Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τρελό μου αμαξίδιο-Μερκούριος Αυτζής

     «Τρελό μου αμαξίδιο» αποκαλεί η Νανά το αναπηρικό της καροτσάκι, το όχημα που δεν μεταφέρει απλώς την μικρή μας ηρωίδα αλλά νιώθει, συναισθάνεται και όπως μας αποκαλύπτει και το ίδιο, μιας κι αυτό μας αφηγείται την γλυκιά ιστορία του βιβλίου, έχει ως σκοπό του να κάνει την Νανά να χαίρεται την ζωή και να χαμογελά πάντα. 
     Ο Σούζας, το όνομα του αμαξιδίου, και η Νανά περνούν πολύ όμορφα μαζί: πηγαίνουν στο σχολείο, συναντούν τους φίλους της, παρακολουθούν τα μαθήματα γαλλικών και πιάνου, γελούν, διασκεδάζουν, κάνουν σούζες. επισκέπτονται όποιο μέρος θέλουν... Ουπς! ΛΑΘΟΣ! Και βέβαια ΛΑΘΟΣ! Επισκέπτονται ΜΟΝΟ τα μέρη που είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα ΑΜΕΑ. Κι αυτά δεν είναι παρά μόνο ελάχιστα... Ο Σούζας που έχει ψυχή, νιώθει και αισθάνεται, θυμώνει όταν αντιλαμβάνεται πως ράμπες απουσιάζουν από δημόσια κτήρια, πεζοδρόμια λειτουργούν ως παρκινγκ... Και τότε, σαν άλλος Ίκαρος, φορά φτερά και με κινητήριο δύναμη την φαντασία της Νανάς ξεπερνούν τα εμπόδια και πάνε όπου θέλουν...! Προσπερνούν τους βιαστικούς και απρόσεχτους οδηγούς! Φτάνουν στην πιο απομακρυσμένη παραλία! Ταξιδεύουν...!
      Ο Σούζας κάποια στιγμή θα μεταφέρει τη Νανά στην καρδιά και μιας διαδήλωσης, εκεί που τα ΑΜΕΑ διεκδικούν μια κοινωνία που να μεριμνά για τις ανάγκες τους... Ενώ μετά από ένα απρόσμενο ατύχημα που τους χωρίζει για λίγο, θα κάνει την Νανά, παρόλα τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, να σηκώσει την σημαία της αισιοδοξίας. Γιατί είναι παιδί! Κι ένα παιδί πάντα είναι αισιόδοξο!!

     Ένα γλυκό, ευαίσθητο, συγκινητικό, αισιόδοξο και διδακτικό βιβλίο που μας περιδιαβαίνει στον κόσμο των ΑΜΕΑ. Έναν κόσμο που, ούσα ΑΜΕΑ, είναι πρακτικά δύσκολος και με πολλά προβλήματα κυρίως στην προσβασιμότητα σε χώρους και μέρη δημόσια...
     Διαβάστε το στα παιδιά σας! Είμαι σίγουρη πως θα ενεργοποιήσει τους αισθητήρες της υπευθυνότητας τους, κάτι που ίσως στο μέλλον όντες ενεργοί πολίτες, τους βάλει στην διαδικασία να φτιάξουν τις κοινωνίες δίνοντας στα ΑΜΕΑ ελευθερία κινήσεων!
        Εξαιρετική και η εικονογράφηση! Πλημμύριζε συναισθήματα!  

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Τρελό μου αμαξίδιο
Συγγραφέας: Μερκούριος Αυτζής
Εικονογράφηση: Ελίζα Ββούρη 
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις, Κοινωνικό
Σειρά : Βατόμουρο (7-8 ετών)
Ημ. Έκδοσης : 03/04/2014
Σελίδες : 48

Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου. Σ' ευχαριστώ πολύ! Υποκλίνομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγίξατε πολύ όμορφα το θέμα! Κι αγγίξατε κι εμένα! Σας ευχαριστώ πολύ γι'αυτό! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή