Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τι διαβάζει άραγε; - Το Βιβλίο στην Ζωγραφική

     Η σημερινή ανάρτηση είναι πολύ διαφορετική απ’ όσες μέχρι τώρα φιλοξενούνται σ’ αυτό το blog χωρίς βέβαια να χάσει το βιβλιοφιλικό ύφος των προηγούμενων αναρτήσεων, μιας και πάλι το βιβλίο θα πρωταγωνιστήσει!

     Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το κεντημένο κάδρο της μαμάς στο τοίχο της τραπεζαρίας μού γεννούσε πάντα το ερώτημα : Τι διαβάζει άραγε; -ερώτηση που ακόμα και σήμερα την απευθύνω σε όλους όσους διαβάζουν με την προσμονή να αρχίσει ένας κύκλος λογοτεχνικής συζήτησης!- καθώς δεν απεικόνιζε άλλο από μια δεσποινίδα να κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα της και να διαβάζει το βιβλίο της. Ο πίνακας έχει τίτλο Young Girl Reading και είναι μια ελαιογραφία του 18ου αιώνα του Jean-Honoré Fragona !

     Σύμφωνα με το Wikipedia πρόκειται για πίνακα που απεικονίζει μια άγνωστη κοπέλα που φορά ένα κίτρινο λεμόνι φόρεμα με λευκό γιακά και μανσέτες και μωβ κορδέλες. Τα μαλλιά της είναι δεμένα σε σινιόν με μωβ κορδέλα. Απεικονίζεται σε προφίλ, να διαβάζει ένα μικρό βιβλίο που κρατά στο δεξί της χέρι με το κείμενο του βιβλίου να μην είναι ευανάγνωστο και να μην δίνεται υπόδειξη για το περιεχόμενο με την απορία μου, φυσικά, για το τι διαβάζει άραγε να μένει αναπάντητη ακόμα και σήμερα -υποθέτω πως κάτι κλασικό, ίσως Τζέιν Όστεν; Τέλος η φωτογραφία με ακτίνες Χ αποκάλυψε ότι ο καμβάς είχε αρχικά ένα διαφορετικό κεφάλι που κοιτούσε προς τον θεατή -καλύτερα που επέλεξε εν τέλει να την αποτυπώσει προφίλ, είναι προσηλωμένη στο βιβλίο της, σε ένα δικό της κόσμο!


















Και έτσι το ''τι διαβάζει άραγε;'' μένει αναπάντητο...

Όπως και για το κορίτσι που διαβάζει στο πίνακα του Hermann von Kaulbach με τίτλο Before school!
Σίγουρα αγχωμένο ρίχνει μια τελευταία ματιά στο μάθημα της ημέρας, να είναι ανάγνωση, ορθογραφία ή μαθηματικά;




Αναπάντητο το ερώτημα και για Το κορίτσι που διαβάζει του Γιώργου Ιακωβίδη...
Διαβάζει μια εφημερίδα, αν ήταν σημερινό έντυπο σίγουρα τα νέα θα ήταν απογοητευτικά...



Καθώς και για την Υπηρέτρια που διαβάζει του W. Mackgregor Paxton ...
Είναι σαν να έχει ξεκλέψει χρόνο από την εργασία της για να διαβάσει άραγε μια ρομαντική ιστορία ;



Αλλά και για Τον άντρα που διαβάζει -με τόση περισυλλογή... ίσως ένα ιστορικό μυθιστόρημα; Ή μήπως κάποιο ερωτικού περιεχομένου...;- του John Singer Sargent



Αν και ο τίτλος μαρτυρά πως πρόκειται για Τα πρώτα γράμματα (Νικόλαος Γύζης) εν τούτης το ερώτημα παραμένει: τι διαβάζει άραγε η μικρή στον παππού που δείχνει εντυπωσιασμένος... μήπως κάποιο μικρό ποιηματάκι θρησκευτικού ή πατριωτικού ύφους;


Μα και για την ηλικιωμένη στον πίνακα Old Lady Reading του Cowan Dobson...
Κάτι μου λέει πως στα χέρια της κρατά ένα φιλοσοφικό κείμενο που σίγουρα συναγωνίζεται την δική της σοφία ζωής...



     Πολλοί ζωγράφοι αποτύπωσαν στον καμβά τους αναγνώστες με βιβλία στα χέρια άγνωστου περιεχομένου με το ερώτημα Τι διαβάζουν άραγε; να μένει αναπάντητο και να οξύνει την φαντασία των θεατών. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα χέρια τους κρατούν κόσμους στους οποίους.... 0ι σοφοί κι οι ποιητές (με τα βιβλία τους) σηκώνονται από τους τάφους τους, στέκουν δίπλα μας, μας συμβουλεύουν και μας καθοδηγούν στο δρόμο μας.
Έντουαρντ Μπάλγουερ Λίτον

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου