Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο-Βαγγέλης Ηλιόπουλος


     Γιατί... Δεν... μπορώ να ζω ΟΛΑ όσα επιθυμώ;
Κι όμως μπορείς να τα ζήσεις ΟΛΑ σε ένα βιβλίο, λέει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο τρίτο βιβλίο της ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και εικονογραφείται από την σπουδαία και αγαπημένη εικονογράφο Έφη Λαδά.

     Γιατί; ρωτούσαν με παράπονο, στο πρώτο βιβλίο της σειράς, τα παιδιά όταν το ταξιδιάρικο λήμμα αυτής της λεξούλας προσγειωνόταν στα χέρια τους. Γιατί να υπάρχει πόνος;, γιατί να υπάρχει αρρώστια;, γιατί να υπάρχει φτώχεια, πόλεμος κι αδικία στον κόσμο; Και το ΓΙΑΤΙ που εγκατέλειψε τη Γη κι έφτασε απογοητευμένο στον ουρανό κατόρθωσε τελικά να φέρει την ΕΛΠΙΔΑ.
     Το ερωτηματικό Γιατί μετατρέπεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, στο δηλωτικό ΔΕΝ με τον αφηγητή να δηλώνει: Εγώ ΔΕΝ έχω...
     Κάποια παιδιά έχουν σπίτι, εγώ ΔΕΝ έχω. ΔΕΝ έχω πρόσβαση στην παιδεία, στο φαγητό, στο νερό. ΔΕΝ διασκεδάζω. ΔΕΝ έχω βιβλία να διαβάζω. ΔΕΝ γεύομαι αγαθά που για άλλους είναι δεδομένα. Όμως ΔΕΝ το βάζω κάτω, φτιάχνω την καλούμπα του χαρταετού μου με ζύγια την Αγάπη, τον Σεβασμό, την Δύναμη και την Φιλία και συνεχίζω να διεκδικώ, να παλεύω, να ελπίζω.

     Γιατί και Δεν, δυο τίτλοι. δυο λέξεις τόσο μικρές σε έκταση μα τόσο μεγάλες σε περιεκτικότητα συναισθημάτων: απογοήτευση, θυμός, αγανάχτηση, βουβή θλίψη, παράπονο. Συναισθήματα που τώρα στο τρίτο βιβλίο της σειράς, μια ακόμα μικρή λέξη ως τίτλος κατορθώνει να τα απαλύνει και να προσφέρει την παρηγοριά της παραμυθίας γιατί ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο!
       ΌΛΑ; 
       ΌΛΑ! 
     ΌΛΑ μπορείς να τα... νιώσεις σε ένα βιβλίο: χαρά, ελπίδα, λύτρωση, παρηγοριά. Όλα μπορεί να... στα προσφέρει ένα βιβλίο: πληροφόρηση, προβληματισμούς, ταξίδια νοερά σε τόπους υπαρκτούς ή μη, ταύτιση με τους ήρωες και τις ζωές τους, διαμόρφωση της ψυχής μας.

Άρχισα να διαβάζω και να προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτεται και τι νιώθει ο ήρωας. Κι ήταν τόσο μεγάλη η ένταση, που σε λίγο ήθελα να γίνω αυτός.
«Μαγικό» ψέλλισα.
«Αληθινό» είπε εκείνος, ο οποίος ήταν κρυμμένος πίσω μου.
«Ο μόνος τρόπος να βγεις από το εγώ σου. Ο μόνος τρόπος να τα καταλάβεις για τους άλλους ΟΛΑ»

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Οι γιοι της γαλανής Κυράς-Δήμητρα Ιωάννου

      Στους Γιους της Γαλανής Κυράς η πένα της Δήμητρας Ιωάννου βουτά στο μπλε του Αιγαίου και μέσω του όμορφου λογοτεχνικού της λόγου μας παρασύρει στις πολλαπλές αποχρώσεις του, στη Σύρο του 19ου αιώνα και στην ρομαντική και γεμάτη έρωτα, πάθη κι αμαρτήματα ιστορία των τριών γενεών της οικογένειας που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του, της οικογένειας Βονασέρα. 
    Με περιγραφές μυσταγωγικές -είναι από τα στοιχεία που λατρεύω στη γραφή της συγγραφέως!- θαυμάζουμε τον τόπο και μεταφερόμαστε σ’ αυτόν κατανοώντας το κοινωνικοπολιτικό ανάγλυφο της εποχής με τις διαφορές πλούσιων και φτωχών να είναι ευδιάκριτες. Βιώνουμε, ήδη από τις πρώτες αράδες του, ποικίλα συναισθήματα με την αφήγηση να ξεκινά στη Σύρο του 1841 και στην μυστηριώδη άφιξη δύο αντρών, του Ρήγα και του Διαμιανού, οι πράξεις των οποίων παρακινούμενες από το πάθος μα και τον εγωισμό, απ’ το καλό μα και το κακό που φέρει η ψυχή τους επηρεάζουν τις ζωές των ίδιων μα κυρίως των απογόνων τους. 

     Ένα τραγικό μυστικό ενώνει τους δύο τόσο αταίριαστους στο φαίνεσθαι και κυρίως στο είναι άντρες: ο Ρήγας ρωμαλέος μα με συνείδηση, αντιπροσωπεύει το φως, την αγάπη, το καλό ενώ ο Δαμιανός λιανός με αγγελική όμως μορφή και με ψυχή σκοτεινή κι αδίσταχτη το σκοτάδι, το μίσος και το κακό. Όταν φτάνουν στο νησί προσπαθούν να κατακτήσουν ένα κομμάτι ζωής σ’αυτό. Δουλεύουν ως χτίστες και πιάνουν δουλειά στο αρχοντικό του Βονασέρα. 
     Λίγο καιρό μετά ο Ρήγας ερωτεύεται τη Ζαμπία, μια παθιασμένη γυναίκα, και ο Δαμιανός προσεγγίζει την άμαθη στον έρωτα κόρη του άρχοντα Δομένικου Βονασέρα με μόνο σκοπό του να σφετεριστεί τα πλούτη της και να αποκτήσει δύναμη. Μέσα στους γάμους τους κυριαρχεί το πάθος, ο έρωτας, το ψέμα, τα ένοχα μυστικά που σαν αόρατες κλωστές ενώνονται και με τις ζωές των απογόνων τους...
   Μαρία, Δομήνικος, Λουκρητία, Λορέντζος ονόματα, πρόσωπα και ιστορίες που παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια ατμοσφαιρική ιστορία με το Καλό και το Κακό να συνεχίζουν την αέναη πάλη τους και τον Έρωτα να οδηγεί τελικά σε μονοπάτια λουσμένα από το εκτυφλωτικό φως της δικαίωσης... 
     Πάθη λοιπόν! Αυτά καθοδηγούν τους ήρωες. Πάθη και μυστικά! Με το μεγαλύτερο όλων να το κρατά ο γερο-Δομένικος Βονασέρας. ένα μυστικό που συνδέει ερήμην τους τα πρόσωπα των τριών γενεών και που σταδιακά θα τα οδηγήσει στο λυτρωτικό φινάλε!

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Καβαφικοί φόνοι-Θοδωρής Παπαθεοδώρου

      Οι «Καβαφικοί φόνοι» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με την πλοκή του να κινείται γύρω από το έργο του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, κάτι που καθιστά το βιβλίο ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα καθώς στις σελίδες του συνδυάζονται επιτυχώς το μυστήριο, η δράση και οι ανατροπές του Αστυνομικού είδους με την ατμόσφαιρα και τους συμβολισμούς της Ποίησης.
  
       Οι δύο κεντρικοί ήρωές του, ο ντεντέκτιβ Νίκος Μάντης και ο καθηγητής Ιστορίας Δαρείος καλούνται να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει ο θάνατος της υπερήλικης, λάτρης του ποιητή και με καταγωγή απ’ την Αλεξάνδρεια, Πανδώρας Καλλέργη. Ο Μάντης αναλαμβάνει την υπόθεση ύστερα από ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα και, με δέλεαρ το ποσό που του προσφέρεται, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: αυτοχειρία ή φόνος ; 
        Όταν φτάνει στο χώρο όπου βρέθηκε νεκρή η Πανδώρα Καλλέργη διαπιστώνει πως όλα αποπνέου Καβάφη: το σαλόνι του σπιτιού της είναι μια πιστή απομίμηση του σαλονιού του ποιητή απ’το σπίτι του στην Αλεξάνδρεια ενώ δυο ποιήματά του βρίσκονται δίπλα στη νεκρή.  Έτσι έρχεται σε επαφή με τον καθηγητή, η συμβολή του οποίου είναι καταλυτική καθώς ο Δαρείος είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλύσει το καβαφικό έργο. 
     Η μία θεωρία διαδέχεται την άλλη κι ενώ είναι έτοιμοι ελλείψει στοιχείων να αποφανθούν πως πρόκειται για αυτοκτονία, οι δυο φόνοι που ακολουθούν τους βεβαιώνουν πως πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο που ακολουθεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο: ‘’υπογράφει’’ τις δολοφονίες αφήνοντας δίπλα στα θύματά του κάποιο ποίημα του Καβάφη. 
     Κι έτσι η έρευνα παίρνει άλλη τροπή. Ο Μάντης και ο Δαρείος ξεψαχνίζουν τα ημερολόγια της Καλλέργη, αναλύουν τα ποιήματα και προσπαθούν να καταλάβουν την επιλογή αυτών και την μεταξύ τους σύνδεση. 
     Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τους φόνους; Και ποιο είναι το κίνητρό τους; Η εκδίκηση; Το οικονομικό όφελος; Και, αλήθεια, τι ρόλο παίζει η κλειστή λέσχη της Ιθάκης, μια ποιητική λέσχη που προστάτευε και προωθούσε το έργο του Καβάφη και που ιδρύθηκε και χρηματοδοτούνταν απ’ την εκλιπούσα;

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Στον βυθό κάνει... φαγούρα- Αυγή Βάγια

     Το καλοκαίρι είναι εδώ και το νέο βιβλίο της Αυγής Βάγιας, «Στον βυθό κάνει... φαγούρα», φιλοξενεί στις χρωματιστές, ζωηρές, βγαλμένες σαν από ακουαρέλα σελίδες του, μια όμορφη, ιδιαίτερη, δροσερή και με άρωμα καλοκαιριού ιστορία. Μια ιστορία στην οποία η φιλία, η συνεργασία, η μεταμέλεια μα και ... η πονηριά ταράσσουν το βυθό και προκαλούν  ‘’φαγούρα’’, προβληματισμό, γέλιο, μπουρμπουλήθρες και ανακούφιση στον μικρό αναγνώστη που θα θελήσει να βουτήξει σ’ αυτή. 
Τώρα, ποια είναι η ιστορία του; 
Ε, ας την πούμε με έναν πιο ποιητικό -θα έλεγα- τρόπο!

Στης Μεσογείου τα νερά
μια μέρα ξαφνικά
η θάλασσα η χρωματιστή
άλλαξε μορφή.

Τα ψάρια ‘χασαν τη χαρά
και το αλάτι το πολυυυύ
τους κόλλησε στο κορμί.

Τότε Φαγούρα ξέσπασε τρομερή,
με τα ψάρια να παραληρούν,
να ξύνονται παντού
και για βοήθεια να εκλιπαρούν.

                             Χταπόδια πονηρά 
                         εκμεταλλεύτηκαν τη συμφορά
                              κι άρχισαν να ξύνουν δυνατά
                        με τα πλοκάμια τα χοντρά 
                      ζητώντας ανταλλάγματα πολλά.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Η γέφυρα των μυστικών-Jennifer Donnelly

     «Η γέφυρα των μυστικών» της Jennifer Donnelly είναι ένα απολαυστικό βιβλίο εποχής  γεμάτο ανατροπές, μυστήριο και ήρωες που οδηγούν τον αναγνώστη εντέχνως και με τρόπο άκρως ενδιαφέρον στη λύση της αστυνομικής υπόθεσης που φιλοξενείται στις 560 σελίδες του.        Η συγγραφέας της αγαπημένης τριλογίας ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ, με τις λιτές και όμορφες περιγραφές της μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα, με τις ανισότητες στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο να πρωταγωνιστούν και να διαμορφώνουν την εξέλιξη της υπόθεσης που διακατέχεται, μεταξύ άλλων, από ατμόσφαιρα μα και ρομαντισμό.

     Η Τζο, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας, είναι δεκαεφτά χρονών και μέσα στον επόμενο χρόνο θα παντρευτεί έναν πλούσιο αριστοκράτη που της έχουν επιλέξει και που αρμόζει στην τάξη της να έχει για σύζυγο. Τι κι αν η επιθυμία της είναι άλλη; Τι κι αν θέλει να γίνει δημοσιογράφος; Το πρωτότοκο της κοινωνικής της τάξης άλλα ορίζει κι εκείνη οφείλει να το τηρήσει. 
      Όμως η ζωή της δέχεται την πρώτη ανατροπή, ο πατέρας της, Τσάρλς Μόντφορτ, ένας από τους πλουσιοτέρους άντρες της  Νέας Υόρκης, βρίσκεται στο γραφείο του σπιτιού του νεκρός, με το όπλο του να εκπυρσοκροτείται την στιγμή που το καθάριζε. Συναντήσεις και λόγια που τυχαία φτάνουν στα αυτιά της της γεννούν ερωτήματα. Ήταν όντως ατύχημα ο θάνατος του πατέρα της; Τα ερωτήματα θέλουν απαντήσεις. Κι έτσι η Τζο αρχίζει να ερευνά τα αίτια του θανάτου του Τσαρλς. 
     Κατά την διάρκεια της έρευνας θα συναντήσει τον Έντι, ένα νεαρό δημοσιογράφο, όπου θα γίνουν δίδυμο και θα αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις. Στοιχείο το στοιχείο θα ‘ρθει κοντά σε μια ιστορία που αγαπημένα πρόσωπα θα χάσουν την θέση στην καρδιά της καθώς αμαρτίες του παρελθόντος και του παρόντος θα την σοκάρουν. Όσο η έρευνα θα προχωρά η Τζο θα ανακαλύπτει και την άλλη όψη της Νέας Υόρκης: φτώχεια, εγκληματικότητα, πορτοφολάδες, πορνεία.
      Κι όσο τα βλέπει και τα  βιώνει όλα αυτά τόσο θα απομακρύνεται απ’ την παλιά ασφαλή ζωή της, τόσο θα έρχεται πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου,  στον έρωτα και στην ελευθερία...

      Ένα βιβλίο που, αν και αντιλήφθηκα σχετικά γρήγορα για το ποιος ήταν ο εγκέφαλος όλων, μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον με την εξαιρετική πλοκή του. Η ροή του είναι γρήγορη, οι διάλογοι πιστικοί, οι ήρωες απτοί με αγαπημένες για εμένα την Τζο και την Φέι. η ιστορία της δεύτερης είναι εξίσου δυνατή και παίζει καταλυτικό ρόλο στην πλοκή. Στα πρόσωπά των δύο κοριτσιών συγκεντρώνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις της Νέας Υόρκης του 19ου αιώνα με την επιθυμία του ατόμου για ελευθερία να είναι παρούσα, μια αντίθεση που μ' άρεσε πάρα πολύ...
      «Η γέφυρα των μυστικών» της Jennifer Donnelly κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
       Διαβάστε το! Θα σας κρατήσει υπέροχη συντροφιά!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: «Η γέφυρα των μυστικών» 
Συγγραφέας: Jennifer Donnelly
Μετάφραση: Μαρία Ρόζα Τραϊκόγλου
Εκδ.:  Διόπρα
Ημερ.Εκδ.: 20/022019
Σελ.: 560



Δήμητρα Κωλέτη