Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τραγούδι δίχως λόγια-Φανή Πανταζή

     Η Στεφανία μεγαλώνει με την μητέρα και τον αδερφό της Δημήτρη μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα, που το μόνο που το επισκιάζει είναι το αίσθημα εγκατάλειψης από την φευγάτη συμπεριφορά χρόνων του πατέρα της. Μεγαλώνει και γίνεται ένα ευγενικό, συγκαταβατικό και γεμάτο όνειρα για το μέλλον της παιδί. Το βασικό από αυτά τα όνειρα, είναι να γίνει τραγουδίστρια. Και θα γίνει χάρις το πείσμα, την στήριξη της οικογένειάς της, την βοήθεια του δασκάλου μουσικής Στέλιου Ιακώβου αλλά κυρίως του σπάνιου ταλέντου της. 
     Στα δεκαοχτώ της θα πείσει με την δύναμη της λυρικής της φωνής τον μεγαλοσυνθέτη της εποχής Παξινό και θα βγάλει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, η οποία θα την καθιερώσει στο χώρο της μουσικής. Συναυλιακοί χώροι και ραδιοφωνικά κύματα φιλοξενούν με χαρά την ντελικάτη φωνή της πρωτοεμφνιζόμενης τραγουδίστριας Στεφανίας Βεργέτης. διθυραμβικές κριτικές γράφονται για το άστρο της. 
       Τα πρώτα της βήματα στο χώρο θα συνοδευτούν φυσικά και από τον Έρωτα. Στο πρόσωπο του στιχουργού Μάριου Ληναίου, η Στεφανία θα δει αυτό που πάντα ζητά μια νεαρή γυναίκα, έναν έρωτα που να της ξυπνήσει τις επιθυμίες του κορμιού και να της πλημμυρίσει την καρδιά με τρυφερά αισθήματα αγάπης. Ο Μάριος, αφού ξεπεράσει τις αρχικές του επιφυλάξεις καθώς την περνά δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, κάνει σχέση μαζί της και ζουν την απόλυτη ευτυχία. Μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα παντρεύονται και δημιουργούν την  οικογένειά τους. 
     Όλα κυλούν αρμονικά: η καριέρα της Στεφανίας είναι στο απόγειο της, η σχέση της με τον Μάριο πάντα δυνατή ενώ η κόρη που έχει αποκτήσει είναι εκεί και της χαρίζει ζεστασιά με το κάθε χαμόγελό της. 
     Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που το σπυρί της απληστίας και της ζήλιας που έτρεφε μέσα της για κάθε ανταγωνίστριά της θα σπάσει και θα μολύνει την ψυχική της ισορροπία και τους οικείους της. 
     Τα κεκτημένα της Στεφανίας σιγά σιγά θα χαθούν.... Οι ισορροπίες θα διασαλευτούν ... Η ζήλια για την κάθε νέα τραγουδίστρια που βγαίνει στο μουσικό στερέωμα και η απληστία να κατέχει εκείνη πάντα την κορυφή στον επαγγελματικό της χώρο θα πάρουν τα ηνία στη ζωή της.... και θα την οδηγήσουν σε κακοτράχαλα μονοπάτια, μονοπάτια που θα τσακίσουν το σώμα και κυρίως την ψυχή της.... 

     Το «Τραγούδι δίχως λόγια» της Φανής Πανταζή είναι ένα ευκολοδιάβατο βιβλίο που το κεντρικό του μήνυμα για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου το συναίσθημα της ζήλιας και της απληστίας είναι έντονο και πρωταγωνιστεί σε κάθε βήμα της ηρωίδας μας, μιας ηρωίδας κενόδοξης που δεν κατάφερε να μου προσφέρει, ούτε η ίδια αλλά ούτε και η ιστορία της, κανένα συναίσθημα. Βρήκα λοιπόν επιφανειακή την προσέγγιση των ηρώων ενώ την ιστορία τους αδιάφορη. Από την μέση σχεδόν -ως εκεί ήταν μπορώ να πω συμπαθητικό- του βιβλίου έως το τέλος  του ήταν, για εμένα, ανιαρό και προβλέψιμο. Αυτό όμως που πραγματικά με εκνεύρισε σε όλη την έκταση του κειμένου ήταν η αφήγηση: αμέτρητοι διάλογοιδιάλογοι που σε πολλά σημεία ήταν κατά την άποψή μου περιττοί. Όπου υπήρχαν περιγραφές μεγαλύτερης έκτασης η ανάγνωση ήταν πιο ευχάριστη. δυστυχώς όμως ήταν τόσο λίγες αυτές....
       Διαβάστε το....

Βαθμολογία 2/5 (μόνο και μόνο για το μήνυμα που προανέφερα)



Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Τραγούδι δίχως λόγια
Συγγραφέας: Φανή Πανταζή
Εκδ,: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: 04/02/2016 
Σελ.: 552




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου