Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η ραπτομηχανή-Natalie Fergia

     Ραπτομηχανή: για κάποιους, ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων...
     Μαύρη, σιδερένια με χρυσά γράμματα να τη στολίζουν και με έναν μοχλό στα δεξιά, που χέρια επιδέξια έστριβαν δίνοντας στα μασούρια με όλων των λογιών τα χρώματα και στις μυτερές βελόνες κίνηση πάνω σε άμορφα υφάσματα με τα γαζιά να δίνουν εν τέλει σχήμα δημιουργώντας ρούχα για πρόσωπα αγαπημένα, ρούχα που φτιάχτηκαν με αγάπη και ζέσταναν σώμα και ψυχή. 
     Ποιος δεν έχει για ανάμνηση μια γιαγιά, μια θεία που, με μια τέτοια ραπτομηχανή, πάνω σε ένα τραπέζι, γέμιζε το χώρο με το μεταλλικό γουργουρητό της όταν τα χέρια της εκάστοτε αγαπημένης ράφτρας έδιναν ζωή στη σιδερένια αυτή συσκευή; Εγώ έχω! 
     Βλέποντας λοιπόν το εξώφυλλο της «Ραπτομηχανής» της Natalie Fergia πήγα πίσω νοερά και θυμήθηκα εκείνο το γουργουρητό που συνόδευε κάποια απογεύματα της παιδικής μου ηλικίας καθώς και εκείνες τις γυναίκες (τις δυο γιαγιάδες μου) που η μηχανή κατείχε περίοπτη θέση στο νοικοκυριό και στην ζωή τους. 

     Η ραπτομηχανή της Natalie Fergia κατασκευάστηκε το 1911 στη Σκωτία εν μέσω μιας μεγάλης απεργίας στο εργοστάσιο της Singer. Στον τελευταίο έλεγχο της, η Τζιν, η ηρωίδα του κειμένου, τοποθετεί με επιδέξιο τρόπο στη μασουρίστρα ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Είναι η τελευταία της μέρα στη δουλειά καθώς η συμμετοχή της στην απεργία έχει σαν συνέπεια την απόλυσή της. Μ’ αυτό το μήνυμα αποχαιρετά τη μέχρι τώρα ζωή της και φεύγει με το μνηστήρα της, τον Ντόναλτ όπου και εγκαθίστανται στο Εδιμβούργο. Η κοινή τους ζωή μόλις ξεκινά.
     Η ραπτομηχανή και το μήνυμά της ξεκινούν, κι αυτά, το ταξίδι τους. Αλλάζουν χέρια και εποχές με τον πόλεμο, τον έρωτα, τις απώλειες, τα πάθη, την προσφορά, την άδολη αγάπη καθώς και τα οικογενειακά μυστικά να συντροφεύουν τους κατόχους της για έναν και πλέον αιώνα. Ο Φρέντυ, ο απόγονος της πρώτης ιδιοκτήτριας της μηχανής, κληρονομεί το 2016 το διαμέρισμα του παππού του και αποφασίζει να πουλήσει όλη την οικοσκευή. Για εκείνον όλα έχουν μια τιμή και όλα πουλιούνται.
    Φτάνοντας όμως στη ραπτομηχανή της γιαγιάς του ανακαλύπτει την πραγματική και ουσιώδη αξία της, που δεν είναι άλλη από την ιστορία της. Γιατί, ναι!, κάθε αντικείμενο κουβαλά την δική του ιδιαίτερη ιστορία. Και η ραπτομηχανή της Νόνας, όπως αποκαλούσε τη γιαγιά του, κουβαλά την ιστορία όχι μίας αλλά δύο οικογενειών, της δικής του μα και των απογόνων της Τζιν, που η συγγραφέας με περίτεχνο τρόπο θα τις ενώσει προσφέροντάς μας τελικά ένα τρυφερό και συγκινητικό ανάγνωσμα με ήρωες και εποχές που τα γαζιά του Λόγου θα ζωντανέψουν μπρος στα μάτια του αναγνώστη μιλώντας του για την βιοπάλη των εποχών, την προσφορά, την αγάπη, τη δυτικότατα μα και την αξία των παλιών οικογενειακών κειμηλίων!


     Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! 


Βαθμολογία 5/5
Βιογραφία συγγραφέως

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Η ραπτομηχανή
Συγγραφέας: Natalie Fergia
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: Σεπτέμβριος 2019
Σελ.: 458

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου