Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε-Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη

     Τα φύλλα στο ημερολόγιο όλο και γυρνούν... οι μήνες διαδέχονται  ο ένας τον άλλο μέσα στον χρόνο, με τον Δεκέμβρη να καρτερά περισσότερο από όλους την σειρά του! Κι εκείνος σαν να θέλει να μας δείξει την αξία του, σαν να θέλει να μας δελεάσει, μας χαρίζει την ομορφότερη γιορτή του χρόνου! Μας χαρίζει τα Χριστούγεννα και την ζεστή ατμόσφαιρά που αυτά αποπνέουν... Μας χαρίζει φως, μυρωδιές, στιγμές συντροφικότητας, μας χαρίζει την χρυσόσκονη του παραμυθιού που μας γυρίζει, εμάς τους μεγαλύτερους, πίσω στα χρόνια της παιδικής μας αθωότητας...

    Το ημερολόγιο αλλάζει μήνες, αλλάζει εποχές... Η Άνοιξη δίνει την σκυτάλη στο Καλοκαίρι κι αυτό με την σειρά του στο ανεμοδαρμένο Φθινόπωρο, στην εποχή που τα αποδημητικά πουλιά αφήνουν τις χώρες που Αυτός επισκέπτεται ενώ εκείνα κυριευμένα από το ένστικτο της επιβίωσης αρχίζουν το ταξίδι της αναζήτησης θερμότερων περιοχών. Τα χελιδόνια φεύγουν και το φευγιό τους αυτό γίνεται για την Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη αφετηρία για να ξεκινήσει την αφήγηση του νέου της βιβλίο, του «Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε», στις σελίδες του οποίο το κεντρικό μήνυμα ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ αγγίζει τις ψυχές των μικρών αναγνωστών, και όχι μόνο!, ενώ παράλληλα δίνει στα Χριστούγεννα την ουσιώδη διάστασή τους.

     Τα χελιδόνια φεύγουν, λίγο πριν φύγουν όμως οι φίλοι τους τα σπουργίτια τα παρακαλούν λυπημένα να  μείνουν  για να περάσουν  μαζί τα Χριστούγεννα και να μοιράσουν Αγάπη. Τα χελιδόνια απ'την μια τους εξηγούν πως είναι αδύνατον να μείνουν: δεν μπορούν να ζήσουν στο κρύο, δεν θα καταφέρουν να βρουν την τροφή που θα τους κρατήσει στην ζωή, ενώ απ'την άλλη τα λόγια των φίλων τους των σπουργιτιών τους γεννούν πολλά ερωτήματα: «Μα τι τέλος πάντων είναι αυτά τα Χριστούγεννα...;», και «Πώς γίνεται να μοιράσουμε Αγάπη;», αλήθεια «Μοιράζεται τάχα η Αγάπη...;¨», ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα καθώς ο αρχηγός του σμήνους τα καλεί να φύγουν. Και τα χελιδόνια... φεύγουν.

     Ο χρόνος κυλά. Το Φθινόπωρο δίνει τη σκυτάλη στον Χειμώνα. Ο Δεκέμβρης με τα Χριστούγεννά του είναι εδώ. Τα σπουργίτια που έχουν χτίσει την φωλιά τους στη στέγη ενός σπιτιού παρακολουθούν από το παράθυρο την οικογένεια του Νικόλα και της Άννας να ετοιμάζεται για τις εορτές των Χριστουγέννων. Το σπίτι έχει στολιστεί, το φως των λαμπιονιών ενισχύει την ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα με την μυρωδιά των γλυκών να τριγυρνά και να κυριαρχεί... Τα παιδιά της οικογένειας βοηθούν την μητέρα τους στο φτιάξιμο των γλυκών με τον Νικόλα να φτιάχνει ένα πολύ πολύ μεγάλο μελομακάρονο. Ο μπαμπάς του μικρού το χρίζει βασιλιά της πιατέλας, το τοποθετεί στην κορυφή των μελομακάρονων και πλέον δεν μιλάμε για ένα απλό μελομακάρονο αλλά για τον Μέγα ΜελομαΚάρων που όλο καμαρώνει και περηφανεύεται για την θέση του! Είναι σίγουρο πως είναι ένα εκλεκτό μελομακάρονο και πως φτιάχτηκε για να το γευτεί ένας σπουδαίος κι όχι ταπεινός ουρανίσκος! Η αίγλη του όμως χάνεται απότομα... Κι εκείνο παύει να καμαρώνει.
     Κι όμως δε θα ‘πρεπε... μιας και είναι αυτό που κάνει τα χελιδόνια με την επιστροφή τους την Άνοιξη να καταλάβουν πως και η αγάπη μοιράζεται... Με ποιον τρόπο το έκανε αυτό; Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνη σας! 


     Διαβάστε λοιπόν τον «Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε» της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη! Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίου στις σελίδες του οποίου αναπτύσσεται μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλά στην ψυχή του μικρού αναγνώστη για την ΑΓΑΠΗ και την ΠΡΟΣΦΟΡΑ της καθώς και για το ότι δώρο και μοίρασμα δεν είναι μόνο ό, τι είναι απτό αλλά κυρίως -και μόνο!- ό,τι αγγίζει το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!
      Εξαιρετική και η εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκης!
       Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε

Συγγραφέας: Γιολάντ Τσορώνη-Γεωργιάδη

Εκδ. : Σαββάλας
Ημ.Εκδ.: Οκτώβρης 2018
Σελ.: 28


Βιογραφία Συγγραφέως:

Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, συμμετέχει εθελοντικά σε οργανώσεις για την προαγωγή της λογοτεχνίας, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου. Έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιμορφωτών του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και έχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου