πλέον, αν και πολύ προσεκτικά και επιλεγμένα βιβλία φαντασίας, μιας και στις πρώτες μου προτιμήσεις παραμένει και θα παραμείνει το ιστορικό και το κοινωνικό μυθιστόρημα. Μου προσφέρουν χαλάρωση και λογοτεχνική απόλαυση και όλο και περισσότερο αυξάνεται ο θαυμασμός μου για αυτά και τους συγγραφείς τους.
       Και τα τέσσερα βιβλία της B. Fitzpatrick έχουν γρήγορη ροή και καταιγιστική πλοκή κρατώντας έτσι το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ενώ οι σκηνές, οι σχεδόν κινηματογραφικές, τον παρασύρουν σε ένα κόσμο γεμάτο αγάπη, έκπτωτους αγγέλους, Νέφελιμ, εγρήγορση, πόλεμο και μαύρα φτερά....ένα κόσμο γεμάτο φαντασία.
Διαβάστε τα!!

        Ο Πατσ, ο φύλακας άγγελος της Νόρας εκπίπτει για χάρη της αγάπης και της έλξης που νιώθει γι' αυτήν από την τάξη των αγγέλων. Οι έκπτωτοι άγγελοι, όπως ο Πατσ τον μήνα Τσεσβάν κυριεύουν τους Νέφελιμ,μια φυλή που προέκυψε από την ένωση των έκπτωτων αγγέλων με τους ανθρώπους, προκειμένου να αποκτήσουν τον όρκο υποταγής που θα τους χαρίσει την ανθρώπινη υπόσταση τους. Όταν η Νορα εξαναγκαστεί από τον Χανκ Μιλαρ, τον αρχηγό των Νέφελιμ να ηγηθεί τον στρατό του, ούσα και η ιδια Νέφελιμ, κατά των έκπτωτων αγγέλων διεκδικώντας την ελευθερία τους, έρχεται αντιμέτωπη με την προδοσία, της ραδιουργίες του εγωκεντρικού Νταντε και την δαιμονουργία έχοντας πάντα στο πλευρό της τον Πατσ, η αγάπη του οποίου και η ασφάλεια που εκπέμπει την αγκαλιάζουν σ 'όλα της τα βήματα.....


1ο Βιβλίο: Αγγελική Σιωπή


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Για τη Νόρα Γκρέι, ένα ειδύλλιο ήταν εκτός σχεδίων. Ποτέ δεν της άρεσαν ιδιαίτερα τα αγόρια στο σχολείο της, ανεξάρτητα από το πόσο η κολλητή της, η Βι, τους ωθούσε σ’ εκείνη. Ποτέ – μέχρι που εμφανίστηκε ο Πατς. Με το αβίαστο χαμόγελό του και με τα διαπεραστικά του μάτια, η Νόρα νιώθει έλξη για εκείνον πέρα από κάθε λογική.
Ύστερα, όμως, από μια σειρά τρομακτικών συναντήσεων, η Νόρα δεν είναι σίγουρη ποιον να εμπιστευτεί. Ο Πατς δείχνει να βρίσκεται όπου κι εκείνη, και γνωρίζει περισσότερα για την ίδια απ’ ό,τι οι πιο στενοί της φίλοι. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να πέσει στην αγκαλιά του ή να το βάλει στα πόδια και να κρυφτεί. Κι όταν προσπαθεί να αναζητήσει ορισμένες απαντήσεις, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται κοντά σε μία αλήθεια πολύ πιο ανησυχαστική κάθε συναίσθημά της για τον Πατς.
Γιατί η Νόρα βρίσκεται καταμεσής μίας μάχης που μετρά αιώνες ανάμεσα στους αθάνατους και στους έκπτωτους – και αργά ή γρήγορα, πρέπει να επιλέξει πλευρά…

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Αγγελική σιωπή
Συγγραφέας:B.Fitzpatrick
Μετάφραση:Δήμητρα Καρανικολάου
Εκδ.:Φανταστικός Κόσμος
Ημερ.Εκδ.:2010
Σελ.:368

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Και τα βουνά μίλησαν-Khaled Hosseini

       Ολοκληρώνοντας το «Και τα βουνά μίλησαν» καταλήγω πως πρόκειται για ένα όμορφο κοινωνικό βιβλίο! Με εντυπωσίασε η πλοκή και η πολυεπίπεδη αφήγησή του μιας και σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης συναντά και ένα διαφορετικό αφηγητή οπού με το δικό του ύφος συμβάλει με τρόπο άξιο θαυμασμού στην ξεδίπλωση της ιστορίας των δυο αδερφών, του Αμπτουλάχ και της Παρί, των οποίων οι δρόμοι τους θα χωριστούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και θα ενωθούν εν τέλει στη δύση τους. Είναι ένα βιβλίο λοιπόν στο οποίο φαίνεται η συγγραφική δεινότητα του Hosseini ως προς την γραφή και την πλοκή του, συγκρίνοντας το όμως με το «Χαρταετοί πάνω από την πόλη», όπου είναι και το βιβλίο που τον γνώρισα συγγραφικά και εντυπωσιάστηκα από την πένα του, σ’αυτό εδώ θεωρώ πως έλειπε η ατμόσφαιρα σε κάποια σημεία, κάτι που εγώ ζητώ πάντα και η έλλειψή αυτής με ενοχλεί ελαφρώς. Επιπλέον η ροή του λόγω των πολλών αφηγητών και των ιστοριών τους ήταν στάσιμη κάπου στη μέση του βιβλίου κάνοντας το έτσι λίγο κουραστικό σε εκείνα τα σημεία. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τον προαναφερθέντα χαρακτηρισμό μου πως πρόκειται δηλαδή για ένα όμορφο μυθιστόρημα!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο πατέρας το βράδυ της παραμονής της αναχώρησης τους για την Καμπούλ όπου και θα δώσει την Παρί για υιοθεσία εν αγνοία των δυο δεμένων αδερφών αφηγείται σ’ αυτά ένα μύθο, το περιεχόμενο του οποίου προϊδεάζει τους αναγνώστες για τις μοιραίες κινήσεις του καθώς και για τα συναισθήματα πόνου και θλίψης που αφήνουν αυτές στην καρδιά του τραγικού-σκληρού και περήφανου πατέρα. Μετά από αυτή την νύχτα οι ζωές των δυο αδερφών γίνονται παράλληλες..... Η τρίχρονη Παρί μεγαλώνει στην Καμπούλ, έχοντας το προνόμιο να διαγράψει από το μυαλό της, λόγω της ηλικίας της, τις θύμισες του παρελθόντος, έως τα έξι της χρόνια, όπου και μεταναστεύει στο Παρίσι με την εκκεντρική μητέρα της ενώ ο Αμπτουλάχ συνεχίζει να ζει με τον πατέρα του και την οικογένεια που δημιούργησε αυτός με την Παρβάνα, την μητριά του, αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά την φτώχεια, την ανέχεια και τους συνεχείς πολέμους. Μεγαλώνοντας εκείνος βρίσκεται πρόσφυγας πολέμου στην Αμερική, όπου και φτιάχνει την ζωή του απ'την αρχή έχοντας πάντα μέσα του την Παρί ενώ εκείνη βρίσκεται στην Ευρώπη όπου το ανεξιχνίαστο κενό στην καρδιά και στην ψυχή της όλο και μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Χαρταετοί πάνω απ'την πόλη- Khaled Hosseini

      Το «Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη» είναι ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει! Με γρήγορη ροή, καταιγιστική πλοκή και δουλεμένη γραφή, το κοινωνικό δράμα που μας εξιστορεί ο συγγραφέας καθηλώνει. Με φόντο το Αφγανιστάν των χαρταετών αρχικά και των Ταλιμπάν εν συνεχεία, ο Αμίρ και ο Χασάν, οι κεντρικοί ήρωες, ζουν την φιλία, την προδοσία και τους βίαιους χωρισμούς, οριστικούς ή μη, έντονα, παρασύροντας μας ταυτόχρονα σε ένα κύκλο συναισθημάτων: από την αθωότητα, στην ενοχή και στις τύψεις , καθώς και στην μελαγχολία που φέρουν αυτές, έως στην συγχώρηση και την λύτρωσή της. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Αμίρ, ο γιος του δυναμικού και αυστηρού επιχειρηματία και ο Χασάν, ο γιος του υπηρέτη τους, Αλή, γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Καμπούλ της δεκαετίας του ’60 αντιμετωπίζοντας ο πρώτος την αδιαφορία του πατέρα του και ο δεύτερος τις συνέπειες από την εγκατάλειψη της μητέρας του καθώς και τον ρατσισμό της κοινωνίας λόγο της καταγωγής του. Η αδιαφορία του Μπάμπα βασανίζει τον ευαίσθητο Αμίρ, ο οποίος και έχει ως πρώτο μέλημα του να διεκδικήσει και να κερδίσει την θέση που του αναλογεί στο μυαλό και στην καρδιά του πατέρα του, αυτή του άξιου γιου. Η ευκαιρία για να αποδείξει λοιπόν την αξία του δίνεται τον χειμώνα του 1975 στους ετήσιους παραδοσιακούς αγώνες χαρταετού όπου και παίρνει μέρος μαζί με τον Χασάν. Η νίκη του στους αγώνες θα τον ανυψώσει μεν στα μάτια του και θα του χαρίσει το χάδι που ζητά αλλά θα του στερήσει ταυτόχρονα την φιλία του με τον παιδικό του φίλο, την ψυχική του ηρεμία και την γαλήνη. Ο τελευταίος χαρταετός που υποδηλώνει τον νικητή όταν θα υψωθεί από τα χέρια του Αμιρ θα στάζει αίμα, προδοσία και τύψεις. Οι ενοχές για την σιωπή του μπρος στο άδικο, βάρβαρο και ρατσιστικό περιστατικό που υφίστατο ο Χασάν την μέρα του αγώνα θα κατακλύσουν την ψυχή του και θα τον οδηγήσουν στην τελευταία πράξη της κοινής τους ζωής. Ο πατέρας του Χασάν θα απομακρύνει τον γιο του από το σπίτι του Μπάμπα αφήνοντας πίσω έναν Αμίρ βαθιά μετανιωμένο αλλά εγκλωβισμένο από τις ίδιες του τις πράξεις.

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Σμύρνη συγγνώμη-Θεόδωρος Ι. Δεύτος

      Το «Σμύρνη συγγνώμη» είναι όμορφο βιβλίο, όπου μέσα από την ιστορία των ηρώων του μαθαίνουμε την Ιστορία της Σμύρνης από την ακμή της μέχρι και την οριστική, άγρια Καταστροφή της με τρόπο απλό και μεστό. Με μια γρήγορη ροή, χωρίς ανούσιες λεπτομέρειες η Ιστορίας της ιωνικής πόλης περνά μπροστά μας κάνοντας μας κοινωνούς της. Θεωρώ τον τίτλο του ευστοχότατο! Έστω και λογοτεχνικά δόθηκε συγγνώμη σε μια από τις πολλές πόλεις που η Ιστορία της γράφτηκε με τόσο αίμα.
Διαβάστε το……!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η οικογένεια Νικολαΐδη ζει την Ιστορία της Σμύρνης, μια Ιστορία γεμάτη από αξιοπρέπεια, αρχοντιά, προδοσία, αίμα, καταστροφή καθώς και καημό για μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δε ειπώθηκε ποτέ από χείλη επίσημα και μη. Οι Σμυρνιοί ήρωες μας, ο Πέτρος, η Μυρσίνη και τα παιδιά τους, Ισμήνη, Ευθύμιος, Ιάσονας και Ιόλη ζουν την οικονομική και κοινωνική ακμή της ιωνικής πόλης, την ενθουσιώδη υποδοχή του ελληνικού στρατού το Μάιο του 1919, την αισιοδοξία για την έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας, την ανησυχητική άνοδο των Νεότουρκων, τις επιπτώσεις της διχόνοιας των Αντιβενιζελικών με τους Βενιζελικούς , την κατάρρευση του μετώπου και τέλος την Καταστροφή της Σμύρνης . Τον Σεπτέμβρη του ’22, την ώρα που οι χαντζάρες των Νεότουρκων εκκαθαρίζουν τα ιωνικά χώματα από το προαιώνιο ελληνικό στοιχείο ο Πέτρος μαζί με τον Ευθύμιο παρακολουθούν την Σφαγή από την ιταλική πρεσβεία, όπου βρέθηκαν μετά την βοήθεια ενός Ιταλού φίλου τους, αγωνιώντας για την τύχη της Ευτέρπης, της αδερφής και θείας αντίστοιχα, του Βησαρίωνα και της Μαρίνας, των πεθερικών της Ισμήνης, καθώς και του Ιάσονα που βρίσκεται στο μέτωπο ευελπιστώντας να φτάσουν, στην Μυτιλήνη, εκεί δηλαδή που χάρις την προνοητικότητα του Πέτρου μεταφέρθηκαν οι γυναίκες της οικογένειες λίγο πριν την Καταστροφή. Ο μόνος όμως που θα φτάσει απέναντι θα είναι ο πατέρας μιας και ο Θύμιος θα αρπαχτεί την τελευταία στιγμή από τους διώκτες τους και θα αιχμαλωτιστεί. Τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας θα μεταφερθούν από την Μυτιλήνη στην Κοκκινιά για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η μικρή παράγκα τους θα φιλοξενήσει εκτός από την πίκρα, την φτώχεια, την μιζέρια, την μελαγχολία και τον ρατσισμό που υφίσταται από την μητέρα Ελλάδα καθώς και την χαρά της επανένωσης με κάποια από τα αγνοούμενα μέλη της……

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Σμύρνη συγγνώμη
Συγγραφέας: Θεόδωρος Ι.Δεύτος
Εκδ.: Καστανιώτη
Ημερ.Εκδ.:17/11/2008
Σελ.:400


Δήμητρα Κωλέτη