Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Το δικό μου top βιβλίων για το 2016!

       Οι μέρες και οι μήνες του 2016 πέρασαν.... Κάνοντας τον απολογισμό για την χρονιά που φεύγει, οι στιγμές ενός βιβλιόφιλου σαν κι εμένα, σαν κι εσάς, είναι, αν όχι όλες σίγουρα οι περισσότερες από αυτές, συνυφασμένες με ένα βιβλίο! Έτσι λοιπόν οι στιγμές της ζωής μου για την χρονιά που σε λίγες ημέρες θα παραχωρήσει την θέση της στο νέο έτος συνοδεύτηκαν από τους ήρωες, τους χαρακτήρες, τα συναισθήματα και τις υποθέσεις του εκάστοτε βιβλίου που επέλεξα για ανάγνωση. Κάποια από αυτά τα βιβλία, από αυτούς τους χαρακτήρες, από αυτές τις υποθέσεις μ’ άγγιξαν βαθιά και μου πρόσφεραν ανεκτίμητες στιγμές! Κάποια άλλα πάλι όχι και τόσο... Συμβαίνουν κι αυτά... 
      Στην εν λόγω ανάρτηση θα επικεντρωθούμε στα βιβλία που χαράχτηκαν στο μυαλό και κυρίως στην καρδιά μου, τα οποία και κατά κόρον ήταν και τα περισσότερα! Το top βιβλίων λοιπόν για το 2016 είναι το ακόλουθο:

1. Το «Σαν ταξιδιάρικα πουλιά» του αγαπημένου μου συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου, το δεύτερο δηλαδή μέρος διλογίας, στην οποία ο Έρωτας με φόντο την Ιστορία της Πόλης σαγηνεύει.

2. «Η γυναίκα του φάρου» της Πασχαλίας Τρυαλού. Αργώ να πιάσω το ύφος της συγγραφέως αλλά όταν μπω στο κλίμα τότε πραγματικά θαυμάζω την έμπνευση της κας Τραυλού. 

3. Τρία βιβλία που τοποθετούνται στην επαναστατημένη Ελλάδα! «Οι κόρες της Ελλάδας-Η επιστροφή» της Φιλομήλα Λαπατά. Εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην προεπαναστατική και επαναστατική Ελλάδα. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος της τριλογίας! Τα «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» της Ελένης Στασινού, στο οποίο η Επανάσταση εμπνέει την συγγραφέα και τοποθετεί κάποιους από τους ήρωές της σ’αυτή την ιστορική στιγμή. Πολύ καλό! Καθώς και το «Αγγέλικα, η μαντενούτα» της Ελένης Κεκροπούλου. Η ζωή της μητέρας του Διονύσιου Σολωμού μού δημιούργησε πολλά, πολλά συναισθήματα.

4. «Η φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το διαβάζω για δεύτερη φορά, και τότε και τώρα σοκαρίστηκα με την ένταση της γραφής.

5. «Το δωμάτιο» της Ema Donoghue και «Οι καταρράκτες των Ρόδων» της Kimberley Freeman. Δύο εξαιρετικά βιβλία ξένων συγγραφέων που με καθήλωσαν το καθένα για τους δικούς του λόγους.

6. «Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας» της Σόφης Θεοδωρίδου! Γιατί είναι η Σόφη Θεοδωρίδου!

7. «Στο δρόμο των αρωμάτων» του Μάνθου Σκαργιώτη, το «σέρρα: Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου και το «Άγριες θάλασσες» της Τέσυ Μπάιλα. Λογοτεχνία και Ιστορία πρωταγωνιστούν και καθηλώνουν!

8. «Νύφες» της Ιωάννας Καρυστιανής. Όπως αγάπησα την ταινία, αγάπησα και το βιβλίο!

9. «Οι δαίμονες δεν έχουν όνομα» της Χρυσηίδας Δημουλίδου και το «Α μπε μπα μπλομ» του M.J. Arlidge. Δυο αστυνομικά-κοινωνικά δράματα που με καθήλωσαν!

10. «Το Αηδόνι» της Kristin Hannah και το «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» του Anthony Doerr. ΑΨΟΓΑ! Δικαίως γίνανε παγκόσμια best seller!

******

Σημείωση:

1η: Η αρίθμηση είναι τυχαία. Το πρώτο δεν είναι καλύτερο του τελευταίου ή το αντίστροφο.Για εμένα όλα είναι top γι' αυτό και τα συμπεριέλαβα στην λίστα με τα αγαπημένα αναγνώσματα  του 2016.
2η: Πατώντας στο τίτλο μεταφέρεστε στον αντίστοιχο σχολιασμό μου.

     Αυτή είναι για εμένα η λίστα με τα καλύτερα βιβλία, από το σύνολο όσων έχω διαβάσει, για το 2016! Η δικιά σας ποια είναι; 

     Καλές γιορτές σ’ όλους! Το 2017 να φέρει στον κόσμο ειρήνη και ευημερία. Και σε όλους εμάς τους βιβλιόφιλους πολλά, πολλά βιβλία!

Καλή Χρονιά!

Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Δήμητρά μου, πως φαίνεται πως δεν έχεις μπει στο παιχνίδι των στημένων ! Ευχαριστώ πάρα πολύ που με με συμπεριέλαβες στην λίστα σου. Μου έδωσες όλη την ενέργεια που χρειάζομαι ώστε να τελειώσω το νέο μου πόνημα. Να εισαι καλά, και να μένεις πάντα καθαρή και έξω από τα παιχνίδια που μας υποτιμούν,και μας οπισθοδρομουν σαν άτομα και σαν πολιτιστικά μέλη μιας κοινωνίας. Και πάλι ευχές για δυνατή συνέχεια~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμά το σχόλιο σας πραγματικά!! Καλή και δημιουργική συνέχεια σας εύχομαι!! Καλά Χριστούγεννα! <3

      Διαγραφή