Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο - Σπύρος Πετρουλάκης

     Μετά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Π.Σ. Εξαμιλίων (δείτε την εδώ ) στις 22 Απριλίου 2024,  δε θα μπορούσα να μην επιλέξω για ανάγνωση το Αυγή- Το θαμμένο τετράδιο μιας και η παρουσίαση καθώς και όσα ακούστηκαν σ' αυτή κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

     Στο Αυγή - Το θαμμένο τετράδιο, ο συγγραφέας καταπιάνεται με μια από τις πιο σκοτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονής μας Ιστορίας, αυτή του Εμφυλίου. Με σεβασμό και αντικειμενικότητα χωρίς να τοποθετείται υπερ ή κατά κάποιου από τους εμπλεκόμενους της εμφύλιας διαμάχης ξεδιπλώνει την ιστορία του και αποκαλύπτει, συν της άλλης, λεπτομέρειες που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.
     Κεντρικό πρόσωπο η Αυγή, μια νεαρή αντάρτισσα που έρχεται αντιμέτωπη με την Ιστορία, τις Ιδέες, τα πάθη και τον έρωτα, καταστάσεις που, εν τέλει, την οδηγούν στο Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας, στον τόπο εξορίας 5.000 γυναικών, εκεί που οι άθλιες συνθήκες, οι βασανισμοί των δήμιων και η εξαθλίωση των κρατουμένων γράφουν τη μετεμφυλιακή Ιστορία. Η Αυγή θα περάσει μέσα από την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο για να βρεθεί το 1949 εξόριστη μαζί με άλλες σπουδαίες και άψογα σκιαγραφημένες, απο την πένα του συγγραφέα, γυναίκες, όπως η αγαπημένη μου Μαρία, με τις ιστορίες της καθεμιάς από αυτές να συνθέτουν το μωσαϊκό της μυθοπλασίας.
     Ο συγγραφέας συνηθίζει, στο σύνολο του έργου του, να χωρίζει την αφήγηση του σε δύο χρόνους, στο παρόν και στο παρελθόν, έτσι και στο νεο του μυθιστόρημα ακολουθεί το συγκεκριμένο στυλ αφήγησης, η οποία και ξεκινά, στη σύγχρονη εποχή, με την εύρεση του "θαμμένου τετραδίου" από την έφηβη Αναστασία. Το τετράδιο αυτό δεν είναι άλλο από το ημερολόγιο της Αυγής που κατέγραψε την ζωή της και κατ' επέκταση την Ιστορία του τόπου μας. Η Αναστασία διαβάζει μαζί με τους γονείς της το τετράδιο, που τυχαία ανακάλυψε στις διακοπές της στο νησί του Παγασητικού, και μεταφέρεται στο χωροχρόνο βιώνοντας όλα όσα η Αυγή έζησε εφτά δεκαετίες πριν. Τα ερωτήματα και οι εύλογες απορίες που της γεννιούνται θα φέρουν αποκαλύψεις που θα επηρεάσουν τους πάντες...
     Τα κεφάλαια που αναφέρονταν στην ιστορία της Αυγής και γενικότερα όλα όσα με γύριζαν στο παρελθόν μ' άρεσαν λίγο περισσότερο από αυτά που αναφέρονταν στην σύγχρονη εποχή καθώς κουβαλούσαν περισσότερη ατμόσφαιρα, ρεαλισμό και αληθοφάνεια με τους ήρωές του, όπως ο Αιμίλιος, να έχουν δυναμισμό, προσωπικότητα και σθένος που εμπνέει. Οι σκηνές των βασανισμών και της σκληρής ζωής στον τόπο της εξορίας είναι από τις πιο έντονες και μεταφορικά δοσμένες. Θα ήθελα το φινάλε να έρθει λίγο πιο σύντομα, κάποιοι παράγραφοι λιγότεροι δεν θα μου δημιουργούσαν το αίσθημα της άσκοπης επιβράδυνσης... 
     Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους που θα τους ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση, σας παροτρύνω να διαβάσετε την Αυγή- Το θαμμένο τετράδιο. Στις σελίδες του θα συναντήσετε μια ιστορία που θα σας συγκινήσει, θα σας συνεπάρει μα και θα σας διδάξει τη δύναμη που έχει η συγχώρεση του φινάλε.

     Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!


Βαθμολογία 5/5

Διαβάστε τις ΒιβλιοΑναφορές
για τα βιβλία του Σπύρου Πετρουλάκη 
ΕΔΩ

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Αυγή- Το θαμμένο τετράδιο
Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδ.: Μίνωας
Ημερ. Εκδ.: 01/03/2024
Σελ.:430



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου