Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το κορίτσι κάτω από την ελιά- Leaah Fleming

     Η Πηνελόπη Γεωργίου, μια ελληνοαγγλίδα εικοσάχρονη κοπέλα της αστικής τάξης, επ’ αφορμή της επίσκεψη της στο σπίτι της αδερφής της στην Αθήνα, εγκαταλείπει την Αγγλία το 1937 αφήνοντας πίσω της μια ζωή που το μόνο που της προσέφερε ήταν πλήξη και ανία εν αναμονή του ντεμπούτο της στα σαλόνια της καλής κοινωνίας για ανεύρεση κατάλληλου γαμπρού. Πνεύμα ανήσυχο και ζωηρό ψάχνει να βρει τον εαυτό της, αναζητώντας αυτό που θα την εξέφραζε πραγματικά. Η αγάπη της για την αρχαιολογία καθώς και το ενδιαφέρον της για τον Μπρους Τζαρτιν την οδηγούν στην Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή όπου φοιτά με ζήλο και ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα παρακολουθεί και μαθήματα νοσηλευτικής στον Ερυθρό Σταυρό μαζί με την καλή της φίλη Γιολάντα. Όταν ο Β’ Παγκόσμιο φτάνει και στην Ελλάδα η Πηνελόπη εγκαταλείπει την αρχαιολογία καθώς μέσα της κατασταλάζει πως αυτό που την γεμίζει είναι το να σώζει ζωές υπό το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Αλβανικό μέτωπο, Αθήνα και Κρήτη, εκεί που η φωτιά του πολέμου καίει αφήνοντας στο διάβα της τραυματίες και των δυο αντιμαχόμενων παρατάξεων, η Πηνελόπη, άλλοτε χρησιμοποιώντας την αγγλική της καταγωγή και άλλοτε την ελληνική, βρίσκεται παρούσα δίνοντας την δική της μάχη. Όταν η Αθήνα πέφτει τον Απρίλη του ’41 στα χέρια των Ναζί, με την βοήθεια του Μπρους καταλήγει στην Κρήτη όπου εκεί μαζί με τον ίδιο, την Γιολάντα και τον γιατρό Ανδρουλάκη μπαίνουν στην Αντίσταση, βοηθώντας τους Συμμάχους στην εκκένωση του νησιού από τους στρατιώτες που εγκλωβίστηκαν στα βουνά της μετά την Μάχη το καλοκαίρι του ’41. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται απ’τα Ες Ες όπου μαζί με τους Εβραίους της Κρήτης στοιβάζεται στο σαπιοκάραβο που κατευθύνεται στον Πειραιά και από εκεί στην κόλαση του Άουσβιτς.
      Ο Γερμανός αξιωματικός Ράινερ Μπρεχτ την σώζει μετά το ναυάγιο, το οποίο έστειλε στον πάτο της θάλασσας της εκατοντάδες ψυχές της Εβραϊκής κοινότητας της Μεγαλονήσου, οδηγώντας την στην Αθήνα του ’44 όπου εκεί της προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ανακούφισης. Τον Ιούνη του 2001, 60 χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης η Πηνελόπη, η νοσοκόμα των σπηλιών, επιστρέφει για να εξιλεωθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος και για να συναντήσει με βοηθώ τις θύμησες της τον Μπρους, την Γιολάντα, τη Κατερίνα και τον Λια κάτω από την σκιά της ελιάς, η σκιά της οποίας φιλοξένησε από το 1941 έως το 1944 τους φόβους, τους προβληματισμούς της καθώς και τον ανολοκλήρωτο έρωτά της με τον Μπρους…..

      Ένα βιβλίο στο οποίο μ’ άρεσε η αρχή και το τέλος του ενώ κάπου στην μέση με άφησε αδιάφορη από τις αοριστίες και την αβεβαιότητα της ηρωίδας. Θεώρησα υπερβολικές κάποιες ενέργειες της, ενέργειες που δεν ταίριαζαν σε μια εικοσάχρονη την εποχή του 1940. Η ιστορία της Εβραίας φίλης της, της Γιολάντας με κέρδισε περισσότερο με τον ρεαλισμό της και ήταν αυτή που κράτησε το ενδιαφέρον μου για το βιβλίο. Το προσκύνημα στο κοιμητήριο των Συμμάχων στην Κρήτη καθώς και η συνάντηση των δυο φίλων μετά από 60 χρόνια ήταν από τις πιο έντονες σκηνές. Θα χαρακτήριζα «Το κορίτσι κάτω από την ελιά» ένα συμπαθητικό βιβλίο.

Βαθμολογία: 3/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το κορίτσι κάτω από την ελιά
Συγγραφέας: Λι Φλέμινγκ
Μετάφραση:Έλλη Συλογίδου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:24/10/2013
Σελ.: 568





Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου