«Η Παναγία των δελφινιών» είναι το έβδομο μυθιστόρημα της Θάλειας Κουνούνη ενώ για εμένα το πρώτο με το οποίο έρχομαι συγγραφικά σε επαφή μαζί της. Στις σελίδες του βλέπουμε την πάλη της επιστήμης και του Θεού, μια πάλη που μας αφήνει να προβληματιστούμε πάνω σε ερωτήματα θρησκευτικής και επιστημονικής χροιάς, μέσα, βέβαια, από την ιστορία των τριών κεντρικών ηρώων του.
Η συγγραφέας έχοντας πολλές και δια- φορετικές κλωστές στα χέρια της κεντά μαζί με την Ελισάνθη, την μια εκ των πρωταγωνιστών του κειμένου, το υφαντό της αφήγησης. Κάθε φορά η Ελισάνθη επιλέγει και ένα διαφορετικό νήμα, μια διαφορετική χρονική στιγμή από την ιστορία της Θεοδώρας, του Φίλιππου και της Σαπφούς, και μας την παρουσιάζει με τρόπο έντεχνο και αριστουργηματικό. Απέναντι από το βράχο που στεγάζει το μοναστήρι της Παναγιάς της Ψυχοκρατούσας, της Παναγιάς του θρύλου και των δελφινιών, η έφηβη Ελισάνθη συναντά τον Φίλιππο και μέσα από την συζήτηση, που εκείνη καθοδηγεί, του θυμίζει την ιστορία του αχώριστου τριγώνου Θεοδώρα-Φίλιππος-Σαπφώ άλλα κυρίως του αποκαλύπτει τους λόγους που αυτό, εν τέλει, χαλάρωσε τις ενώσεις που το έδεναν με αποτέλεσμα το σχήμα να χάσει την αρχική του μορφή και τα πρόσωπα που το αποτελούσαν να ακολουθήσουν τελείως διαφορετικές πορείες ζωής. Ο Φίλιππος τότε κατανοεί την απόφαση της Θεοδώρας να γίνει μοναχή, νιώθει τον πόνο και την μοναξιά, που αισθανόταν η Σαπφώ όταν ο ίδιος εγκατέλειψε την Νήσο αλλά και όταν πληροφορήθηκε από τον πατέρα της την αλήθεια που αφορούσε τα γεγονότα της ημέρας που ήρθε στον κόσμο, κυρίως όμως κατορθώνει να ενώσει, έστω και νοερά, το τρίγωνο που ενίσχυσε το επιστημονικό του πνεύμα, τα αισθήματα και γενικότερα την προσωπικότητά του επιστήμονα και ανθρώπου Φίλιππου Ασπρογιάννη. Μόνο η αφήγηση της Ελισάνθης θα φέρει όμως αυτή την ένωση ή και η ίδια η αφηγήτρια; Τι ρόλο παίζει άραγε η Ελισάνθη και γιατί αναλαμβάνει αυτή να φέρει σε επαφή τους πάλαι ποτέ φίλους; Ανακαλύψτε το…..
«Η Παναγία των δελφινιών» είναι ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο και καλογραμμένο βιβλίο στο οποίο θαύμασα την αφήγηση, την πλοκή αλλά κυρίως τα συναισθήματα που κουβαλούσε η κάθε μία λέξη του. Το γεγονός πως η συγγραφέας ανακάτευε τις χρονικές στιγμές της ιστορίας προσφέροντας μας έτσι πολλές και διαφορετικές ίνες της πλοκής, με κράτησε σε εγρήγορση για την συνέχεια του, αν και θεωρώ πως θα έπρεπε να αφήσει να διαφανούν κάποια πράγματα νωρίτερα και να μην παρουσιαστούν σχεδόν όλα στο τέλος, κάνοντας με να σκεφτώ πολλές εκδοχές για το τέλος -δεν έπεσα σε καμία μέσα- , ένα τέλος που ήταν απρόσμενο, ανατρεπτικό και έντονα συγκινησιακά φορτισμένο. Επίσης μ'άρεσε πολύ το μεταφυσικό στοιχείο, ο θρύλος και ο ρόλος των δελφινιών.
Διαβάστε το…. πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας μεταφέρει άλλοτε στους θρύλους, άλλοτε στην λογική, μα πάντα στα συναισθήματα!
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα Θάλεια Κουνούνη! Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο......!
Βαθμολογία 4,5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η Παναγία των δελφινιών
Συγγραφέας: Θάλεια Κουνούνη
Εκδ.:Λιβάνη
Ημερ. Εκδ.: Ιούλιος 2015
Σελ.: 616
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου