Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Παντομίμα φαντασμάτων-Γιάννης Καλπούζος

      Έχοντας ακούσει τόσες επαινετικές κριτικές για την «Παντομίμα φαντασμάτων» του Γιάννη Καλπούζου και δεδομένου πως ο συγγραφέας είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς ανυπομονούσα να πέσει στα χέρια μου το εν λόγω βιβλίο -κάτι που με δυσκόλεψε πολύ μιας και είναι εξαντλημένο από τον εκδότη. Όταν αυτό έγινε πραγματικά απόλαυσα για άλλη μια φορά το ευφυές κείμενο με τις ζωντανές περιγραφές, την πρωτότυπη υπόθεση και τα βαθιά μηνύματα που περνά ο συγγραφέας για τους ανθρώπους και τα ζοφερά ένστικτά τους. Η πολύμορφη αφήγηση που επέλεξε ο Γ. Καλπούζος με εντυπωσίασε και με έκανε να θαυμάσω την συγγραφική του δεινότητα, μιας και μου πρόσφερε ένα κείμενο άκρως ενδιαφέρον και καθόλου κουραστικό. Ξεχώρισα ως αφηγητή τον Σκύλο και την Βαγγελιώ, τους βρήκα συγκινητικούς και γεμάτους αισθήματα αλτρουισμού, αγάπης και δοτικότητας ,ενώ τις σκηνές της κατολίσθησης και των γεγονότων στην κοιλάδα των Κεραυνών θα τις χαρακτήριζα ως κινηματογραφικές. Ένα βιβλίο στο οποίο παρουσιάζεται η δύναμη που έχει το συναίσθημα του φόβου, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια, μέσω των πράξεων μας, την πραγματική ψυχοσύνθεση του ανθρώπου καθώς όπως αναφέρεται στην παράγραφο που για ‘μένα κρύβει το νόημα του κειμένου «….δεν υπάρχουν όρια. Η ηθική, οι αρχές, οι κανόνες, η τάξη, η γνώση, η καλλιέργεια είναι πουλιά που πετάνε όταν μας επισκέπτεται η αγριότητα. Όταν η εξουσία του μίσους και του φόβου κάνουν την εμφάνισή τους.». Ένα βιβλίο που σε γεμίζει αγωνία, σκηνές ρεαλιστικές-απτές, συναισθήματα αγανάκτησης, θυμού αλλά και λύτρωσης.
       Το βιβλίο θα επανακυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, όπως διάβασα σε ένα σχόλιο σε μια ομάδα στο fb, από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο ΣΑΟΣ:Παντομίμα φαντασμάτων, επομένως όποιος θέλει να το διαβάσει ας κάνει λίγους μήνες ακόμα υπομονή. Αξίζει η αναμονή όπως φυσικά και πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα!
Διαβάστε το!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

       Ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ που πλήττει το νησί θα βουλιάξει σταδιακά το ίδιο αλλά και τους 16.000 κατοίκους στην απελπισία, την ανασφάλεια, τον πανικό και τον φόβο. Μετά την δόνηση τα ηφαίστεια που βρίσκονται στις κοντινές μικρονησίδες ενεργοποιούνται ενώ παλιρροϊκά κύματα πλημμυρίζουν τις παράκτιες περιοχές. Και ενώ οι ώρες περνούν το μέγεθος της καταστροφής γίνεται ολοφάνερο καθώς αντί τα νερά να οπισθοχωρήσουν εκείνα όλο και εισχωρούν στην ενδοχώρα μετατρέποντάς την σιγά σιγά σε μέρος του πελάγου. Ο πληθυσμός αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του και να μετακινηθεί στα ορεινά του νησιού προκειμένου να προστατευθεί από την μανία της φύσης.
      Οι αρχές ακολουθώντας τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης με μεγάλο κόπο και αλτρουισμό θα ηγηθούν της μεταφοράς τόσων ψυχών στο ψηλότερο σημείο του νησιού, όπου αν η ομίχλη, η οποία έχει καλύψει την ατμόσφαιρα, διαλυθεί η αερομεταφορά που θα πραγματοποιηθεί θα τους απογειώσει από το μέρος που θυμίζει την Κόλαση του Δάντη. Στο δρόμο προς την σωτηρία θα ‘ρθουν αντιμέτωποι εκτός από τον φόβο, το ένστικτο της επιβίωσης και την ανασφάλεια, με τα ζοφερά ένστικτα που ήρθαν στο φως της επιφάνειας του αστυνόμου Τσόλη και της ακολουθίας του, που σπέρνουν τρόμο και προκαλούν αποτροπιασμό, με τον βιαστή-δολοφόνο που σοκάρει τους πληγέντες και με την βεβαιότητα πως σε κάτι τέτοιες στιγμές η ψυχή του ανθρώπου μάς αποκαλύπτεται προβάλλοντας μας ολοκάθαρα το καλό ή το κακό, τους λύκους ή τα πρόβατα ψυχής που φώλιαζαν μέσα της, και που έθρεψαν και θέριεψαν αντίστοιχα τα αυγά, του σκοταδιού και της αγριότητας, της ηθικής και της ευγένειας…...

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Παντομίμα φαντασμάτων
Συγγραφέας:Γιάννης Καλπούζος
Εκδ.: Άγκυρα
Ημερ.Εκδ.:2005
Σελ.:506


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου