Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Κύματα του Βοσπόρου-Μαίρη Μαγουλά

Με τα «Κύματα του Βοσπόρου»  η Μαίρη Μαγουλά συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό προσφέροντας του, μάλιστα, ένα ανάγνωσμα που γεννά την βεβαιότητα για την επιτυχή και πολλά υποσχόμενη παρουσία της στον συγγραφικό χώρο, μιας και το πρώτο της συγγραφικό πόνημα ήταν, για ‘μένα, ένα έργο που κάλυψε όλες τις αναγνωστικές μου απαιτήσεις (γραφή, πλοκή, περιγραφές, συναισθήματα, ανάλυση ηρώων).
Διαβάζοντας την πολυπρόσωπη ιστορία των κυμάτων έμαθα την Ιστορία της Πόλης από την χρονιά του 1926 έως του 1964, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της κάθε κοινωνικής τάξης και της κάθε φυλής που φιλοξένησε στα σοκάκια της, μεταφέρθηκα και περπάτησα στις συνοικίες που η φήμη τους φτάνει έως και τις μέρες μας ενώ ένιωσα τον πόνο, την ανασφάλεια, την νοσταλγία αλλά και την ελπίδα των ηρώων.
Η ιστορία ξεκινά το 1926 σε μια Πόλη που κάτω από τον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής η Ευρυδίκη, η μία εκ των πρωταγωνιστών, συνειδητοποιεί πως ο πλούσιος και παντρεμένος πατέρας του αγέννητου παιδιού της δεν πρόκειται να αναλάβει ποτέ τις ευθύνες του. Με μόνο συμπαραστάτη τον αδερφό της Κυριάκο θα φέρει στο κόσμο το παιδί της αντιμετωπίζοντας τα σχόλια της κοινωνίας με θάρρος και αξιοπρέπεια. Η Μοίρα αλλά και οι επιλογές της θα την οδηγήσουν τελικά σε μια νέα σχέση που θα της προσφέρει τέσσερα ακόμα νόθα παιδιά αλλά και πολύ πόνο, δάκρυα και βία. Η ζωή της θα διασταυρωθεί μ’ αυτή της Βασιλικής και της Ευτυχίας όπου μαζί με τις ζωές των υπόλοιπων πρωταγωνιστών όπως του Χοσροφ, της Ζιζέλ, της Δανάης, της Κασσάνδρας, του Ρωμανού, του Παναγιώτη και τόσων άλλων που η συγγραφέας θα εναποθέσει εντέχνως στο κείμενο, θα αποτελέσουν το μωσαϊκό της υπόθεσης των κυμάτων, το μωσαϊκό της πολύπαθης, για τον Ελληνισμό, Πόλης.
Μέσα από τις ιστορίες των οικείων πρωταγωνιστών ο αναγνώστης θα νιώσει, θα γευτεί και θα ζήσει τον παλμό των γεγονότων που στιγμάτισαν την Πόλη, όπως ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, το πογκρόμ του 1955, οι απελάσεις του 1964 καθώς και των εθίμων και των ηθών που αναβίωσαν σ’ αυτή κάνοντας την συμβίωση των κατοίκων της αρμονική και ισορροπημένη.
Η γραφή της Μαίρης Μαγουλά ήταν απλή με προτάσεις μικρές και κατανοητές, που είχαν όμως την δύναμη να μου μεταφέρουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ηρώων, καθώς και με περιγραφές τόσες όσες να μην κουράζουν αλλά να προσφέρουν στην ανάγνωση το απαιτούμενο κλίμα.  Τέλος πολλές από τις σκηνές που υπήρχαν στο κείμενο ήταν δοσμένες με τρόπο κινηματογραφικό, όπως η βαρκάδα του ζωγράφου Αλέξανδρου με την μικρή του μούσα στα νερά του Βοσπόρου, ο χαμός της Νεσιμπέ….. ενώ η ροή ήταν γρήγορη χωρίς περιττούς πλατειασμούς.
Διαβάστε το…. δεν μπορεί να μην αγαπήσετε τον δυναμικό και στοργικό Ευάγγελο, την μυστηριώδη Ντενίζ, τον μελαγχολικό Παναγιώτη, την Πόλη που τα κύματα του Βόσπορου παρασύρουν από την μία τις ιστορίες των πρωταγωνιστών και από την άλλη την Ιστορία του ελληνικού στοιχείο της και τις προσφέρουν, άλλοτε αφρισμένες και άλλοτε όχι, γενναιόδωρα μπροστά στα πόδια μας…..
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Κύματα του Βοσπόρου
Συγγραφέας: Μαρία Μαγουλά
Εκδ.: Μεταίχμιο
Ημερ.Εκδ.: 18/05/2015
Σελ.: 640
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου