Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας-Ελένη Στασινού


    Τα «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» της Ελένης Στασινού είναι για εμένα το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως που διαβάζω και πραγματικά από τις πρώτες κιόλας σελίδες του αυτό που θαύμασα ήταν η γραφή και η ατμόσφαιρα που αυτή απέπνεε. Μια γραφή που πολλές φορές με έκανε να σκεφτώ πως διαβάζω κείμενο μεγάλου κλασσικού-διαχρονικού συγγραφέα.
     Εκτός από την γραφή που προανέφερα, αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η ίδια του η υπόθεση, η οποία ξεκινά λίγα χρονιά πριν το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης και περνώντας μέσα από τα δύσμορφα μονοπάτια της Ιστορίας μας φτάνει έως και τα χρόνια της Χούντας.
  Το κείμενο χωρίζεται σε πέντε βιβλία-κεφάλαια στα οποία εξιστορούνται οι γεμάτες περιπέτειες και έρωτα ιστορίες ανθρώπων που αν και απέχουν οι ζωές τους χρόνια, αιώνες, εντούτοις ο ένας αγγίζει τον άλλο με το δικό του μοναδικό τρόπο.
     Το πρώτο βιβλίο διηγείται την ιστορία του Αλία και της Μαρίας Δρακοπούλου. Ο Αλίας, ο μικρός γιος του μπέη της αλβανικής φυλής που έδρευε στην περιοχή του Λάλα, διαφέρει από τα υπόλοιπα μέλη της φυλής του καθώς απαρνιέται την βία και την ωμότητά που τους χαρακτηρίζει. Γίνεται ένας ευαίσθητος νέος που μετά από την πρώτη του αποτυχημένη συμμετοχή στα γιουρούσια των Λαλαίων επιλέγει να γίνει γιατρός ώστε να απαλύνει τον πόνο που σπέρνει ο πατέρας του και οι συμπολίτες του. Σ’ αυτή μάλιστα την πρώτη και τελευταία του συμμετοχή σε σφαγές θα σώσει από τον βιασμό και τον θάνατο την Ειρήνη, την μετέπειτα ψυχοκόρη του Δρακόπουλου. Σε ένα τυχαίο συναπάντημα  του στην αγορά της πόλης με την Ειρήνη θα γνωρίσει την Μαρία, στα μάτια της οποίας θα γνωρίσει και τον Έρωτα, έναν έρωτα που θα τον εξαναγκάσει με το βάθος του να απαρνηθεί φυλή, θρησκεία και οικογένεια.
     Οι μήνες περνούν με τον Αλία να ιππεύει το άλογο του τις νυχτερινές ώρες κρυφά από όλους για να συναντήσει στο τέλος της διαδρομής του την αγάπη, το πάθος. Μαζί μ’ αυτόν όμως τρέχει και η Ιστορία, και η Επανάσταση. Η Πελοπόννησος φλέγεται. Το Λάλε είναι έτοιμο να πέσει στα χέρια των επαναστατών. Οι Λαλαίοι οπισθοχωρούν για να γλιτώσουν. Όλοι ακολουθούν τον μπέη τους, όλοι εκτός από το μπεόπουλο. Ο Αλίας θα ακολουθήσει αντίθετη πορεία και θα κινηθεί προς το χωριό της αγαπημένης του έχοντας στις αποσκευές του την ευχή της μάνας του, την κατάρα του πατέρα και ένα θεϊκό κόσμημα, τα οποία θα τον ακολουθούν, κυρίως τα δύο τελευταία, αυτόν και τους απογόνους του για τους επόμενους δύο αιώνες, για τα επόμενα τέσσερα κεφάλαια-βιβλία και θα κινούν τα νήματα των ιστοριών.....

    Ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο ηθογραφικά στοιχεία, ντοπιολαλιές, μύθους και Ιστορία μα πάνω από όλα γεμάτο εκείνο το στοιχείο που συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη ανά τους αιώνες, τον Έρωτα.
      Διαβάστε το....!
      Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!


Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας
Συγγραφέας: Ελένη Στασινού
Εκδ.: Γκοβόστη
Ημερ. Εκδ.:  2016
Σελ.: 488Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένη φίλη Δήμητρα με πόση χαρά διάβασα την προσέγγιση στο πόνημα . Τι άλλονα θέλει η δημιουργός ενός επίπονου έργου, από το να αγγίξει την καρδιά και την ψυχή του αναγνώστη, και μάλιστα αναγνώστη που έχει δημιουργήσει αναγνωστικό παρελθόν από πλήθος καλών βιβλιων. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας αφιέρωσες. Ελπίζουμε εγω και τα Βρωμοθήλυκα να σου αφήσαμε βαθειά. κάτι όμορφο που θα σε συντροφέυει για πάντα.Σε φιλώ μς συγκίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αφήσατε ένα όμορφο ταξίδι γεματο συναισθήματα, Ιστορία και γνήσια Λογοτεχνία κατι για το οποίο σας ευχαριστώ από καρδιάς! Θα τα φέρω για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου! Καλές γιορτες κα Στασινου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή