Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Σχεδόν γυναικα- Δημήτρης Βαρβαρήγος

     Το Σχεδόν Γυναίκα του Δημήτρη Βαρβαρήγου είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο το έθιμο της ιερής πορνείας, όπου σύμφωνα με αυτό κάθε κορίτσι του 5ου αιώνα υποχρεούταν να περάσει μια νύχτα στο ιερό άλσος της θεάς Αφροδίτης ασκώντας τον αγοραίο έρωτα ώστε να κερδίσει την εύνοια της θεάς, αποτελεί το ιστορικό πλαίσιο πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η μυθοπλασία ενώ ταυτόχρονα στις σελίδες του προβάλλεται μια άλλη εποχή, τόσο μακρινή που η αισθητική και η νοοτροπία της δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη.

     Η Ινώ, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Σχεδόν Γυναίκα, είναι ένα νεαρό κορίτσι, κόρη του έπαρχου της Κορίνθου, Επίβουλου, ενός φιλοχρήματου, σκληρού και φιλόδοξου πλούσιου της εποχής, που φυσικά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την τύχη της κόρης του. Η Ινώ βρίσκεται στο μεταίχμιο της αθωότητας και των πρώτων σκιρτημάτων, έχει ανησυχίες, ερωτήματα, πόθους και μια βαθιά επιθυμία: να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Βρισκόμαστε όμως στον 5ο αιώνα -και πόσους αιώνες μετά μέχρι να αλλάξει η θέση της γυναίκας μέσα στις κοινωνίες; - εκεί που ο πατέρας αποφασίζει τη τύχη της κόρης του.
     Ο Επίβουλος επιλέγει για άντρα της Ινώς, έναν πλούσιο έμπορο από χώρα μακρινή. Βρίσκεται, έπειτα από φυσικές καταστροφές της περιουσίας του, σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και η μόνη λύση για να ανακτήσει την χαμένη του οικονομική και κοινωνική αίγλη μαζί με τις απατεωνιές του είναι και αυτός ο γάμος. Την σκυτάλη τώρα θα πάρει η γιαγιά της Ινώς, η Αίγειρα, όπου θα την καθοδηγήσει και θα την μυήσει  στα μυστικά του εθίμου και του νέου ρόλου που καλείται να παίξει στο παιχνίδι της ζωής, με τα λόγια της να κάνουν το κείμενο βαθιά φιλοσοφημένο και την Αίγειρα μια από της αγαπημένες μου ηρωίδες: Πάντα να έχεις μια καλή κουβέντα στα χείλη σου και θα ανακαλύψεις, ότι χαμένη από καλό λόγο ποτέ δε θα βγεις. Να προσπαθείς να τρέφεις μέσα στην καρδιά σου την κοριτσίστικη άδολη αίσθηση του αυθορμητισμού. Είναι ο μοναδικός δρόμος να μείνει η ψυχή σου ελεύθερη κι αλώβητη μέσα στο χρόνο…. Με τον καλό σου τρόπο να αφήνεις πίσω σου κομμάτια ανθρωπιάς. Κι όταν κάποιοι τα βρουν, να γυρνούν πίσω τα χρόνια και να σε θυμούνται με νοσταλγία. Η νοσταλγία χαρίζει ανάπαυση και ανακούφιση στους απογοητευμένους, σε αυτούς που η ζωή έχει κουράσει. Μην αφήνεις κρυμμένα αισθήματα, θα είναι μεγαλείο να τα δείχνεις και να τα προσφέρεις. Θα νιώθεις όμορφα, θα κυριεύει τις αισθήσεις σου μια γλυκιά ζέστη (σελ. 195-6). Ενώ οι προβληματισμοί της Ινώς κάνουν το κείμενο απ΄την άλλη διαχρονικό : Θέλω να ζήσω. Γιατί να μην έχουν γνώμη για τη ζωή τους οι γυναίκες; Γιατί να μην οδηγούμε οι ίδιες τη ζωή μας; Να επιλέγουμε εμείς αυτά που θα νιώθει η καρδιά μας. Έτσι είμαστε ανάξιες ακόμη και να υπάρχουμε (σελ. 178).

     Οι ανατροπές που ακολουθούν και οι περιγραφές κάνουν το Σχεδόν Γυναίκα καθηλωτικό στην ανάγνωση με την αριστοτεχνική γραφή να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα που παρασύρουν σε μια άλλη εποχή με μηνύματα και σκέψεις όμως διαχρονικές που αγγίζουν την ψυχή της γυναίκας. Ο Έρωτας, η σαγήνη, η μυσταγωγία πλέκουν τη μυθοπλασία και συνοδεύουν κάθε αράδα του κειμένου.
     Διαβάστε το! Μεταξύ άλλων, είναι πρωτότυπο θεματολογικά, λογοτεχνικά γραμμένο, άρτια δομημένο.
     Συγχαρητήρια το συγγραφέα!
 
Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Σχεδόν γυναίκα
Συγγραφέας: Δημήτρης Βαρβαρήγος
Εκδ.: 24 Γράμματα
Ημερ. Εκδ.: Μάρτιος 2023 
Σελ.: 368

Δήμητα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου