Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Το βραχιόλι της φωτιάς - Βεατρίκη Σαΐας- Μαγρίζου

     Η δραματική πορεία μιας εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα καθώς και της ίδιας της κοινωνίας περνούν μέσα από την εξιστόρηση της συγγραφέως Βεατρίκης Σαΐας- Μαγρίζου στο Βραχιόλι της Φωτιάς ζωντανεύοντας στις σελίδες του την εποχή και το ιστορικό της πλαίσιο.

     Με αφετηρία την Πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη η συγγραφέας μας αφηγείται την ιστορία της οικογένειας του πατέρα της. Η Μπενούτα, η μητέρα της εύπορης οικογένειας βρίσκεται μαζί με τα παιδιά της στο σπίτι τη στιγμή που η φωτιά τυλίγει την εβραϊκή συνοικία και η κάπνα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Για καλή τους τύχη ο τσιγγάνος Αγγελής τους ανεβάζει στο κάρο του και τους σώζει τη τελευταία στιγμή. Ο Αγγελής τους οδηγεί στον καταυλισμό των τσιγγάνων, μακριά από τη πόλη που οι φλόγες την καταπίνουν. Όσο θα μείνει στον καταυλισμό η Μπενούτα και μαζί της και οι αναγνώστες θα γνωρίσουν τη νοοτροπία, τα ήθη και τα έθιμα της νομαδικής φυλής που σε πολλά μοιάζουν με αυτά των Εβραίων αγνοώντας πως ακόμα και το φινάλε θα είναι κοινό. Φεύγοντας θα αφήσει πίσω για ευχαριστώ στην οικογένεια του Αγγελή ενα βραχιόλι κειμήλιο, ενα βραχιόλια κρίκο συνδετικό ανθρώπων και γεγονότων.

...Φεύγοντας, της χάρισα το βραχιόλι του μπατ-μίτσβα, η μένσα μου, καταπως συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς δώρο στα κορίτσια τη μέρα της ενηλικίωσής τους. Το δικό μου βραχιόλι ηταν, ομως ιδιαίτερο. Δε. τελείωνε σε κεφάλι φιδιού, όπως όλα τ' αλλά. Το δικό μου κατέληγε σε δύο οβάλ πλακίτσες, στις οποίες ήταν χαραγμένα τα αρχικά μου με διαμαντάκια. Ένα καλλιγραφικό Μ κι ενα Ν. Μπενούτα Ντάσα. (σελ.51-52).

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Η Νοσοκόμα - Δήμητρα Ιωάννου

   Η Νοσοκόμα της Δήμητρας Ιωάννου είναι ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα με τις ανατροπές να καθηλώνουν τον αναγνώστη στις σελίδες του. Έρωτες, πάθη, ίντριγκες και μια ανεξιχνίαστη και αινιγματική εξαφάνιση που για τριάντα χρόνια μένει στο παρασκήνιο συνθέτουν την ιστορία της Κατερίνας Συμεωνίδη, της κεντρικής ηρωίδας του κειμένου καθώς και των υπόλοιπων ηρώων που μόνο δευτεραγωνιστικό ρόλο δεν έχουν.
     Στην Άνδρο του '60 καταφτάνει η Νοσοκόμα, η Κατερίνα, και είναι η άφιξή της αυτή που δίνει την ώθηση για να αρχίσει το κουβάρι της αφήγησης να ξετυλίγεται. Η Κατερίνα αναλαμβάνει να κουράρει την Ισαβέλλα Δελαγραμμάτικα, την αρχόντισσα του νησιού, και είναι το δέσιμο των δύο γυναικών τέτοιο που η νεαρή νοσοκόμα αρχίζει να ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε πριν από τριάντα χρόνια η Φλωρέζα Δελαγραμμάτικα, η δεκαοκτάχρονη τότε κόρη της Ισαβέλλας, της μάνας που ο πόνος, η αγωνία και ο βουβός σπαραγμός με τον οποίο αντιμετωπίζει την εξαφάνιση της πρωτότοκής της, δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη, ο οποίος συμπάσχει, συμπονεί, συναισθάνεται την μάνα που ψάχνει τη λύτρωση φέρνοντας πολλές φορές στα χείλη του τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:

     Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο.
Πάντα εκεί ...
      Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ΄ τη στέρηση μα απ’ την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους, είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι.

     Η Κατερίνα ρωτά, ψάχνει, αναζητά την αλήθεια. Τι απέγινε το φωτεινό κορίτσι με το αέρινο φόρεμα; Ποιος και γιατί εξαφάνισε την λεπτεπίλεπτη και ευγενική Φλωρέζα; Η αλήθεια είναι εκεί κρυμμένη στα πέπλα του χρόνου, ένα φύσημα αρκεί για να βγει στο φως, όπως κάθε αλήθεια, και να λάμψει πάνω από το σκοτάδι, τα συμφέροντα και την πονηριά...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Ξένο Χώμα - Jeanine Cummins

     Σε Ξένο Χώμα αναγκάζεται να μεταναστεύσει η κεντρική ηρωίδα του ομότιτλου μυθιστορήματος, η Λύδια, και ο οκτάχρονος γιος της, ο Λούκα, ώστε να γλιτώσουν από τα καρτέλ του Ακαπούλκο και να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλές τόπο. Ο σύζυγός της, έγκριτος δημοσιογράφος, και άλλα δεκαπέντε μέλη της οικογένειάς της εκτελούνται μπροστά στα μάτια της ύστερα από δολοφονική επίθεση από το καρτέλ των Χαρδινέρων, επίθεση που πυροδοτήθηκε έπειτα από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του άντρα της για το έργο και τον μυστηριώδη αρχηγό του καρτέλ που εκείνη την περίοδο κυριαρχεί στο Μεξικό. Μάνα και γιος κρυμμένοι στη μπανιέρα κατορθώνουν να βρουν ζωντανοί. Για πόσο όμως; Μήπως ο στόχος δεν ήταν ο άντρας της αλλά η ιδία;
      Έτσι ύστερα από το μακελειό, η μόνη της επιλογή είναι να φύγει μακρυά από το Ακαπούλκο και να διαφύγουν μαζί με το Λούκα στις ΗΠΑ. Ο δρόμος της αναγκαστικής μετανάστευσης όπως για κάθε μετανάστη έτσι και για αυτή είναι κακοτράχαλος γεμάτος από κινδύνους, αγωνίες, εμπόδια και ανθρώπους πρακινούμενους από τα καρτέλ. Η Λύδια και ο Λούκα αναγκάζονται να διανύσουν 2500 χιλιόμετρα άλλοτε με τα πόδια κι άλλοτε στην οροφή του Θηρίου, της εμπορικής αμαξοστοιχίας που κατευθύνεται στο Βορρά, με το σάλτο των μεταναστών στα βαγόνια του να οδηγεί πολλές φορές και στο θάνατο.
     Το κυνήγι της επιβίωσης και της αναζήτησης ασφαλούς εστίας γεμίζει τους αναγνώστες με αγωνία, εγρήγορση και ενσυναίσθηση για τη θέση των μεταναστών, γενικά. Το κείμενο είναι γεμάτο ανατροπές και συναισθηματικές διακυμάνσεις: θυμό, πόνο, φόβο, αγωνία, θλίψη, ελπίδα...

       Διαβάστε το Ξένο Χώμα της Jeanine Cummins! Θα σας συγκλονίσει με τον ρεαλισμό του !


Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ξένο Χώμα
Συγγραφέας: Jeanine Cummins
Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Εκδ.: ΔΩΜΑ
Ημερ. Εκδ.: 2022
Σελ.: 496
Δήμητρα Κωλέτη