Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Το προξενιό της Ιουλίας- Γιώργος Σ. Πολίτης

     Το προξενιό της Ιουλίας του Γιώργη Σ. Πολίτη ετοιμάζεται να δραματοποιηθεί για την τηλεόραση του Alpha και πριν την προβολή του το επέλεξα για ανάγνωση. Πρόκειται λοιπόν για ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές και με γραφή καλοδουλεμένη, λιτή και αιχμηρή που κατορθώνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στο χώρο και στο χρόνο κοινωνώντας μας, εκτός από την μυθοπλασία, το κλίμα και την ηθογραφία της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
 
     Έτσι μεταφερόμαστε στην Ελλάδα του '50 εκεί που η κεντρική ηρωίδα, η Ιουλίτσα, όπως χαρακτηριστικά την προσφωνεί ο συγγραφέας θέλοντας να τονίσει τον άβουλο χαρακτήρα της και ίσως την θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής, περνά μέσα στις φυλακές Αβέρωφ τις τελευταίες της ημέρες πριν την εκτέλεση της θανατικής ποινής που της έχει επιβληθεί καθώς καταδικάστηκε για το φόνο του άντρα και της μικρής τους κόρης. Μια νεαρή δημοσιογράφος, η Αλεξάνδρα, θέλει να της πάρει συνέντευξη και να την κάνει να μιλήσει επιτέλους, μιας και η Ιουλίτσα δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή της και την οδηγούν σε έξι μέρες στο θάνατο. Η συζυγοκτόνος ζει στο δικό της παρανοϊκό σύμπαν, στο σκοτεινό λαβύρινθο των σκέψεών της, μέσα στη σιωπή και την παραίτηση.
     Η Αλεξάνδρα μπαίνει στο κελί, κάθεται δίπλα της, την προσεγγίζει με τρυφερότητα και κατορθώνει να την ξεκλειδώσει, να την βγάλει από την ματαίωση της σιωπής. Η Ιουλίτσα αρχίζει να διηγείται τη ζωή της και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε στο ολέθριο προξενιό.
      Το κείμενο πλέον κινείται σε δύο χρόνους και τόπους καθώς, εκτός από τις φυλακές Αβέρωφ, μεταφερόμαστε στη Λάρισα των αρχών του 1950 εκεί που η γυναίκα είναι ένα πλάσμα χωρίς λόγο με τη ζωή της να φτιάχνεται από άλλους και ο θεσμός του προξενιού να δημιουργεί, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, γάμους γεμάτους καταπίεση, ενδοοικογενειακή βία, ένοχα μυστικά και εγκλωβισμένους ανθρώπους. Όσο η εξιστόρηση προχωρά τόσο οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και οι εικασίες για το πώς και κυρίως από ποιον διαπράχθηκαν τα φονικά εντείνουν το ενδιαφέρον της ανάγνωσης. Ο χρόνος περνά. Η εκτέλεση πλησιάζει. Ο ένοχος θα τιμωρηθεί. Ποιος όμως είναι ο ένοχος;

      Το προξενιό της Ιουλίας είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο στο οποίο τα ήθη της εποχής, η ντοπιολαλιά, το έθιμο του προξενιού, οι αντιθέσεις: η παθητική, συγκινητική, τρυφερή Ιουλίτσα και η δυναμική-ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η δύναμη της αλήθειας και η αστυνομική χροιά το κάνουν ένα άρτιο και κοινωνικοπολιτικό -πολιτικό γιατί οι ήρωες στιγματίστηκαν από τον Εμφύλιο και η ζωή τους πέρασε υπό το πρίσμα του- μυθιστόρημα που μου κράτησε ξεχωριστή συντροφιά δημιουργώντας μου πολλά και έντονα συναισθήματα: θυμό για την παθητικότητα της Ιουλίας, για την βία που ασκούσε ο σύζυγος, αγανάκτηση για τις κακεντρέχειες και την παρεμβατικότητα τρίτων, αγωνία για την αποκάλυψη, συγκίνηση και τρυφερότητα μπρος στη μητρική αγάπη.
     Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Το προξενιό της Ιουλίας
Συγγραφέας: Γιώργος Σ. Πολίτης
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:2020
Σελ.: 397

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου