Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Περπάτα με τον άγγελό σου-Μαίρη Κόντζογλου

      Η Αρετή Ειρηναίου, η κεντρική ηρωίδα του «Περπάτα με τον άγγελο σου», είναι μια δασκάλα σαράντα ετών η οποία ζει μια κοινότοπη ζωή χωρίς πάθη και έντονες συγκινήσεις. Διδάσκει στο σχολείο της περιοχής της,κατοικεί στον πρώτο όροφο του πατρικού της έχοντας συντροφιά τον σκύλο της, τον Αζόρ και τραγουδά στην χορωδία της περιοχής της, την Σαπφώ. Όλα λοιπόν κυλούν σχετικά ήρεμα στην ζωή της, αν και μονότονα, μέχρι την στιγμή που κάνει την εμφάνισή του ο φύλακας άγγελός της, ο Παραδεισάκης –διευκρινήσεις από πού έχει πάρει το όνομά του δεν χρειάζονται. Είναι ένας άγγελος πρωτάρης, γκαφατζής, αστείος που με τις αθυρόστομες συζητήσεις του με τον σκύλο της προστατευόμενης του μας χαρίζει μια χιουμοριστική, ευαίσθητη, ανάλαφρη και ανθρώπινη ιστορία. Αν και μαθήτευσε στην Αγγελική Ακαδημία και αποφοίτησε με άριστα εντούτοις γίνεται ορατός από την Αρετή-πράγμα ανήκουστο για άγγελο και δη για αριστούχο- και τότε η Αρετή επ’ αφορμή αυτού αλλά και των απανωτών φτερουγοθεραπειών που της εφάρμοσε γίνεται…. άλλος άνθρωπος! Εγκαταλείπει τα μπεζ της ρούχα και βάζει χρώμα στην ενδυμασία της αλλά πρωτίστως στην ζωή της, Διεκδικεί, παθιάζεται, ονειρεύεται, κάνει ότι δεν έκανε εδώ και είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια λόγω των απογοητεύσεων που είχε γευτεί στο παρελθόν.Η αλλαγή της αυτή όπως είναι λογικό επηρεάζει τον περίγυρό της. Τα μέλη της Σαπφούς, και συγκεκριμένα κάποια από τα αρσενικά, βλέπουν την αλλαγή –και πώς να μην την δουν άλλωστε!- και τις χαρίζουν απλόχερα τον έρωτα και την ηδονή. Ο μαέστρος της προσφέρει την πατρική φιγούρα που τόσο είχε ανάγκη, η Στέλλα με την τραγική της ιστορία την γνώση πως δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους με ελαφρά την καρδία, μιας και το τι κουβαλά στην ψυχή του ο κάθε ένας από εμάς είναι αδιόρατο και καθοριστικό για την μετέπειτα συμπεριφορά μας και τέλος ο Αστέρης την αγάπη που αποζητούσε χρόνια. Είπα τέλος; Λάθος!
      Ο Ηρακλής, ο αδερφός της –ο Θεός να τον κάνει-, μαζί με την Κάκια, την νύφη της-παρομοίως- της παραδίδουν τον καρπό της απιστίας του προαναφερθέντος, όπου και θα συμπληρώσει το παζλ της ευτυχίας της.

      Ένα απολαυστικό βιβλίο! Για εμένα ήταν έκπληξη μιας και ο τίτλος και η περίληψη δεν με προϊδέασαν στο τι θα διαβάσω. Νόμιζα πως θα ήταν άλλο ένα κοινωνικό δράμα που θα με συγκινήσει. Όταν διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες κατάλαβα πως πρόκειται για ένα χιουμοριστικό βιβλίο είπα: «ωχ, τι το ‘θελα» μιας και δεν προτιμώ τέτοια βιβλία. Έκανα όμως λάθος! Η γραφή του, η ροή του και η πλοκή του με κέρδισαν! Το "Περπάτα με τον άγγελο σου" είναι ένα βιβλίο που με συγκίνησε, με θύμωσε και που στο μεγαλύτερο μέρος του με έκανα να γελάσω με την καρδιά μου! Το πρώτο και τρίτο μέρος μ’αρεσαν πάρα πολύ, το δεύτερο όμως σε κάποια σημεία με κούρασε λίγο τόσο λίγο που κακώς το αναφέρω. Οι ατάκες του Παραδεισάκη και οι απορίες του Αζορ ήταν ξεκαρδιστικές!

Βαθμολογία 4/5
Βιογραφία Συγγραφέως

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Περπάτα με τον άγγελο σου
Συγγραφέας:Μαίρη Κόντζογλου
Εκδόσεις: Λιβάνη
Ημερ. Έκδσ.:2009
Σελ.:645


Δήμητρα Κωλέτη

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τη κριτική σου...ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ!!! Το ξαναδιάβαζα άνετα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή