Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου-Γιώτα Αλεξάνδρου


    «Διαβατάρικες σκιές στο σεντόνι της ζωής είμαστε» έλεγε ο πατέρας του Λευτέρη, του 12χρονου ήρωα της Γιώτας Αλεξάνδρου που στο «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου» η Ιστορία τον συναντά κι εκείνος μαζί με τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών επιλέγει να μας την αφηγηθεί χρησιμοποιώντας εικόνες, ήχους, ρεαλισμό και λυρισμό κάτι που, αυθόρμητα, με κάνει να χαρακτηρίσω το κείμενο ως ένα Λογοτεχνικό διαμαντάκι που επιβάλλεται τελικά να κατέχει μια θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης των παιδιών σας.

      Καραγκιοζοπαίχτης ο πατέρας του Λευτέρη, χαρίζει γέλιο και ξέγνοιαστες στιγμές στην Ελλάδα του 1940 έχοντας δίπλα του πολύτιμο βοηθό τον γιο του. Οι φιγούρες χορεύουν στο ρυθμό του, οι σκιές ζωντανεύουν στο μπερντέ με τον Καραγκιόζη, τα Κολλητηράκια του και την υπόλοιπη παρέα του να αποτελούν την λαϊκή διασκέδαση της εποχής. 
     Το σκοτάδι της Ιστορίας όμως πλησιάζει. Όταν τον Οκτώβρη του 1940 άγνωστες κι απειλητικές σκιές κάνουν την εμφάνισή τους, η ζωή του Λευτέρη θα αλλάξει. Η ζωή στην Ελλάδα θα αλλάξει.  
     Ο πατέρας αρπάζει τον Καραγκιόζη και μαζί ανεβαίνουν στα βουνά, θα ζήσουν το Έπος του ’40. Ο Λευτέρης και τα Κολλητηράκια, οι γιοι των εκάστοτε οικογενειών, θα μείνουν πίσω και θα βιώσουν την χαρά των νικών του ελληνοϊταλικού πολέμου, την πίκρα της ήττας, και την μεταστροφή του κλίματος ύστερα από την εισβολή των Γερμανών το 1941 στην έρημη Αθήνα. 
     Στις επόμενες σελίδες η Κατοχή, η πείνα, τα συσσίτια, οι σαλταδόροι,  η αντίσταση καθώς και ο ρόλος της Τέχνης κατά την διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής θα τοποθετούν από την συγγραφέα στο χαρτί με τέτοιο τρόπο που να προσφέρουν στον μικρό αναγνώστη πληροφορίες, συναισθήματα, εικόνες και ατμόσφαιρα της ιστορικής αυτής περιόδου καθώς και την επίγνωση πως η ιστορική μνήμη είναι παιδευτική και χρήσιμη (Αγγελική Βαρελά, από την εισαγωγή του βιβλίου).


     Το «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου» είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για την σκληρή εποχή του πολέμου με τον βασικό του πρωταγωνιστή, τον Καραγκιόζη να προσδίδει στο κείμενο αισιοδοξία κι ελπίδα που τόσο την έχουμε ανάγκη, να νιώσουν την ατμόσφαιρα που πλανιόταν στην εμπόλεμη και κατεχόμενη Αθήνα και να βιώσουν τις συνθήκες επιβίωσης των κατακτημένων με το αίσθημα της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας να υπερτερεί και να αγγίζει εν τέλει τον αναγνώστη.  

     Η εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή είναι υπέροχη με ρεαλισμό και χρώματα ταιριαστά στο κλίμα της εποχής. Αυτό που με ξετρέλανε ήταν η δυνατότητα να ακούσω, μέσω QR Code, την αφήγηση του κειμένου από τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη, ήταν πραγματικά απόλαυση!

     Διαβάστε στα παιδιά σας το «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου» της Γιώτας Αλεξάνδρου! Κυκλοφορεί από την ΕΛΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και είναι ένα πλούσιο από άποψη αφήγησης, ιστορικών γεγονότων μα κυρίως συναισθημάτων ανάγνωσμα! 
     Συγχαρητήρια στους δημιουργούς!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Όταν παίζαμε για την νίκη, Καραγκιόζη μου
Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής
Εκδ.: Ελληνοεκδοτική
Ημερ.Εκδ.: Σεπτέμβρης του 2019
Σελ.: 72

****

Βιογραφία Συγγραφέως:

Το θέατρο και η εκπαίδευση ο φυσικός της χώρος της Γιώτας Αλεξάνδρου. Κοινός παρονομαστής τους οι ιστορίες. Αυτές που αφηγείται με ενθουσιασμό ως ηθο­ποιός και τα τελευταία χρόνια ως νηπιαγωγός μα και εκείνες που γράφει με την ελπίδα να προσφέρουν στα παιδιά παραμυθία και συντροφιά στο προσωπικό τους ταξίδι.
Απολαμβάνει τους ανθρώπους με χαμογελαστές ψυχές, τα «σ’ αγαπώ» και τις αγκαλιές των παιδιών. Ονειρεύεται ακόμα έναν κόσμο όπου η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η τρυφερότητα θα είναι η μόνη πραγματικότητα.
Βιβλία της: 

Όταν παίζαμε για τη νίκη Καραγκιόζη μου
Μόνο αν θέλω
Φον ο φοβερός
Φένια, η αγαπημένη των ήχων (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
Θέλω να γίνω μάγος
Τα κλαδιά της σοφίας (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης)

Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων (Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου)
Χάρης και Φάρις (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης) 
Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!
Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών (Έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών)
Μια μάσκα γελάει και κλαίει 
Παραμυθορουφήχτρα 
Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη κι άλλες χριστουγεννιάτικες ανακατωσούρες!


Βιογραφία Εικονογράφου:


Ο Αχιλλέας Ραζής γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1975. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων τις τρεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Art-Athina. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση στη Λευκωσία. Τον Νοέμβριο του 2014 επιμελήθηκε και συνδιοργάνωσε τη θεματική έκθεση «Στο Υπόγειο Νησί του: 18 Εικαστικοί για τον Διονύση Σαββόπουλο», που έλαβε χώρα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Από το 2016 ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη ''Μελάκ'', μόνος, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2017 και το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου της χρονιάς του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Επίσης, το βιβλίο αυτό συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους White Ravens της Διεθνούς Παιδικής και Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου