Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Στην θάλασσα μια μέρα και Έκπληξηηηη της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη


 Καλοκαίρι   

Θάλασσα   

Και βουτιές

   Πάμε να γνωρίσουμε δυο βιβλία της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη στα οποία το καλοκαίρι, η θάλασσα και οι βουτιές κουβαλούν στην αύρα τους μηνύματα που μιλούν στους μικρούς αναγνώστες για την φιλία, την προσπάθειατην ανάγκη να μοιραζόμαστε στιγμές με τους φίλους μας καθώς και για το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε σε κάθε ύπαρξη.

Καλοκαίρι και «Στη θάλασσα μια μέρα» «Έκπληξηηηη» μεγάλη για την Ζωή που αν και μικρή σέβεται τη ζωή...

     Η Ζωή, η ηρωίδα του Στη θάλασσα μια μέρα, είναι ένα μικρό κορίτσι που δεν ξέρει να κολυμπάει χωρίς τα μπρατσάκια της και δεν μπορεί να κάνει βουτιές όπως ο μεγάλος της αδερφός και οι φίλοι του. Αυτό τη στεναχωρεί και την κάνει λίγο να ζηλεύει. Η μαμά της την παρηγορεί λέγοντάς της πως του χρόνου που θα ‘ναι πιο μεγάλη θα κολυμπάει κι αυτή σαν δελφίνι... 
    Η Ζωή ησυχασμένη παίρνει την μάσκα του αδερφού της και αρχίζει να πλατσουρίζει στα ρηχά και να θαυμάζει το βυθό! Όταν βγάζει το κεφαλάκι της στην επιφάνεια βλέπει ξαφνικά μπροστά της μια μέλισσα να επιπλέει με τα φτερά της βρεγμένα και να παλεύει να κρατηθεί ζωντανή. Η Ζωή με ψυχραιμία, ευφυΐα κι ευαισθησία θα πράξει αυτό που πρέπει... κάνοντας την πλάση να τραγουδά: 

«Παιδιά με μπρατσάκια 
κάνουν θαυματάκια» 
και 
«Κάθε ζωή πάνω στη γη
αξίζει πάντα να σωθεί
γιατί έχει το δικαίωμα 
να είναι σεβαστή
και κρίκος είναι αλυσίδας
που την λένε τροφική!»

     Αυτή είναι η Ζωή... που αν βούταγε με την μάσκα της πιο βαθιά ίσως και να συναντούσε τους ήρωες του «Έκπληξηηη!!!». Ίσως συναντούσε τον Αρχοντή τον καρχαρία. Κι αν τον συναντούσε ΣΙΓΟΥΡΑ θα τον απόφευγε όπως κάνουν όλα τα θαλάσσια -κι όχι μόνο!-πλάσματα καθώς είναι καρχαρίας κι ως τέτοιος προκαλεί τρόμο. Κι αυτό είναι άδικο, όπως αναφωνεί ο Αρχοντής που νιώθει λύπη και μοναξιά μιας και κανείς δεν τον παίζει, δεν τον θέλει στην παρέα του. 

Ώσπου μια μέρα του ήρθε μια φαεινή ιδέα!
Και τα δόντια του τα κοφτερά έλαμψαν από χαρά!
    
    Κρατώντας μια μεγάλη τσάντα βγήκε από το πλοίο όπου κατοικεί κι άρχισε να μαζεύει όποιο θαλασσινό συναντούσε στο πέρασμά του: ένα χταπόδι, μια θαλάσσια χελώνα, έναν αστερία,  ένα καβούρι. Τι κι αν η ‘’λεία’’ του τον παρακαλούσε τρομοκρατημένη να μην της κάνει κακό, εκείνος συνεχίζει το έργο του και δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει στο σπίτι του! Κι όταν έφτασε σ’αυτό η Έκπληξηηη που τους έκανε ήταν τόσο μεγάλη και γλυκιά όση ήταν και η ανάγκη του να αποκτήσει φίλους...!

    Δύο υπέροχα καλοκαιρινά, λόγω ηρώων και τόπων που αυτοί δρουν, και διαχρονικά λόγω των σπουδαίων μηνυμάτων τους, βιβλία που σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα! Διαβάζοντάς τα στα παιδάκια σας θα περάσετε όμορφες στιγμές ενώ θα βρείτε και εκείνη την αφορμή για να μιλήσετε μαζί τους για αξίες και συναισθήματα
        Η εικονογράφηση και των δυο βιβλίων είναι εξαιρετική! Ζωηρά χρώματα, εκφραστικοί ήρωες! 
        Διαβάστε τα!

Καλό Καλοκαίρι!!

****





Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Στη θάλασσα μια μέρα
Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδ.: Σαββάλας
Σελ.: 24
Ηλικία: 4-8








Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Έκπληξηηηη
Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη
Εικονογράφος: Bolton Bill
Εκδ.: Σαββάλας
Σελ.: 24
Ηλικία: 4-8







Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, συμμετέχει εθελοντικά σε οργανώσεις για την προαγωγή της λογοτεχνίας, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου. Έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιμορφωτών του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και έχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου