Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συζητώντας με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου!


     Στην Δανειστική Βιβλιοθήκη του Π.Σ. Εξαμιλίων είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την Δήμητρα Ιωάννου και την Κληρονόμο του ποταμού σε μια παρουσίαση βιβλίου που οι απαντήσεις της συγγραφέως στις ερωτήσεις που έθεσαν η βιβλιοκριτικός Λίτσα Κοντογιάννη και το κοινό μάς έφεραν πιο κοντά στους ήρωες, στην υπόθεση και στα μυστικά της συγγραφής του βιβλίου.
     Κάποιες από τις ερωτήσεις που ακούστηκαν στην εν λόγω παρουσίαση βιβλίου είχαν την χροιά αυτών που ακολουθούν κάποιες πάλι όχι, για τις πρώτες σας παροτρύνω να διαβάσετε την ακόλουθη συνέντευξη, για την οποία οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Δήμητρα Ιωάννου που με χαρά μου τη παραχώρησε, όσο για τις δεύτερες σας συμβουλεύω αν τυχόν πέσει στην αντίληψή σας κάποια παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως στη περιοχή σας να σπεύσετε να την παρακολουθήσετε! Θα συναντήσετε έναν άνθρωπο που η θετική του ενέργεια, η ευγένεια και η γλυκύτητα που την διακατέχουν μαγνητίζουν.
      Μέχρι τότε διαβάστε την συνέντευξη της Δήμητρας Ιωάννου στις ΒιβλιοΑναφορές κι ελάτε πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα της συγγραφέως!         

1.Μιλήστε μας για την Κληρονόμο του ποταμού. Συστήστε μας τους ήρωες!

H Φιλίτσα, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, μεγαλώνει δύσκολα σε ένα χωριό στις όχθες του Αχέροντα, χωρίς την αγάπη της μητέρας, ενώ υφίσταται την τραχιά συμπεριφορά του βίαιου και μέθυσου πατέρα της. Πέρα από τη γιαγιά της τη Φιλιώ, μόνο οι φίλοι της,  η Ειρήνη, ο Φώτης και ο Βάσος, ρίχνουν λίγο φως στα σκοτάδια της. Από την άλλη, πολύ σημαντική για εκείνη είναι η γνωριμία της με τη Λευκοθέα, μια μυστηριώδη γυναίκα που ζει δίπλα στο ποτάμι, η οποία τη βάζει κάτω από τις φτερούγες της και τη διδάσκει τις ιαματικές ιδιότητες των δέντρων και των φυτών. Φοβερά γεγονότα ακολουθούν και η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να μεταβεί στην Αθήνα, όπου περνά δια πυρός και σιδήρου και τελικά χτίζει από το μηδέν μια αυτοκρατορία. Τρεις άντρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της, ενώ στην πορεία της προς τη δόξα δημιουργεί ένα γαϊτανάκι φίλων αλλά και εχθρών που στυλώνουν το μάτι τους πάνω της. Κάποια στιγμή η μεγάλης ηλικίας πλέον Ρόζα βρίσκεται δολοφονημένη και η εγγονή της Λευκή μαζί με τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη καλούνται να λύσουν το μυστήριο.

2. Ποια ήταν η αφορμή της συγγραφής της;

Ένα ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα πριν μερικά καλοκαίρια. Μαγεύτηκα από την απίστευτη ομορφιά του, την απόκοσμη ενέργεια που εκπέμπει, την έντονη προσωπικότητα του τοπίου που αφήνει το χνάρι της στην ψυχή του επισκέπτη, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, την ιστορία και τη μυθολογία που πλέκεται γύρω του και τους μύθους και θρύλους που κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά του.

3. Μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που φιλοξενείτε στην ιστορία της Κληρονόμου.

Ένα από τα πολλαπλά μηνύματα είναι ο βαθύς σεβασμός που οφείλουμε να δείχνουμε στην έννοια της φιλίας και το πόσο μπορεί να καταρρακώσει τις σχέσεις και τις ζωές των ανθρώπων η προδοσία!

4. Διαβάζοντας την Κληρονόμο κοντοστεκόμουν στις περιγραφές του Αχέροντα! Ήταν επιβλητικές, μεταδοτικές! Για εσάς ποια είναι η αγαπημένη σκηνή του βιβλίου;

Αγαπώ πολύ τη σκηνή στην οποία η Λευκοθέα κάνει τη Φιλίτσα κοινωνό του μεγάλου μυστικού που βρίσκεται κρυμμένο στον Αχέροντα. Όταν έγραφα τη συγκεκριμένη σκηνή κυριολεκτικά έβλεπα με τα μάτια της φαντασίας μου τη βάρκα της Λευκοθέας να αργοπλέει στο κρυστάλλινο ποτάμι. Αντίκριζα τις αχνόπλεκτες ομίχλες να χορεύουν τριγύρω, άκουγα τα κρωξίματα των πουλιών και τα ουρλιαχτά των ζώων, ένιωθα τα κρύα νερά στις άκρες των δαχτύλων μου. Λες κι ήμουν κι εγώ εκεί και βίωνα την αποκάλυψη του μυστικού της Λευκοθέας!

5. Ψάχνοντας στοιχεία για τον Αχέροντα, τον ποταμό όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της πλοκής, ποιο από αυτό σας σαγήνευσε; 


Με γοήτευσε η σπουδαιότητα του στην αρχαιότητα ως το όριο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Επίσης, οι μύθοι και οι θρύλοι που τον περιβάλλουν αλλά και η αναφορά του στα κείμενα σπουδαίων αρχαίων ελλήνων και λατίνων συγγραφέων. Πράγματι, πολλοί είναι εκείνοι που τίμησαν τον μεγαλειώδη ποταμό και αυτό το γεγονός μου έδωσε την ιδέα για τους γρίφους που υπάρχουν στο βιβλίο. Έτσι λοιπόν, τμήματα τέτοιων έργων έχουν επιλεγεί και λειτουργούν ως μέρος μιας σειράς γρίφων που έχει αφήσει πίσω της η Ρόζα Παλαιολόγου και που φέρνουν το Χρήστο και τη Λευκή ολοένα και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου.

→Και μιας και μιλάμε για τον Αχέροντα πριν συνεχίσουμε τις ερωτήσεις δείτε στο βιντεάκι την στιγμή που η Αφροδίτη Δρίτσουλα διαβάζει υπό τις μελωδίες του βιολιού που τόσο επιδέξια έπαιξε ο Δημήτρης Αναργύρου αποσπάσματα του βιβλίου με κύριο πρωταγωνιστή τον μυθικό ποταμό! 



Ας συνεχίσουμε...!

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Στην θάλασσα μια μέρα και Έκπληξηηηη της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη


 Καλοκαίρι   

Θάλασσα   

Και βουτιές

   Πάμε να γνωρίσουμε δυο βιβλία της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη στα οποία το καλοκαίρι, η θάλασσα και οι βουτιές κουβαλούν στην αύρα τους μηνύματα που μιλούν στους μικρούς αναγνώστες για την φιλία, την προσπάθειατην ανάγκη να μοιραζόμαστε στιγμές με τους φίλους μας καθώς και για το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε σε κάθε ύπαρξη.

Καλοκαίρι και «Στη θάλασσα μια μέρα» «Έκπληξηηηη» μεγάλη για την Ζωή που αν και μικρή σέβεται τη ζωή...

     Η Ζωή, η ηρωίδα του Στη θάλασσα μια μέρα, είναι ένα μικρό κορίτσι που δεν ξέρει να κολυμπάει χωρίς τα μπρατσάκια της και δεν μπορεί να κάνει βουτιές όπως ο μεγάλος της αδερφός και οι φίλοι του. Αυτό τη στεναχωρεί και την κάνει λίγο να ζηλεύει. Η μαμά της την παρηγορεί λέγοντάς της πως του χρόνου που θα ‘ναι πιο μεγάλη θα κολυμπάει κι αυτή σαν δελφίνι... 
    Η Ζωή ησυχασμένη παίρνει την μάσκα του αδερφού της και αρχίζει να πλατσουρίζει στα ρηχά και να θαυμάζει το βυθό! Όταν βγάζει το κεφαλάκι της στην επιφάνεια βλέπει ξαφνικά μπροστά της μια μέλισσα να επιπλέει με τα φτερά της βρεγμένα και να παλεύει να κρατηθεί ζωντανή. Η Ζωή με ψυχραιμία, ευφυΐα κι ευαισθησία θα πράξει αυτό που πρέπει... κάνοντας την πλάση να τραγουδά: 

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Το κορίτσι της ντροπής-Σοφία Βόικου

     «Το κορίτσι της ντροπής» της Σοφίας Βόικου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα γεμάτο τρυφερές μα και σκληρές περιγραφές, συναισθήματα και γεγονότα που με ταξίδεψαν σε μια ιστορία όπου τα πρόσωπά της άγγιξαν την λογική-σκέψη μου μιας και πολλές φορές κοντοστάθηκα προβληματισμένη με τα διλήμματα ζωής και τα σπαρακτικά γεγονότα  που ορθώθηκαν μπρος στους ήρωες μα κυρίως άγγιξαν βαθιά την ψυχή μου. όλοι οι ήρωες μίλησαν στο είναι μου κι αυτό σημαίνει κάτι: πως ήταν αριστοτεχνικά πλασμένοι από την πένα της συγγραφέως, πως ήταν άρτιοι!
     «Το κορίτσι της ντροπής» είναι ένα βιβλίο ιστορικού περιεχομένου, τοποθετείτε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όμως διαφέρει κατά πολύ από τα κλισέ ιστορικά μυθιστορήματα καθώς στις σελίδες του η συγγραφέας δε μένει στο ιστορικό κομμάτι με τον ηρωισμό, τις μάχες και την Αντίσταση, αλλά μας παρουσιάζει μια αθέατη οπτική του πολέμου, μας παρουσιάζει κάποια άλλα θύματα που έως τώρα ίσως και να μην τα συγκαταλέγαμε στα θύματα πολέμου καθώς όταν ακούμε αυτό τον ορισμό το μυαλό των περισσοτέρων πάει στους νεκρούς, στους αιχμαλώτους και γενικότερα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου. Μας μιλά λοιπόν για εκείνα τα θύματα που με την λήξη του πολέμου έμειναν να πληρώνουν τις ντροπές άλλων, μας μιλά για...

... την Βιολέτα που όταν έρχεται η Κατοχή είναι ένα δεκαεννιάχρονο δροσερό κορίτσι. 
Που ο αρραβωνιαστικός της ο Νικηφόρος γύρισε με λειψό μυαλό από το Αλβανικό Μέτωπο. 
Που ερωτεύεται τον δεκανέα του Γ’Ράιχ, Γκούσταβ.
Ή μήπως όχι; Τι σημασία έχει; Είναι ένα δεκαεννιάχρονο δροσερό κορίτσι και θέλει να ζήσει τα νιάτα της, θέλει:  «η αναπνοή της να μυρίσει ξανά ανεμελιά»(σελ.49). Δεν θέλει να συμμετέχει σ’ αυτόν τον πόλεμο. Θέλει να αφήσει πίσω το σκοτάδι του, την αβεβαιότητά του και την πείνα που έχουν πέσει σαν αρπακτικά πάνω απ’ την Ευρώπη. Κι ο  Γκούσταβ, ο ερωτευμένος Γκούσταβ, της δίνει ζωή μέσα από τον έρωτα του, μέσα από το χάδι του. Λίγο καιρό μετά η Βιολέτα θα μείνει έγκυος, θα κλειστεί στο σπίτι και θα φέρει μόνη της στον κόσμο το κορίτσι της ντροπής. Ένα ακόμα «παιδί της Βέρμαχτ» θα γεννηθεί. Η κοινωνία θα σιωπήσει. Πίσω από την πλάτη θα χλευάσει το κορίτσι της ντροπής και την Βιολέτα.
Που όταν λήξει ο πόλεμος άνθρωποι κριτές, άνθρωποι που θέλουν να κουκουλώσουν τα δικά τους κρίματα, που εν μία νυκτί από μαυραγορίτες έγιναν σωτήρες του έθνους θα την διαπομπεύσουν και με πυρωμένο σίδερο θα χαράξουν στο κορμί της το Π του προδότη. 
...μας μιλά...