Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Το ΓΙΑΤΙ των παιδιών φέρνει την ελπίδα-Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Λένε πως κάθε τι έχει την δική του μοναδική ζωή.  Ανάμεσα σ’ αυτά φυσικά είναι και οι λέξεις! Μία όμως λέξη, από το σύνολο που απαρτίζουν το λεξιλόγιο του ανθρώπου, έχει την πιο παράξενη ζωή όλων! Ποια είναι αυτή η λέξη; Μα φυσικά το ΓΙΑΤΙ. Μέσα στην μικρή της έκταση χωρά τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τελικά ΌΟΛΟ τον καημό των ανθρώπων.  
Και η ιστορία της ξεκινά κάπως έτσι! Κάποτε σ’έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, οι άνθρωποι που έγραφαν τα λεξικά συγκέντρωναν τις λέξεις και τις σημασίες τους σε μικρά χαρτάκια, ανάμεσα σ’ αυτές ήταν βέβαια και η λέξη ΓΙΑΤΙ. Επειδή όμως αυτή η λέξη ήταν από εκείνες που δεν γοήτευαν τον εκδότη τους, το χαρτάκι με τη λέξη ΓΙΑΤΙ παρέμεινε για χρόνια στο περιθώριο. 
Ένα αυγουστιάτικο όμως βράδυ, όταν η σελίδα με την μικρή αυτή λεξούλα βρέθηκε κοντά στο ανοιχτό παράθυρο του γραφείου, άρπαξε την ευκαιρία, και με την βοήθεια του ανέμου πέταξε ελεύθερη πάνω από την πόλη. Όπως την παρατηρούσε εκείνο που της έκανε εντύπωση ήταν ένα κτίριο με κάγκελα στα παράθυρα και συρματόπλεγμα στο φράκτη. Τότε άρχισε σιγά σιγά να κατεβαίνει και να πλησιάζει τα παιδιά που έπαιζαν στην αυλή του κτιρίου. Ένα από αυτά τα παιδιά έπιασε το χαρτί με τη λέξη ΓΙΑΤΙ και κρατώντας το στην αγκαλιά του άρχισε να το ρωτά: «Γιατί...; Γιατί ο κόσμος να είναι άδικος; Γιατί να υπάρχει φτώχεια...; Γιατί όλοι στην Γη δεν είναι ίσοι;» Ύστερα το παιδί άρχισε να ζωγραφίζει στις άκρες του χαρτιού κρόσσια μετατρέποντας το σε μαγικό χαλί, ένα μαγικό χαλί που είχε την αποστολή να ταξιδέψει σ’ όλη τη Γη μεταφέροντας τα δικά του ΓΙΑΤΙ
Έτσι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του “Γιατί”. Πέταξε πάνω από πόλεις και χωριά, διέσχισε θάλασσες, βουνά και ερήμους. Συνάντησε παιδιά σε εμπόλεμες περιοχές που βίωναν την φρίκη του πολέμου και τις απώλειές του αλλά και παιδιά σε χώρες που η ειρήνη βασίλευε και που, αν και τους πρόσφερε απλόχερα τις ανέσεις της, εκείνα βίωναν την μοναξιά... Και τα γιατί πλήθαιναν. Κι άλλαζαν στα χέρια των παιδιών σχήμα. Το μαγικό χαλί έγινε καραβάκι, έγινε σαΐτα, έγινε χαρταετός! Κι όλο ταξίδευε! Κι όλο άκουγε τα παραπονεμένα και αθώα ΓΙΑΤΙ των παιδιών.  
Όταν άκουσε και το τελευταίο ΓΙΑΤΙ από το στόμα ενός πονεμένου παιδιού, το ΓΙΑΤΙ λυπημένο πέταξε ψηλά μην αντέχοντας άλλο την θλίψη που συνάντησε στο ταξίδι του! Πέταξε ψηλά στον ουρανό. Δεν ήθελε να βρίσκεται πλέον στη Γη. Τα παραπονεμένα ερωτήματα των παιδιών τον είχαν γεμίσει θλίψη και δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις στις ανθρώπινες απορίες τους. 
Πέταξε λοιπόν ψηλά... Κι έφτασε; Η απορία του για το που είχε φτάσει λύθηκε όταν του απάντησε το πιο λαμπερό αστέρι του ουρανού: «Είσαι στον ουρανό. Εκεί που οι ευχές γεννούν την  ελπίδα!». Τότε και μόνο τότε κατάλαβε τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά αλλά και ο κάθε άνθρωπος για να συνεχίσει...

«Το ΓΙΑΤΙ των παιδιών φέρνει την ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι ένα ευαίσθητο, ατμοσφαιρικό και λυρικό βιβλίο με το οποίο οι μικροί αναγνώστες γίνονται κοινωνοί πολλών μηνυμάτων και ερεθισμάτων που σίγουρα θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν και κυρίως να εκφράσουν τα δικά τους ΓΙΑΤΙ! Παρέα με το ΓΙΑΤΙ οι αναγνώστες θα ‘ρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και θα προβληματιστούν γι’ αυτά... Οι μικροί αναγνώστες! Γιατί οι μεγάλοι διαβάζοντάς το θα συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους. Λάθη που πληγώνουν τον κόσμο, τις κοινωνίες, τα παιδιά, το μέλλον... 
Διαβάστε το στα παιδιά σας! Σίγουρα θα ανακαλύψετε τον εσωτερικό τους κόσμο!
Το τέχνασμα με το χαρτί ήταν εξαιρετικό όπως και η εικονογράφηση!
Συγχαρητήρια στον συγγραφέα! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το ΓΙΑΤΙ των παιδιών φέρνει την ελπίδα
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος    
Εκδ.: Πατάκη
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Ημερ.Εκδ.: Φεβρουάριος 2017
Σελ.: 36

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί το 2ο βιβλίο με τίτλο «ΔΕΝ» ενώ το 2018 θα κυκλοφορήσει και το 3ο με τίτλο «ΟΛΑ»

**** 

Βιογραφίες:

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, "Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας". Το 1997 κυκλοφόρησε ο "Τριγωνοψαρούλης", που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό "Διαβάζω" κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε στην Κλειτορία Αχαΐας στις 23-11-1959. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Από το 1991 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο . Έχει κάνει εικονογράφηση για πάνω από 40 βιβλία. Το 1998 έλαβε μέρος, σαν εικονογράφος, στη 15η Mostra internationale d' illustrazione per l' infanzia στο Sarmede της Ιταλίας. Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Bologna. Το 2005 πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη με τίτλο "Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα", και τον ίδιο χρόνο έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση του ιρλανδέζικου παραμυθιού "Ο κούκος των Χριστουγέννων" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της "Τα γενέθλια της Ινφάντα" (εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεατικά. Το 2006 το βιβλίο της "Κυριακές στο πάρκο" προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο "Η βροχή των αστεριών".

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου