Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Σίσσυ Θεοφανοπούλου!

    Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις «Γυναίκες θάλασσες», το νέο της δηλαδή πόνημα, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Την ευχαριστώ θερμά που διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο της για να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη ενώ της εύχομαι ολόψυχα οι «Γυναίκες θάλασσες» να είναι καλοτάξιδες! 
         Διαβάστε λοιπόν την συνέντευξη και ελάτε πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα της Σίσσυς Θεοφανοπούλου!
  
1. Tο νέο σας πόνημα, το «Γυναίκες θάλασσες», πρόσφατα απέκτησε μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο θα σας ζητήσω να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό. Δυο λόγια τα οποία δεν έχουν ειπωθεί ακόμη και θα θέλατε , πολύ, να ακουστούν. 

To “Γυναίκες Θάλασσες” είναι ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από σημαντικές ανθρώπινες αξίες και γραμμένο γι’ αυτές. Βασικό του στοιχείο είναι οι ανατροπές αλλά και οι τρεις άξονες στους οποίους κινείται κοινωνικό-αισθηματικό-αστυνομικό.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου; 

Η επίσκεψή μου στο νησί της Χϊου και το άρωμα μαστίχας.

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί; 

Ποιος είναι ο αγαπημένος μου δεν μπορώ να σας αποκαλύψω γιατί θα πρόδιδα κάποια στοιχεία από την πλοκή του βιβλίου που δεν πρέπει. Αυτός που με «παίδεψε» περισσότερο είναι ο Άρης Σταματίου, ο αντι-ήρωας του βιβλίου. Βλοσυρός, Δύσκολος, Εγωιστής. 

4. Εσείς κατευθύνετε τους ήρωες ή οι ήρωες σας από ένα σημείο και μετά αυτομολούν και κατευθύνουν το χέρι σας κατά την διάρκεια της συγγραφής;

Αυτομολούν από πολύ νωρίς. Παίρνουν τα ινία και πάμε… πάμε μαζί…Εγώ θέτω τη βάση, την αρχική έμπνευση κι αυτοί με παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι συγγραφής… Ο καθένας «ολοκληρώνει» τον χαρακτήρα του μόνος του.

5. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι ήρωες της ιστορία σας θέλουν οπωσδήποτε να το ‘’παραλάβουμε’’; 

Θα απαντήσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο: «εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες. Μπορούμε να αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας».

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του «Γυναίκες θάλασσες».

Συγκίνηση, Ηρεμία, Αυτοεκπλήρωση. Λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, η συγγραφή του διήρκησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα- κάποια χρόνια- οπότε για μένα αποτελεί ένα συναισθηματικό ορόσημο.

7. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε τις «Γυναίκες θάλασσες»;

Δυνατό. Ανατρεπτικό. Περιπετειώδες. Συναισθηματικό.

8. Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητη’’ σε ότι έχετε γράψει; 

Κάποια πρώτα αποσπάσματα – όχι ολόκληρο το μυθσιστόρημα- τα ακούει πρώτα ο σύζυγός μου με εμένα να κάνω την ανάγνωση. Όταν το τελειώσω κάποια καλή μου φίλη το διαβάζει ολόκληρο. Και βέβαια δέχομαι κριτική. Απ’ τη στιγμή που ξέρω ότι είναι για καλό, είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη.

9. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζετε; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις;

Γενικά είμαι απ’ τους τυχερούς, τυχερές που προς στιγμής δεν έχω λάβει κάποιο ιδιαίτερα αρνητικό σχόλιο. Γενικά πάντως τα αντιμετωπίζω με πολύ καλή διάθεση. «Εκπτώσεις» δεν θα έκανα  αλλά όσα σχόλια θεωρώ σωστά, τα λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου για την επόμενη φορά.

10. Μέσα στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία; Και όταν λέω αυτοβιογραφικά στοιχεία δεν εννοώ απαραίτητα προσωπικά γεγονότα αλλά μυρωδιές, εικόνες, συναισθήματα.

Ναι, φυσικά. Βάζω μυρωδιές, εικόνες, συναισθήματα. Δεν βάζω όμως στοιχεία από την προσωπική μου ζωή.

11. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Σίσσυς Θεοφανοπούλου; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί; 

Ήρθε πριν μερικά χρόνια, ως φυσικό επακόλουθο της αγάπης μου για το γράψιμο, το διάβασμα, τη λογοτεχνία και τα γράμματα γενικότερα.

12. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη; 

Μια οικονομική ψυχαγωγία στο σπίτι του αλλά και μια διέξοδο, ένα «ταξίδι» απ’ την καθημερινότητα.

13. Για εσάς ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σας κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία; 

Η μεστή και δεμένη πλοκή, η θεματολογία του και ο σωστός τρόπος γραφής του.

14. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό διαμόρφωσε την σκέψη σας; 

«Η Αίθουσα του Θρόνου» του Τάσου Αθανασιάδου. Αριστουργηματικό βιβλίο!

15. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός; 

Αρκετοί σύγχρονοι με πολλούς απ’ τους οποίους διατηρώ και φιλική σχέση οπότε δεν θα ήθελα να αναφέρω μόνο μερικά ονόματα.. Από παλιαότερους θα ξεχώριζα τον Αντώνη Σαμαράκη.

16. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο; 

Διαβάζω τους «Στυλοβάτες της Γης», Ken Follett

17. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την πένα σας; Έχετε μπει στην διαδικασία συγγραφής του; 

Με το καλό, να περιμένετε ένα νέο ανατρεπτικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται στο τέλος δεκαετίας 60 και όλη τη δεκαετία του 70.

18. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Ταξιδέψτε με τα γράμματα. Κάντε εικόνα τις λέξεις και ζήστε το κάθε βιβλίο, κινηματογραφικά. Σαν να βλέπετε την πιο αγαπημένη σας ταινία!

****

Γυναίκες θάλασσες

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες...
Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ.
Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.
Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.
Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…
Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας…
Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.
«Η μάνα μου ξέρετε τι μου έλεγε παλιά; Ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες! Μάνες, κόρες, σύζυγοι, αδερφές… κλείνουμε μέσα μας πότε αντάρες και πότε νηνεμίες. Μπορεί ν’ αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια, αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…»
H Θάλεια, η Αφροδίτη και η Κατερίνα αγάπησαν αλλά κι αγαπήθηκαν έντονα, ορμητικά...
Πίστεψαν, προδόθηκαν, λυτρώθηκαν και στο τέλος αναστήθηκαν... συνειδητοποιώντας ότι η αληθινή αγάπη είναι βαθιά, πολύ βαθιά, ριζώνει, ξεπερνά πάθη και λάθη και δεν ξεψυχά ποτέ… σαν την ανάσα της θάλασσας…

Βιογραφία συγγραφέως: 

Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από μικρή της άρεσε να γράφει... σημειώσεις, μαθήματα, λέξεις και στιγμές ζωής.
Σπούδασε με υποτροφία αριστείας Marketing & Επικοινωνία, ενώ διαθέτει επίσης Μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάζεται στον τομέα του Μarketing σε πολυεθνική εταιρεία και είναι κειμενογράφος γνωστών τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Είναι η συγγραφέας του μυθιστορήματος Αν Ήμουν Τραγούδι και των παιδικών βιβλίων Ιιίου & Κρόκο και Πιρουνάκης & Κουταλίτσα - Ανακαλύπτουμε τα Λαχανικά.
Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της.
Έργα της: ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου