Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο τελευταίος πειρασμός-Νίκος Καζαντζάκης

     Στον «Τελευταίο Πειρασμό» ο Νίκος Καζαντζάκης παρουσιάζει την δυαδική υπόσταση του Χριστού και την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να νικήσει την σάρκα, τις μικρές ανθρώπινες χαρές και τους Πειρασμούς που αποτελούν τροχοπέδη στην ένωσή του με τον Θεό. Με την λογοτεχνική αφήγησή του συγγραφέα ο Χριστός έρχεται περισσότερο από ποτέ κοντά μας, μιας και συμπάσχουμε και κατανοούμε την θυσία και τα Πάθη του. Οι πειρασμοί πολύ με μεγαλύτερο όλων αυτό που τον περιτριγυρίζει την στιγμή που βρίσκεται πάνω στο Σταυρό: λιπόθυμος από τους πόνους των καρφιών βλέπει όνειρο πως ενέδωσε τελικά στην σάρκα δημιουργώντας οικογένεια με την Μαρία και την Μάρθα και πως πρόδωσε τα ιδανικά της ψυχής ζώντας μια ζωή συμβατική και βολεμένη. Όταν όμως συνέρχεται και διαπιστώνει το που βρίσκεται αναφωνεί περιχαρής «Τετέλεσται» ξέροντας πως επιτέλεσε το έργο του Θεού και πως ο σκοπός για τον οποίο ήρθε στη γη πραγματοποιήθηκε, να σώσει δηλαδή τον κόσμο από τις αμαρτίες.

      Όπως γνωρίζουμε το έργο του κυνηγήθηκε από την Εκκλησία και χαρακτηρίστηκε ως βλάσφημο, μόνο ως τέτοιο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού εξυμνεί τον Χριστό και τον αγιοποιεί στο τέλος! «Ο τελευταίος Πειρασμός» είναι ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, όπως και όσα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη που έχουν πέσει στα χέρια μου. 

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ο τελευταίος πειρασμός
Συγγραφέας:Ν.Καζαντζάκης
Εκδ.:Καζαντζάκης
Ημερ. Έκδοσης:2008 (1η έκδ.1964)
Σελ.:578
Φράση  με... νόημα!
  • ....από την στιγμή που ο άνθρωπος γεννιέται, ο Θεός του δείχνει τη γη, και απάνω στη γης, μιαν πολιτείαν, ένα χωριό, ένα βουνό και του λέει: "Εδώ θα πολεμήσεις"
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου