Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Παράτα με- Δημήτρης Βαρβαρήγος

      «Παράτα με», ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του αγαπημένου συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγου, ένας τίτλος κραυγή αγανάκτησης, θυμού και, ευελπιστείς και εύχεσαι!, αφύπνισης όσων υφίσταται ή αντιλαμβάνονται βίαιες και χειριστικές καταστάσεις να καταφέρουν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να σπάσουν τη σιωπή, και να βγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτές. Στις σελίδες του, ένα κοινωνικό δράμα αποτυπώνεται, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, με τους ήρωες και τα γεγονότα να φέρουν και να κοινωνούν στους αναγνώστες έντονα συναισθήματα: θυμό, αποστροφή, αγανάκτηση, συμπόνια, κατανόηση με την πολυπόθητη λύτρωση να μας αγγίζει κάπου στο φινάλε.
      Η γραφή που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Βαρβαρήγος για να μας αφηγηθεί την ιστορία του δεν μπορεί παρά να είναι ρεαλιστική και ωμή καθώς η ιστορία της Δανάης και της κάθε Δανάης που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε τέτοιες καταστάσεις δεν ανήκει -δυστυχώς!- στην σφαίρα της φαντασίας ενώ η ωραιοποίηση του θέματος είναι κάτι που δεν του πρέπει.
     Ο συγγραφέας ξετυλίγει έντεχνα τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα και το σκηνικό στο οποίο θα παιχτεί η τραγωδία με τη Δανάη, την δεκατριάχρονη ηρωίδα, και τον αυτιστικό αδερφό της, τον Αγγελή, να είναι τα θύματα αυτής ενώ οι ίδιοι οι γονείς τους να αποτελούν τους θύτες τους. Τόπος του δράματος ένα χωριό χωρίς όνομα και προσδιορισμό κάτι που τονίζει την άποψη του συγγραφέα πως η βία και η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να υφίσταται τόσο μακριά όσο και κοντά μας -ακόμα και στη διπλανή μας πόρτα.
      Σε ένα χωριό λοιπόν, σε ένα μικρό σπίτι, ένας πα-τέρας, ο Γαρούφαλος Μαρούκας ή Φαλλός, βιάζει την δεκατριάχρονη κόρη του, τη Δανάη, μια μάνα, η Ευδοκία, σιωπά και είναι η σιωπή της δεύτερος και οδυνηρότερος βιασμός. Ξυλοδαρμοί, βία, σεξουαλική κακοποίηση, αιμομιξία θα βαρύνουν την ψυχή και το σώμα της Δανάης. Για τέσσερα περίπου χρόνια, θα ζήσει μια κόλαση. Λύση η φυγή. Φέρνει όμως κάθαρση στην ψυχή του τραγικού θύματος; Και αλήθεια, σε όλο αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας θα υπάρξει άραγε ο «από μηχανής θεός»;

     Το «Παράτα με» είναι ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι που η θεματολόγια του -δυστυχώς!- ακόμα και στον 21ο αιώνα που διανύουμε είναι επίκαιρη...
     Διαβάστε το! 
     Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Παράτα με
Συγγραφέας: Δημήτρης Βαρβαρήγος
Εκδ.: Υδροπλάνο
Ημερ.Εκδ.: 2021
Σελ.: 404

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου