Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ - Πασχαλία Τραυλού

      Το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ»  είναι ένα υπέροχο βιβλίο με άρτια δομή, εξαιρετικά δουλεμένη γραφή και πλοκή που εμένα προσωπικά με καθήλωσε. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η ανάλυση της ψυχολογίας των ηρώων, η όποια φυσικά με βοήθησε να καταλάβω τα κίνητρα των πράξεων τους. Διαβάζοντάς το βλέπεις πως η συγγραφέα δεν ακολουθεί την πεπατημένη, δηλαδή μελοδραματισμούς, βαρύγδουπες εκφράσεις και πομπώδες λόγο, αλλά μέσα από το σοβαρό και μεστό κείμενο της μας παρουσιάζει την ιστορία της σύγχρονης Μήδειας.Το δύσκολο θέμα το οποίο διαπραγματεύεται, αυτό της παιδοκτονίας και μάλιστα από τα χέρια της ίδιας της μάνας των θυμάτων, με σόκαρε αλλά και με λύπησε, καθώς μου έδειξε ολοκάθαρα πως και ο πιο στυγερός δολοφόνος είναι αυτομάτως θύμα της υπόθεσης. Ένα θύμα μάλιστα που κάποιος άλλος δολοφόνησε ερήμην του πολλές φορές με τις πράξεις και τα λόγια του όχι το κορμί, όπως ο ίδιος,  αλλά την ψυχή και την αθωότητα της. Σίγουρα δεν επικροτείς την εν λόγω πράξη -και πώς να το κάνεις άλλωστε; - αλλά φωτίζοντας η πένα της Τραυλού σελίδα τη σελίδα το προφίλ της παιδοκτόνου σού γεννάται το αίσθημα της λύπης, της συμπόνιας(;) καθώς και της βεβαιότητας πως τα τραύματα ψυχής έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου με τρόπο ύπουλο και υποχθόνιο, μετατρέποντας τον έτσι σε ένα πλάσμα έρμαιο του πόνου των εσωτερικών πληγών του. 
Ένα ψυχολογικό- αστυνομικό -κοινωνικό βιβλίο που με κέρδισε απόλυτα! 
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα! 
Διαβάστε το!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινά στην αίθουσα δικαστηρίου την ημέρα της απόφασης για την σύγχρονη Μήδεια, Αιμιλία Στρατάκη. Όλοι είναι βέβαιοι πως η ποινή της θα είναι ισόβια κάθειρξη για το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξε. Η κυνική της ομολογία άλλωστε για την δολοφονία των δύο ανήλικων παιδιών της και η ψυχρή-αμετανόητη στάση που τηρεί όλο το διάστημα της εκδίκασης προκαλώντας το κοινό αίσθημα δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Ανάμεσα στο ακροατήριο τέσσερα ζευγάρια μάτια, αυτά του ζωγράφου Αλέξανδρου, του ψυχολόγου Νικήτα, της συγγραφέως Έλλης και του δικηγόρου της Αιμιλίας, Μίνωα, παρατηρούν την κατηγορουμένη προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την αγέρωχη όψη της και την, όχι ψυχρή όπως την ερμηνεύει ο απλός νους, αλλά την περήφανη στάση της καθώς και ποια ήταν τα κίνητρα της αιμοσταγής της πράξης. Η λιποθυμία της μητέρας της Μήδειας, της Ιουλίας Στρατάκη, την στιγμή της ανακοίνωσης της ποινής της κόρης της θα συνδέσει τα τέσσερα αυτά πρόσωπα δημιουργώντας μια άτυπη παρέα που πλέον έχει σκοπό της να αναδείξει το αληθινό προφίλ και την ψυχοσύνθεση της Αιμιλίας. Αναζητώντας το παρελθόν της θα ανακαλύψουν πως και οι ίδιοι έχουν ακρωτηριαστεί όπως και η Αιμιλία και τα παιδιά της από τις προσωπικές τους Μήδειες, είτε αυτές είναι οι μανάδες είτε οι σύζυγοί τους, οι οποίες τους έστειλαν στο σκοτάδι της μοναξιάς, της προδοσίας και της συναισθηματικής αναπηρίας. Η κάθαρση, το ζητούμενο κάθε τραγωδίας, θα ‘ρθει με τρόπο διαφορετικό για τον κάθε πρωταγωνιστή προσφέροντας ανακούφιση και τον χορό που δεν χόρεψε ποτέ στην Μήδεια και στα υπόλοιπα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Τραγωδία της…….

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ
Συγγραφέας: Πασχαλία Τραυλού
Εκδ.:Μεταίμιο
Ημερ.Εκδ.: 02/06/2014
Σελ.:502










Δήμητρα Κωλέτη

6 σχόλια:

  1. Μπράβο Δήμητρα για άλλη μια φορά καταπληκτική η κριτική σου ! Το μόνο βιβλίο της Τραυλού που δεν έχω διαβάσει ,αλλά είναι στα άμεσα αναγνώσματά μου !!! Καλό απόγευμα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χριστίνα για το σχόλιο σου! Με τιμά να ακούω κάτι τέτοιο από μια βιβλιοφιλη σαν εσένα! Να το διαβάσεις σύντομα, είμαι σίγουρη πως θα σ 'αρέσει πολυ! Καλό απόγευμα και σε εσένα!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το αφιέρωμα και την επαινετική κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο σας κα Τραυλού! Το βιβλίο αξίζει μόνο τον έπαινο! Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο! Να διαβαστεί από όλο και περισσότερους! Καλή και δημιουργική συνέχεια σας εύχομαι!

      Διαγραφή