Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΣΑΣΜόΣ - Σπύρος Πετρουλάκης


     Ο «ΣΑΣΜόΣ», το 6ο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, είναι ένα βιβλίο που αποτυπώνει την Κρήτη των ηθών και των εθίμων με την Βεντέτα , τα θύματα, τους θύτες και τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου να κυριαρχούν, να συγκλονίζουν και να καθηλώνουν τον αναγνώστη σε ένα κείμενο γεμάτο με λυρικές μα και σκληρές περιγραφές, ήρωες άρτια σκιαγραφημένους που σου δημιουργούν πολλά και εναλλασσόμενα συναισθήματα και σε κάνουν να αφουγκραστείς την ψυχή τους καθώς και γραφή που βοηθά στο να γίνεις αποδέχτης πολλών μηνυμάτων με αυτό της συγχώρεσης των τελευταίων σελίδων να σε αγγίζει βαθιά. 

     Κρήτη ένα νόμισμα με δυο όψεις... στη μια μεριά το φως. η λεβεντιά, το φυσικό κάλλος, η φιλοξενία, η μουσική με την λύρα και τις μαντινάδες να ζεσταίνουν τα ανήλιαγα τμήματα της ψυχής, η βαθιά μεταμέλεια, η συγχώρεση και ο Σασμός... κι απ’ την άλλη το σκοτάδι. το αιματοκύλισμα, ο θάνατος, οι κάνες στραμμένες ειρωνικά μπρος σε νιους, ο στιγματισμός, ο ξεριζωμός οικογενειών υπό τον φόβο αντιποίνων, το πένθος και η Βεντέτα...
     Όταν αυτό το νόμισμα βρεθεί σε λάθος χέρια, χέρια ανθρώπου που τον κυριεύουν ο Εγωισμός και τα Πάθη, τότε η όψη που χαράσσει την Βεντέτα στρέφεται προς το πρόσωπό του με το αιματοκύλισμα να ξεκινά, τον Άδη να ανοίγει τις πύλες του βασιλείου του και την Κρήτη να θρηνεί τους λεβέντες της.
     Ένας από αυτούς και ο Στεφανής Σταματάκης που πυροβολείτε πισώπλατα με εφτά σφαίρες ο κρότος των οποίων αντιλαλεί στα βουνά της Κρήτης στέλνοντας το μήνυμα πως ο κύκλος αίματος άνοιξε γι’ άλλη μια φορά. Δυο μέρες αργότερα η γυναίκα του Στεφανή σφάζεται πάνω από τον φρεσκοσκαμμένο τάφο του άντρα της κι όλη η κοινή γνώμη σοκάρεται από την ανανδρία του θύτη καθώς στις βεντέτες τα γυναικόπαιδα δεν μπαίνουν στο στόχαστρο. Και τότε το ερώτημα αν μιλάμε για βεντέτα ή για κάτι άλλο που λούφαξε πίσω της εκμεταλλευόμενο την δύναμή της, ξεπηδά.
     Λίγες μέρες αργότερα ο ανιψιός του Στεφανή, θα πάρει εκδίκηση για τους δυο θανάτους δολοφονώντας αυτόν που του υπέδειξαν για φονιά των θείων του. Οι γυναίκες της οικογένειας του φονιά στιγματισμένες και κυνηγημένες από τον φόβο του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και των αντιποίνων θα φύγουν από το χωριό αφήνοντας πίσω μνήματα αφρόντιστα και το όνομα του νεκρού τους για πάντα λερωμένο. 
     Ο φάκελος της υπόθεσης θα κλείσει με όλους να έχουν αποφανθεί πως η παλιά βεντέτα ήταν αυτή που όπλισε τα χέρια. Βεντέτα λοιπόν... Ή μήπως όχι; Η απάντηση μόνο όταν έρθει ο Σασμός, το φτιάξιμο δηλαδή των σχέσεων μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων οικογενειών. Η απάντηση μόνο όταν τα στόματα ανοίξουν... όταν επέλθει η λύτρωση... η ηθική δικαίωση... και η συγχώρηση! 

     Αυτός είναι ο ΣΑΣΜόΣ του Σπύρου Πετρουλάκη! Ένα καλογραμμένο βιβλίο, γεμάτο λυρισμό, αύρα Κρήτης, ανατροπές και χαρακτήρες που είναι εκεί όχι ως εκτελεστικά όργανα-επίπεδοι, αλλά ως οντότητες με βάθος και ψυχή, άψογα δηλαδή αναλυμένοι από τον συγγραφέα, τόσο που σε κάνουν να θες να τους αγγίξεις, να τους παρηγορήσεις λόγου χάρη τις μάνες, τις θυγατέρες και τις νεαρές συζύγους που εν μία ριπή χάνουν τους άντρες της ζωής τους , να τους ταρακουνήσεις αγανακτισμένος από τις βίαιες πράξεις τους που οδηγούν στην απώλεια και στο σκοτάδι. 
    Πολύ ωραίο στοιχείο ήταν η περιγραφή του επιβλητικού κρητικού τοπίου που κι αυτό συμμετείχε στη Βεντέτα και στον πόνο της: Δύο πυροβολισμοί έσκισαν το φαράγγι, να πάνε στα μαυροφορεμένα χωριά το μαντάτο... Σπάραζε στο τόπο η Μανταρίνα, και πέρα, κάτω στο βάθος, η θάλασσα φουρτούνιασε και μαύρισε καλοκαιριάτικα.. Μια γρατζουνιά στη άκρη του ορίζοντα άρχισε κι εκείνη να κοκκινίζει από το αίμα του ήλιου που χάθηκε.(σελ. 103) Mα και στον Σασμό και στην λύτρωσή του: Λίγα μέτρα πιο μπροστά η συκιά τούς χαμογελούσε... Ένα κλάμα σαν να ακούστηκε αποκεί κάτω... Κλάμα χαράς... Αντίκρυ, πέρα από το φαράγγι, έστειλε ο άνεμος τραγούδι αγιασμένο να ακουστεί. Όχι όμως από ζωντανούς ή πεθαμένους. Δροσουλίτες ήταν που ξεφάντωναν αθάνατοι, ανάμεσα στη ρίζα του βουνού και στην άκρη της θάλασσας, τραγουδώντας λόγια της λεβεντιάς και της πρεπιάς(ευπρέπειας). (σελ.408) 
     Το φινάλε λυτρωτικό! Με την κίνηση του ήρωα -αγαπημένου ήρωα για εμένα!- να επισφραγίζει τον Σασμό και να γεννά δάκρυα ανακούφισης στον αναγνώστη. 
     Συγχαρητήρια στον συγγραφέα! Μας χάρισε ένα από τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ βιβλία του! 
     Διαβάστε το κι εσείς! 

Βαθμολογία 5/5 

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: ΣΑΣΜόΣ
Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδ.: ΜΙΝΩΑΣ
Ημερ.Εκδ. : Απρίλιος του 2019
Σελ.504

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου