Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ο ανεπιθύμητος νεκρός-Γιώργος Πράτανος

 Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πράτανος στον Ανεπιθύμητο νεκρό σκιαγραφεί τις στιγμές από το θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη στο Φράμπουργκ της Γερμανίας έως και τον συγκινητικό αποχαιρετισμό των Κρητών στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, με το παρασκήνιο της ταφής να προσυπογράφει τον τίτλο του βιβλίου καθώς ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρήθηκε ‘’ανεπιθύμητος’’ ακόμα κι ως νεκρός για την Εκκλησία, το κράτος και για κάποιες ακραίες θρησκευτικές ομάδες που τον πολέμησαν έως και την ύστατη στιγμή.

     Η αφήγηση ξεκινά το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου του 1957 όταν ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης μετά από επιπλοκές στην υγεία του αφήνει την τελευταία του πνοή έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Ελένη Καζαντζάκη. Ένας νέος ανήφορος μόλις ξεκινά. Η χήρα του Καζαντζάκη και οι φίλοι του έκτος από τον πόνο της απώλειας καλούνται να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που οι πολέμιοι του Καζαντζάκη ακόμα και τώρα όντας νεκρός συνεχίζουν να στήνουν. 
     Η σορός μεταφέρεται οδικώς στην Ελλάδα και έχει τελικό προορισμό τον τόπο ταφής της, το Ηράκλειο της Κρήτης, κι ενώ συνοριοφύλακες αφήνουν να περάσει η νεκροφόρα χωρίς έλεγχο αποδίδοντας μ’ αυτή την κίνηση φόρο τιμής στον σπουδαίο λογοτέχνη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόφιλος φοβούμενος τις αντιδράσεις φανατικών θρησκόληπτων καθώς και ακροδεξιών στοιχείων κρατά κλειστές τις πόρτες των ναών της πρωτεύουσας εμποδίζοντας να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και απαγορεύει στους ιερείς να ψάλουν την εξόδιο ακολουθία. Το φέρετρο διανυχτερεύει στο νεκροθάλαμο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών και το πρωί με πτήση που ναυλώνει ο Ωνάσης πετά για το Ηράκλειο, τον τόπο που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης και που τα χώματα του περιμένουν την επιστροφή του...
     Σ’ αυτό το αεροπλάνο θα επιβιβαστεί και ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός που παρά το νεαρό της ηλικίας του ο εκδότης της του, του ανέθεσε την δημοσιογραφική κάλυψη της κηδείας. Έτσι μέσα από την δημοσιογραφική ματιά του και την επιτόπια έρευνα του οι αναγνώστες θα βιώσουν τις τελευταίες στιγμές του Καζαντζάκη, του μεγάλου λογοτέχνη που οι μηχανορραφίες των πολέμιών του του στέρησαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας κατηγορώντας τον για αθεΐα και διαφθορέα των νέων με την Εκκλησία να φτάνει πολύ κοντά στον αφορισμό του χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει.     
     Οι Κρήτες τον υποδέχονται, ανοίγουν τον ναό του Αγίου Μηνά και συρρέουν να ασπαστούν τον συντοπίτη τους που ύμνησε την Κρήτη στα πέρατα του κόσμου, τι κι αν η Εκκλησία των Αθηνών πιέζει  εκείνοι με την προσέλευσή τους, με την περηφάνια τους, με τον σεβασμό προς τον νεκρό θα τιμήσουν τον ανεπιθύμητο για άλλους νεκρό και θα τον συνοδεύσουν θρηνώντας στην τελευταία του κατοικία εκεί που στην ταφόπλακα του χαράχτηκαν τα θρυλικά λόγια:
Δεν ελπίζω τίποτα. 

Δε φοβάμαι τίποτα.
Είμαι ελεύθερος.


     Ο Γιώργος Πράτανος καταφέρνει να μας χαρίσει ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο στο οποίο απ’ την μία στήνεται μέσα από τις θύμησες της Ελένης Καζαντζάκη το πορτρέτο της κοινής τους ζωής με την συνάντησή τους, τα ταξίδια τους και το συγγραφικό βίο του μεγάλου στοχαστή και απ’ την άλλη με την έρευνα του Φρέντυ Γερμανού παρατίθενται το κλίμα της εποχής και το κυνήγι της Εκκλησίας ως και την ύστατη στιγμή με τρόπο άκρως κινηματογραφικό που άλλοτε συγκινεί τον αναγνώστη, άλλοτε τον θυμώνει, άλλοτε τον κάνει να αγωνιά και να νιώθει ντροπή για την στάση της Εκκλησίας και του Κράτους μα κυρίως τον κάνει να νιώθει περηφάνια που ένα τέτοιο πνεύμα δόξασε την Ελλάδα με τον βίο και το πνευματικό του έργο.
        Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!
     Διαβάστε το... πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, άρτιο, καλογραμμένο βιβλίο που η ζωή και οι συνθήκες ταφής του Νίκου Καζαντζάκη καθηλώνουν!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο ανεπιθύμητος νεκρός
Συγγραφέας: Γιώργος Πράτανος
Εκδ.: Διόπτρα
Ημ.Εκδ.: Μάιος του 2018
Σελ.:  411

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου