Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Το άρωμα της νοσταλγίας-Marc Levy

«Το άρωμα της νοσταλγίας» του Marc Levy είναι ένα βιβλίο που, αν και διαβάζεται εύκολα και ξεκίνησε με ενδιαφέρον και αινιγματικό τρόπο, μέχρι την μέση -και λίγο έως πολύ παραπάνω- το βρήκα άνευρο και ανιαρό, χωρίς την απαιτούμενη ατμόσφαιρα καθώς και με ανύπαρκτη ανάλυση των ηρώων, κάτι που με έκανε, φυσικά, να περιδιαβαίνω τις σελίδες του ανούσια. Το ενδιαφέρον κομμάτι, για εμένα, εντοπίζεται στις τελευταίες περίπου εκατό σελίδες, στις όποιες υπάρχουν πολλές ανατροπές, όμορφες εικόνες και μυρωδιές της Πόλης του ’50, συναισθήματα τρυφερότητας, νοσταλγίας και ρομαντισμού καθώς και η ιστορική αναφορά για την γενοκτονία των Αρμενίων με τις βιαιοπραγίες και τα εγκλήματα που στιγμάτισαν την κοινότητα τους και τις συνοικίες της Πόλης το 1914.
Θετικότατο στοιχείο είναι και οι σωστές δόσεις χιούμορ που υπάρχουν στο κείμενο. οι διάλογοι του Ντάλντρι και του Καν με έκαναν πολλές φορές να γελάσω! Τέλος θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά και στην μετάφραση, η οποία, αν και δεν είμαι ειδήμων, έχω την αίσθηση πως σε κάποια σημεία ήταν άστοχη.
Διαβάστε το…. εμένα μπορεί να μ’ άρεσε κατά το ήμισυ, εσάς ίσως να σας ενθουσιάσει καθ’ όλη την έκταση του!

Λίγα λόγια για την υπόθεσή του:

Στο Λονδίνο του ’50, η Άλις, η κεντρική μας ηρωίδα με το πρωτότυπο-ενδιαφέρον επάγγελμα αυτό της αρωματοποιού, βρίσκεται, παραμονές των Χριστουγέννων, μαζί με την φασαριόζικη παρέα της, σε ένα υπαίθριο λούνα παρκ. Οι φίλοι της την προκαλούν να επισκεφτεί την καλύβα της μάγισσας του ώστε να ακούσει την προφητεία της για το μέλλον. Τα λόγια της μάντισσας ότι ο πιο σημαντικός άντρας στη ζωή της περπατούσε πίσω της πριν από λίγο και ότι για να τον βρει, θα πρέπει να κάνει ένα μακρινό ταξίδι και να συναντήσει έξι ανθρώπους που θα την οδηγήσουν σ’ εκείνον θα την αφήσουν τελείως αδιάφορη, άλλωστε δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους μεταφυσικές ικανότητες. Η επιμονή όμως του μέχρι πρότινος αντιδραστικού γείτονα της, του κυρίου Ντάλντρι, καθώς και η επιθυμία της να κάνει ένα ταξίδι που θα την βοηθήσει να αποκτήσει την χαμένη της έμπνευση, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να πραγματοποιήσει εν τέλει το ταξίδι της προφητείας και να φτάσει υπό την συνοδεία του Ντάλντρι στην Κωνσταντινούπολη…..
Θα γνωρίσει άραγε η Άλις τα έξι πρόσωπα που θα την οδηγήσουν στον άντρα της ζωής της; Και τι σημαίνει η φράση της μάντισσας «Έχεις δυο ζωές μέσα σου Άλις. Τη ζωή που ξέρεις και μια που σε περιμένει….»; Ποιά είναι λοιπόν η ζωή που την περιμένει και τι ρόλο έχει σ’ αυτή ο Ντάλντρι; Ανακαλύψτε την μαζί της……

Βαθμολογία 3/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το άρωμα της νοσταλγίας
Συγγραφέας: Marc Levy
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια & Χαρά Κογιώνη
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: 17/01/2013
Σελ.: 372
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου