Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ-Νικόλας Ανδρικόπουλος

     
     Αν αναζητάτε ένα βιβλίο στο οποίο να πρωταγωνιστεί η δύναμη των Τεχνών και το πώς αυτές τελικά διαμορφώνουν και ομορφαίνουν την ψυχοσύνθεση και την ζωή του ανθρώπου αντίστοιχα τότε το εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλα Ανδρικόπουλου, «Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ», είναι το κατάλληλο ανάγνωσμα μιας και η ιστορία του θα σας συστήσει τον κόσμο των Τεχνών με τρόπο εμπνευσμένο και τόσο παραμυθένιο. 
     Η πένα του συγγραφέα προσωποποιεί τις Τέχνες επιλέγοντας για την καθεμιά έναν χαρακτηριστικό και άξιο εκπρόσωπό της ο οποίος όπως στην πραγματικότητα έτσι και μέσα στο κείμενο έχει σκοπό να διαδώσει την τέχνη του και τα μυστικά της ώστε να γίνει μέσω αυτής καλύτερος και ομορφότερος ο κόσμος μας. 

    Η παρέα των Τεχνών ξεκινά με τον καθένα από τους ήρωες να αφήνει την χώρα του και να αναζητά άλλη προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις ομορφιές της Τέχνης που υπηρετεί. Έτσι ο Φράνσις, ο πρώτος της παρέας, αφήνει τη χώρα του, τη χώρα της Ζωγραφικής και περιπλανιέται στον κόσμο. Λίγο αργότερα στο διάβα του συναντά τον Κλωντ που έρχεται από την χώρα της Μουσικής και που τελικά έχει κι αυτός τον ίδιο σκοπό με τον Φράνσις: να κάνουν με την Τέχνη τους τον κόσμο καλύτερο! 
     Οι δύο ήρωες συνεχίζουν την αναζήτηση ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια με τον Κλωντ να φτάνει στην χώρα της Λογοτεχνίας και να συναντά τον Αλέξανδρο, ο οποίος του μιλά για την όμορφη χώρα του και για την επιθυμία του να κάνει με μέσο τις Λέξεις τον κόσμο καλύτερο... Όπως διαπιστώνετε ο Κλωντ και ο Αλέξανδρος έχουν κοινό σκοπό κι έτσι συντρόφια πλέον συνεχίζουν την περιπλάνηση τους. 
     Κάποια στιγμή μπαίνουν σε μια παράξενη χώρα, σε μια χώρα που όλα είναι γκρίζα. Οι άνθρωποί της γκρίζοι κι αυτοί. Μοιάζουν με μαριονέτες. Το μόνο που κάνουν είναι να μιμούνται τις κινήσεις των μικροσκοπικών πλασμάτων που είναι μέσα στο κουτί που κρέμεται από το λαιμό τους... (Μοιάζει ουτοπική; Θα έλεγα πως όχι. Δε σας θυμίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και τους ανθρώπους ...; Με τις οθόνες κολλημένες στα πρόσωπά μας να δεχόμαστε χωρίς κριτική σκέψη ότι αυτές εκπέμπουν...;)
     Λίγο πιο κάτω ο Κλωντ αναγνωρίζει τον Φράνσις που μαζί με έναν άλλο καλλιτέχνη παρατηρούν κι αυτοί την γκρίζα χώρα. Ο Κλωντ, ο Αλέξανδρος, ο Φράνσις και ο Τσάρλι που έρχεται από την χώρα του Θεάτρου, χαιρετιούνται, συστήνονται και αμέσως ανακαλύπτουν πως εδώ σ’ αυτήν την άχρωμη κι άψυχη χώρα οι Τέχνες τους πρέπει να διδαχτούν κοινωνώντας τις ομορφιές και τα μυστικά που η κάθε μία φέρει. Άλλοι τέσσερις καλλιτέχνες θα φτάσουν στη γκρίζα χώρα και η παρέα των τεσσάρων θα γίνει «Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ», θα γίνει η παρέα που θα προσπαθήσει με όπλα τα χρώματα, τις νότες , τις λέξεις, την υποκριτική, το σχέδιο, το καλέμι και το χορό να μυήσει τους γκρίζους ανθρώπους στην καλαισθησία, στη χαρά, στην κριτική σκέψη και στο μεγαλείο των Τεχνών... 

    Ένα υπέροχο κείμενο που κάνει τον μικρό, κι όχι μόνο!, αναγνώστη να ανακαλύψει πως οι Τέχνες ομορφαίνουν τη ζωή, διδάσκουν και απελευθερώνουν το πνεύμα. Πως η ζωή μας χωρίς αυτές είναι γκρίζα, μίζερη και άτονη και εμείς οι ίδιοι εκτεθειμένοι στους κινδύνους, υποχείρια...
     Βρήκα εξαιρετική τη χρήση της προσωποποίηση της κάθε Τέχνης και την επιλογή ενός (υπαρκτού και κορυφαίου)καλλιτέχνη να την εκπροσωπεί με τον συγγραφέα να μας συστήνει τους καλλιτέχνες και το έργο τους στο τέλος του κειμένου. Ποιος από αυτούς κρύβεται πίσω από τους χάρτινους ήρωες θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας το παραμύθι του Νικόλα Ανδρικόπουλου, «Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ»!

Ένα βιβλίο για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα! Ένα βιβλίο για την ομορφιά της ζωής

Η εικονογράφηση εξαιρετική! Η κάθε σελίδα, Έργο Τέχνης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΑΪΤΗΣ !

Ανακαλύψτε το!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος:Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ 
Συγγραφέας & Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδ.: ΣΑΪΤΗΣ
Ημερ.Εκδ.: Οκτώβρης 2017
Σελ.: 48


Ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Αθήνα όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 βυθίζεται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας. Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του "Ο αρκούδος Αρθούρος". Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου "Οι πειρατές της Λιμνοχώρας". Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, "Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη" και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη "Ο πειρατής με τ' αλλιώτικα μάτια". Το 2002, υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση.



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου