Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μικρασία, Το τραγούδι του αποχωρισμού- Θοδωρής Παπαθεοδώρου

   Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Μικρασία- Το τραγούδι του αποχωρισμού, μας ταξιδεύει στα παράλια της Μικράς Ασίας, λίγα χρόνια πριν τη Καταστροφή του 1922, στη Φώκαια του 1914 εκεί όπου οι Νεότουρκοι εξαπολύουν τις πρώτες σφαγές, γεγονός που προσωπικά αγνοούσα, οι οποίες και θεωρούνται προμήνυμα όσων θα ακολουθήσουν την επόμενη δεκαετία στη Μικρά Ασία. Η πένα του συγγραφέα, που ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία την πλούσια γλώσσα μας, μας κοινωνεί, για άλλη μια φορά, Ιστορία με τρόπο αμερόληπτο και κατανοητό, Ιστορία με τις λεπτομέρειες της να με ξαφνιάζουν και ταυτόχρονα να συμπληρώνουν με νέα κομμάτια το παζλ της αποδίδοντας συγχρόνως και το κλίμα της εποχής όπου εξελίσσεται η υπόθεση του μυθιστορήματος..

      Η Ιστορία λοιπόν δίνει το έναυσμα για να δράσουν οι ήρωες του Παπαθεοδώρου με την Αννιώ, την κεντρική ηρωίδα, να επηρεάζεται από αυτή, να διαμορφώνεται και να ορίζεται από την ορμή της όπως άλλωστε όλο το ελληνικό στοιχείο της Μικράς Ασίας των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.
      Στη Φώκαια λοιπόν του 1914, η Αννιώ η μεγάλη κόρη της οικογένειας Παπάζογλου ζει και γεύεται τους καρπούς και τις ομορφιές της αιολικής γης. Τριγυρνά στην πόλη της, την γνωρίζει, την αγαπά σπιθαμή τη σπιθαμή. Γνωρίζει και τον έρωτα στο πρόσωπο ενός ιδεαλιστή δασκάλου που με την σειρά του την κάνει να αγαπήσει την Ιστορία του τόπου της. Όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο του 1914, τότε που οι Νεότουρκοι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο καταστρέφουν τη Φώκαια. Βιασμοί, φωτιές, βιαιοπραγίες, λεηλασίες... Με τους Φωκαείς στο κυνήγι και στην εκρίζωση τους.
     Φύσει δυναμική η Αννιώ βιώνει τη Σφαγή με σθένος και γενναιότητα. Παίρνει στους ώμους της την ασθενική αδερφή της και τρέχει, τρέχει να γλιτώσει αφήνοντας πίσω γονείς, σπίτι, πατρίδα. Τα βήματά της την οδηγούν στη Σμύρνη, στο πολύβουο μελίσσι της Ανατολής και στις κακόφημες γειτονιές του Άγιου Κωνσταντίνου εκεί που τα σπίτια, οι ματρόνες και ο αγοραίος έρωτας μας παρουσιάζουν και αυτή την εικόνα της πολυπολιτισμικής Σμύρνης κάτι που δεν το συναντάμε τόσο συχνά σε μυθιστορήματα που τοποθετούνται στην Σμύρνη και την Καταστροφή. Μέσα σ' αυτό το πρωτόγνωρο και σκληρό σκηνικό οι δύο αδερφές προσπαθούν να επιβιώσουν και να κρατήσουν την ψυχή τους άσπιλη καθώς ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης, αξιοπρέπειας και αναζήτησης μόλις έχει ξεκινήσει.

       Καλογραμμένο, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα και ένα τραγούδι που σκάλωνε στα χείλη της Αννιώς όποτε η μοίρα της στερούσε πρόσωπα οικογενειακά, έρωτες και πατρίδα, ένα τραγούδι ξέσπασμα, βάλσαμο, παρηγοριά για όλους αυτούς τους αποχωρισμούς.
     Η πένα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου έχει συνυφάνει αριστοτεχνικά την ανατρεπτική μυθοπλασία με την Ιστορία δίνοντας το ταξίδι της εξιστόρησης γεγονότων πριν τη Καταστροφή που ως προμήνυμα όσων καταστροφικών ακολούθησαν γιγαντώνουν τα αισθήματα της θλίψης, του πόνου, της αγωνίας και του θυμού για την Καταστροφή....

     Διαβάστε το Μικρασία- Το τραγούδι του αποχωρισμού του Θοδωρή Παπαθεοδώρου πρόκειται για ένα επικό έργο!

     Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!


📌 Ο σελιδοδείκτης των ΒιβλιοΑναφορών σταματά σε ένα σημείο ντοκουμέντο, γεμάτο αλτρουισμό και ανθρωπιά, γεμάτο Ιστορία και πρόσωπα αυτής.

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Μικρασία, Το τραγούδι του αποχωρισμού
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: Σεπτέμβρης του 2022
Σελ.: 528

Δήμητρα Κωλέτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου