Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μέσα απ' τις ζωές των άλλων - Κώστια Κοντολέων

      Στο βιβλίο της Κώστιας Κοντολέων, στο «Μέσα απ’ τις ζωές των άλλων» παρακολουθούμε μια οικογενειακή σάγκα που μας παρασύρει στην Ελλάδα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, του Αλβανικού Μετώπου, του Εμφύλιου, της Χούντας και της Μεταπολίτευσης, μας παρασύρει δηλαδή σε εποχές που τα γεγονότα και η ατμόσφαιρα χτίζουν τους χαρακτήρες των ηρώων, οι αποφάσεις και οι ενέργειές των οποίων μας οδηγούν εν τέλει σε μονοπάτια στρωμένα με όλων των λογιών τα συναισθήματα.

     Ροδάνθη, Φωτεινή, Δέσπω και Πέτρα...Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις γενιές, τέσσερις ζωές, η μία μέσα στην άλλη... 

     Η Ραδάνθη η μητέρα της Φωτεινής και της Δέσπως θα είναι αυτή που με την νοοτροπία και την στάση ζωής θα ανοίξει τον κύκλο που θα αγκαλιάσει τις ζωές των κοριτσιών της. Η Φωτεινή ως η μεγαλύτερη από τα παιδιά της οικογένειας, θα στερηθεί το χάδι από την μητέρα της, και θα χρηστεί από την Ροδάνθη ως η συνέχειά της. Έτσι όταν η Ροδάνθη θα φύγει απ’ την ζωή, η Φωτεινή θ’ αναλάβει τα βάρη του νοικοκυριού και θα ασχοληθεί με το μεγάλωμα των δύο αδερφών της. Τότε τα όνειρα για σπουδές μείνουν στο περιθώριο... Ο Πόλεμος που πλησιάζει συντελεί κι αυτός σε μεγάλο βαθμό...

      ...Δέσπω και Πέτρα... γυναίκες, ... γενιές, ...ζωές, η μία μέσα στην άλλη...

      Η Δέσπω αναλαμβάνει κι αυτή, μετά από την εντολή του πατέρα της, το πόστο της μαγείρισσας για την οικογένεια, με την ατομική της ελευθερία να περιορίζεται τόσο που ο χαρακτήρας της να διαμορφώνεται σε έναν χαρακτήρα που αρμόζει σε μια δεσποτική και υστερική θα έλεγα γυναίκα... Με εμμονές και ξεσπάσματα που αγγίζουν την παράνοια. 
     Τα χρόνια περνούν. Η Φωτεινή διεκδικεί το μερίδιο της στον έρωτα και τον βρίσκει στο πρόσωπο του Πέτρου, όπου και τον παντρεύεται. Τα Δεκεμβριανά όμως θα στερήσουν από την Φωτεινή τον άντρα της, όπου και μένει μόνη έχοντας στην κοιλιά της τον καρπό του έρωτά τους... Σ’αυτό το σημείο δίνεται μια κορυφαία σκηνή από τη συγγραφέα! Αναφέρομαι στην σκηνή που περιγράφεται ο τελευταίος ασπασμός του νεκρού. είναι συγκλονιστική καθώς ο αποχαιρετισμός δεν γίνεται μόνο από την συντετριμμένη Φωτεινή αλλά και από το έμβρυο που κυοφορεί κι αυτό είναι άκρως συγκινητικό. 
     Η Φωτεινή θα  φέρει στον κόσμο την κόρη της που θα την ονομάσει Πέτρα. Η Πέτρα από την πρώτη στιγμή θα νιώσει την ορφάνια. Η Φωτεινή και η Δέσπω θα αναλάβουν την ανατροφή της κι έτσι η μια ζωή θα πλεχτεί με την άλλη...

    ...Πέτρα ...γυναίκες, ...γενιές, ...ζωές, η μία μέσα στην άλλη... 

     Η Πέτρα θα μεγαλώσει κάτω από τις φτερούγες της δεσποτικής Δέσπως σε μια αυλή που παραμονεύουν δράκοι, οι οποίοι στοχεύον στην παιδική της αθωότητα...  
      Όσο τα χρόνια θα περνούν το κουβάρι των ζωών τους άλλοτε θα σφίγγει επηρεάζοντας η μία την ζωή της άλλης... κι άλλοτε, κυρίως προς το τέλος, θα χαλαρώνει μέχρι να φτάσει στο λυτρωτικό φινάλε.


     Διαβάστε το! Είναι ένα βιβλίο με υπέροχη γραφή που σου γεννά αισθήματα. Θα το χαρακτήριζα ατμοσφαιρικό, με την μελαγχολία να υπερισχύει, και βιωματικό. Το ψυχογράφημα των τεσσάρων γυναικών που βασίζεται στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν -κάποιες-, αντικατοπτρίζει επιτυχώς την εκάστοτε εποχή καθρεφτίζοντάς μας τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα που υπερίσχυαν κι αποτελούσαν τροχοπέδη.


Βαθμολογία 5/5 


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Μέσα απ’ τις ζωές των άλλων
Συγγραφέας: Κώστια Κοντολέων
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 17/03/2016
Σελ.: 400





Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου