Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ-Kathryn Hughes

     «Το γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό-αισθηματικό βιβλίο που το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία του σελίδα. 
    Η ιστορία του ξεκινά με την τρυφερή ερώτηση της εγγονής προς την γιαγιά της: Πως γνωριστήκατε ο παππούς κι εσύ;, η οποία και δίνει το έναυσμα να ξετυλιχθεί σιγά σιγά το κουβάρι του παρελθόντος. 
     Έτσι, μετά από αυτή την ερώτηση, θα μεταφερθούμε στο 1973 και στην ιστορία της Τίνα Κρεγκ. Η Τίνα, είναι μια εικοσιτετράχρονη παντρεμένη γυναίκα που δέχεται παθητικά την βίαιη συμπεριφορά του αλκοολικού συζύγου της. Ο γάμος της είναι γεμάτος βία, αγωνία και εξευτελισμό. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα του νοικοκυριού η Τίνα εργάζεται σε ένα λογιστικό γραφείο και τα Σαββατοκύριακα δίνει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στο φιλανθρωπικό κατάστημα της γειτονιάς της κάτι που την γεμίζει ψυχικά. Σε αυτό το κατάστημα θα ανακαλύψει τυχαία στην τσέπη ενός σακακιού, που προσέφερε κάποιος για δωρεά, ένα σφραγισμένο γράμμα, ένα γράμμα που λείπει η σφραγίδα αποστολής και που όλα δείχνουν πως δεν στάλθηκε ποτέ.
    Διαβάζοντάς το θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια επιστολή στην οποία ο συντάκτης της ζητά συγγνώμη από την αγαπημένη του και την διαβεβαιώνει πως θα αναλάβει όλες τις ευθύνες που του αναλογούν.... Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του, η Τίνα νιώθει την ανάγκη να βρει την παραλήπτρια του και να της δώσει επιτέλους το γράμμα. ένα γράμμα που όπως νιώθει η μη ανάγνωσή του έπαιξε μοιραίο ρόλο στην ζωή του συντάκτη και του παραλήπτη του... 
     Ξεκινά να ερευνά κι ενώ φτάνει σε ένα καλό σημείο, η ζωή της θα ανατραπεί για άλλη μια φορά... Ο πόνος της απώλεια θα την παγώσει... Όταν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της θα φτάσει στην παραλήπτρια του γράμματος και θα μας προσφέρει ένα τρυφερό φινάλε....

     Ένα τρυφερό βιβλίο που από την μία με συγκίνησε με την ρομαντική -όχι μελό- ιστορία του και από την άλλη με θύμωσε με τον αυστηρό και απάνθρωπο ρόλο που είχαν τα μοναστήρια εκείνη την εποχή (θα το διαβάσετε και  θα καταλάβετε τι εννοώ). Έχει γρήγορη ροή, δεν κάνει κάπου την λεγόμενη κοιλιά, η μετάφραση του είναι άριστη -δεν είμαι ειδήμων αλλά έχω την αίσθηση πως δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα το κείμενο. Μου μετέφερε κάθε συναίσθημα, κάθε εικόνα....-, οι ήρωες και οι αντιήρωες του είναι ολοκληρωμένοι ενώ η πλοκή ανατρεπτική και ενδιαφέρουσα. 
     Διαβάστε το.... η ανάγνωσή του θα σας γεμίσει τρυφερά συναισθήματα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Το γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ
Συγγραφέας: Kathryn Hughes
Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: Μάιος 2016
Σελ.: 389
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου