Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Πίστη και Περηφάνια-Δημήτρης Βαρβαρήγος

      «Πίστη και Περηφάνια», το νέο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγου, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα, είναι  ένα κείμενο που  όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βασίζεται σε ιστορίες πραγματικές, ιστορίες που του αφηγήθηκαν και που εκείνος με παραστατικότητα και λυρισμό μετέφερε στο χαρτί διανθίζοντάς τες, φυσικά, για χάρη της μυθοπλασίας με λογοτεχνικούς ήρωες και γεγονότα που απογειώνουν και ολοκληρώνουν την αφήγηση.

      Η ιστορία ξεκινά μια βροχερή νύχτα όταν ο αφηγητής σκύβει στο προσκεφάλι της ηρωίδας και ακούει την ιστορία της ζωής της, ακούει τις αλήθειες της, ακούει την ψυχή της. Μαζί του τεντώνουμε κι εμείς το αυτί μας και ακούμε ή μάλλον βιώνουμε λέξη τη λέξη, στιγμή τη στιγμή, που η κεντρική ηρωίδα, η Ζωή-Μαρία Μοντανάρι, μας παραθέτει στον εξομολογητικό λόγο της. Και έτσι μεταφερόμαστε χρονικά στα τέλη του 19ου αιώνα, στα Πετράλωνα και στο σπίτι της οδού Εριγόνης 11 εκεί που τρεις γενιές της οικογένειας της στεγάζουν τα όνειρα, τα πάθη και τα βάσανά τους. 
     Σ’αυτό το σπίτι λοιπόν, σ’ αυτή τη γειτονιά που το εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδη σκορπίζει τη γλυκιά ευωδιά του, πρώτοι ένοικοι του άρα και οι πρώτοι που θα συναντήσουμε στην αναδρομική αφήγηση της ηρωίδας, θα είναι οι παππούδες της, ο Σαλιβέριος και η Μαρία- Ρόζα Μοντανάρι. Οι δύο νέοι άφησαν πίσω τους την Φλωρεντία προκειμένου να ζήσουν ελεύθεροι τον έρωτά τους, με την Μαρία Ρόζα να περιφρονεί χωρίς δεύτερη σκέψη τα πλούτη που της εξασφάλιζε η καταγωγή της ώστε να ακολουθήσει τα θέλω της καρδιά της με πίστη και περηφάνια στον έρωτα και στη ζωή. 
     Το ζευγάρι αρχικά φτάνει στη Ζάκυνθο όπου και δημιουργεί την οικογένειά του αποκτώντας τρία παιδιά. Ακολουθούν τη ζωή. Η αγάπη και το πάθος τους συνοδεύουν σε κάθε βήμα τους. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια...
      Ο σεισμός του 1886 ισοπεδώνει το νησί και το μέχρι τότε νοικοκυριό τους, ανατρέποντας τη ζωή τους και τα δεδομένα της. Η οικογένεια Μοντανάρι ούσα άστεγη ψάχνει το όνειρο και την ελπίδα στην πόλη των Αθηνών, στα Πετράλωνα και στο σπίτι της οδού Εριγόνης 11 όπου και καταλήγει. 
      Σ’ αυτό το σπίτι λίγο αργότερα θα γεννηθεί το τέταρτο παιδί τους, ο Χαράλαμπος  Μοντανάρι, ο πατέρας δηλαδή της αφηγήτριάς μας. Θα αποδειχθεί άνθρωπος γλεντζές, αυτοδημιούργητος μα και αδύναμος. Οι γονείς του για να τον καλωσορίσουν θα φυτέψουν στην αυλή του μια κερασιά... στα χρόνια που θα ακολουθήσουν λίγα μπουμπούκια, όσες και οι χαρές της οικογένειας, θα ανθίσουν στα κλώνια της με κάποια από αυτά, ο άνεμος της Ιστορίας, του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής να τα σπάει βίαια παρασύροντας τα στην εξαθλίωση και στον θάνατο. Ενώ κάποια άλλα, παρά τη δίνει, να παραμένουν εκεί με πίστη και περηφάνια για τη ζωή και το αύριο. 
     Μπουμπούκια και κλώνια. Ζωή και απώλειες. Εξαθλίωση και περηφάνια!

     Η οικογενειακή σάγκα συνεχίζει και ολοκληρώνεται με την πορεία ζωής της αφηγήτριάς μας, της Ζωής-Μαρίας Μοντανάρι. Η Ζωή-Μαρία είναι το πρώτο παιδί του Χαράλαμπου και της Αθηνάς, μιας γυναίκας δυναμικής που πάλεψε να αντισταθεί στις καταβολές της εποχής, που πάλεψε και στάθηκε με το κεφάλι ψηλά ειδικά τις μαύρες μέρες της Κατοχής. 
     Τα πρώτα χρόνια ύπαρξής της αφηγήτριάς μας κυλούν ήρεμα. Ο πατέρας της είναι δοτικός και κουβαλητής, αυτή και τα αδέρφια της μεγαλώνουν έχοντας τα πάντα. Ο πόλεμος όμως ξεσπά και βυθίζει την οικογένεια του Χαράλαμπου στην ανέχεια και την πείνα. Ο Χαράλαμπος όλο και προσκολλάται στο αλκοόλ και η Αθηνά μόνη της προσπαθεί να θρέψει τα παιδιά της σε μια Αθήνα που ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, η ανέχεια και η εξαθλίωση κονταροχτυπιούνται με την ΠΙΣΤΗ και την ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ της, κονταροχτυπιούνται μέχρι η ζωή να τους δείξει, να μας δείξει, το πρόσωπό της γιατί τελικά...

‘’η ζωή είναι ευλογημένη, έχει τη δυνατότητα να λύνει τα προβλήματα, να αποκαθιστά τα συναισθήματα, να χαρίζει καινούργιες ευκαιρίες μέσα από ένα θαυματοποιό σύμπαν. Η ζωή είναι ευλογία ακόμα κι αν δεν το δείχνει ξεκάθαρα. Είναι αληθινή, ζωντανή και μοιράζει ρόλους κάνοντας κάθε άνθρωπο να εξαρτάται από την ίδια του την θέληση και την πίστη.’’ (σελ.30)


      Η «Πίστη και Περηφάνια» είναι ένα υπέροχο βιβλίο, γεμάτο ανατροπές, πλοκή και εικόνες που στήνονται στο χαρτί με τέχνη και παραστατικότητα από την ξεχωριστή πένα του Δημήτρη Βαρβαρήγου. Οι περιγραφές της κατοχικής Αθήνας και του αγώνα για την επιβίωση ήταν δοσμένες με τρόπο τόσο αληθοφανή που ένιωσα το συναίσθημα που αυτές κουβαλούσαν. 
     Διαβάζοντας το μυθιστόρημα συνάντησα ήρωες ευθραύστους μπρος στη Μοίρα μα και περήφανους και δυνατούς μπρος στα τερτίπια της Ιστορίας. Παρακολουθώντας τα βήματά τους και τον ψυχικό τους κόσμο που τόσο έντεχνα έχει κατορθώσει να σκιαγραφήσει ο συγγραφέας η πίστη και η περηφάνια που κάποιοι κουβαλούν εξυμνούν το ρόλο της μητέρας, τις αδελφικές σχέσεις, τον έρωτα και την αγάπη. 

     Επιλέξτε το για ανάγνωση! Πρόκειται για ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι!
      Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Πίστη και Περηφάνια
Συγγραφέας: Δημήτρης Βαρβαρήγος
Εκδόσεις: 24γράμματα
Ημερ.Εκδ.: Ιανουάριος 2020
Σελ.: 516




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου