Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ο λυτρωτής- Jo Nesbø

     Στο Λυτρωτή του Jo Nesbø, οι ανατροπές, ο αινιγματικός επιθεωρητής Χάρι Χόλε, που είναι βασικός ήρωας του συγγραφέα σε μια σειρά αστυνομικών βιβλίων, καθώς και η εξιχνίαση ενός εγκλήματος στους κόλπους του Στρατού Σωτηρίας της Νορβηγίας, μιας δηλαδή ανθρωπιστικής και θρησκευτικής οργάνωσης, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
     Μέρες Χριστουγέννων και ο Στρατός Σωτηρίας διοργανώνει φιλανθρωπική συναυλία στην πλατεία της πόλης. Η μουσική σταματά απότομα. Μια σφαίρα αφαιρεί τη ζωή ενός μέλους της οργάνωσης μπροστά στο κοινό που βρίσκεται στην πλατεία του Όσλο. Ο επαγγελματίας δολοφόνος χάνεται στο πλήθος. Η αστυνομία σπεύδει στο σημείο και ο Χάρι Χόλε μαζί με την επίλεκτη ομάδα του συλλέγουν στοιχεία, αναλύουν τα δεδομένα και αναζητούν τον εκτελεστή. Τα στοιχεία δείχνουν από νωρίς το δολοφόνο... και το κυνήγι ξεκινά.
      Ο εκτελεστής εγκλωβίζεται στο Όσλο λόγω κακοκαιρίας και ενημερώνεται μέσω του Τύπου πως εκτέλεσε λάθος άνθρωπο. Η παραμονή του στη Νορβηγική πρωτεύουσα είναι επιτακτική καθώς οφείλει να διορθώσει το λάθος του και να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου που του έχει ανατεθεί. Με τις 6 πλέον σφαίρες που του έχουν απομείνει στο όπλο του, ψάχνει το θύμα του και του στήνει ενέδρες. Κάθε σφαίρα που πέφτει, κάθε συμπλοκή στην οποία παίρνει μέρος τον οδηγεί όλο και πιο κοντά στο στόχο του, με τον ίδιο να οδηγείται, συγχρόνως, όλο και πιο κοντά στα χέρια της αστυνομίας και, κυρίως, στην κρίση του Χάρι Χόλε, με τον Στρατό Σωτηρίας να βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου σκανδάλου...
      Ο λυτρωτής του Jo Nesbø είναι από τα βιβλία που διαβάζεται εύκολα με το δολοφόνο να εντοπίζεται γρήγορα από τον αναγνώστη, ο οποίος και παρακολουθεί με ενδιαφέρον το ανθρωποκυνηγητό και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους θύτες και τα θύματα της υπόθεσης. Η ροή του λόγου και η εξέλιξη της υπόθεσης, σε κάποιο σημείο είχα την αίσθηση ότι ήταν νωθρή κάτι που με κάνει να πιστεύω πως θα έπρεπε το βιβλίο να ήταν κατά πολλές σελίδες μικρότερο. Απ' την άλλη οι σκηνές καταδίωξης και το ανατρεπτικό φινάλε ήταν κινηματογραφικά δοσμένα και είναι αυτά, μαζί με το προφίλ του επιθεωρητή Χάρι Χόλε, που απογείωσαν την αφήγηση του κειμένου.
      Διαβάστε το Λυτρωτή!
      Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!


Βαθμολογία 3/5
Βιογραφία Συγγραφέως
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο Λυτρωτής
Συγγραφέας: Jo Nesbø
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδ.: Μεταίχμιο
Ημερ.Εκδ. : 2012
Σελ.: 604

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου