Μια μικρή ΒιβλιοΑναφορά πριν δώσω το λόγο στη συγγραφέα του Γιγαντόκαρδου...
Η συγγραφέας Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη στην «Επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου» μιλά, μέσω των χάρτινων ηρώων της, για την υγιεινή διατροφή, την σπουδαιότητα των γνήσιων σπόρων και λαχανικών καθώς και τον οικολογικό τρόπο ζωής.
Ο Γιγαντόκαρδος είναι βασιλιάς της Κηπούπολης, εκεί όπου η υγιεινή διατροφή και τα καλά της, υγεία, ηρεμία και φροντίδα, βασιλεύουν. Η ζωή κυλούσε ήρεμα για τον βασιλιά που φρόντιζε τους σπόρους του και για τους κατοίκους της γειτονικής πόλης που απολάμβαναν την σοδειά... Όλα αυτά όμως χάνονται όταν καταφτάνει ο Μίστερ Φαστ Φούντιος και η βοηθός του, Μις Κονσερβίτα –εξαιρετική, χαριτωμένη και κατανοητή-υπενικτική επιλογή ονομάτων!- που με δόλιους τρόπους και παραπληροφορικό και χειριστικό λόγο επιβάλλουν την γρήγορη, τυποποιημένη μα και ανθυγιεινή διατροφική ζωή. Πώς θα αντιδράσει ο καλόκαρδος, Γιγαντόκαρδος Βασιλιάς;
Ανακαλύψτε το διαβάζοντας το παραμύθι! Σας παροτρύνω να το κάνετε καθώς πρόκειται για ένα υπέροχο και ευφυές κείμενο, στις σελίδες του οποίου θα συναντήσετε ήρωες που με τις σκανταλιές τους θα σας κάνουν να γελάσετε, όπως ο Ζιζάνιος –όνομα και πράγμα!-, θα σας βάλουν σε σκέψεις και θα σας προβληματίσουν κατανοώντας παράλληλα, κι εσείς οι μεγάλοι και τα παιδιά σας, την τεράστια αντίθεση που έχει η οικολογική ζωή με αυτή της τεχνολογικής-τυποποιημένης που, δυστυχώς!, ο κόσμος μας έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση θα συνδράμει, φυσικά, κι αυτή στην απόλαυση της ανάγνωσης με τα ζωηρά και έντονα χρώματά της και στην κατανόηση των όσων διαπραγματεύεται η ιστορία...
Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση θα συνδράμει, φυσικά, κι αυτή στην απόλαυση της ανάγνωσης με τα ζωηρά και έντονα χρώματά της και στην κατανόηση των όσων διαπραγματεύεται η ιστορία...
Μέχρι να το διαβάσετε, διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη στις ΒιβλιοΑναφορές, κάτι για το οποίο την ευχαριστώ θερμά, και ελάτε πιο κοντά στο έργο και τις σκέψεις της συγγραφέως!
1. Με ποια αφορμή γράφτηκε το «Η επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου»;
Τα τελευταία χρόνια ακούμε να γίνεται πολύς λόγος για την οικολογία και τα βιολογικά προϊόντα, όμως τα «πακετοφαγητά» δίνουν και παίρνουν με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τη λειτουργία της οικογένειας.
Η βάναυση παρέμβαση του ανθρώπου στη μάνα γη με τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, έχουν καταστήσει τις καλλιέργειες επικίνδυνες.
Οι γνήσιοι σπόροι δυστυχώς είναι είδος υπό εξαφάνιση, όμως ευτυχώς υπάρχουν κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται για την διάσωση και διάδοσή τους. Προβληματίστηκα με όλα αυτά και γνωρίζοντας ότι αυτά που θα δώσεις στο παιδί στην παιδική ηλικία θα τα ακολουθεί για μια ζωή θέλησα να δώσω με χιούμορ μέσα από ένα παραμύθι την αξία των γνήσιων σπόρων και της υγιεινής διατροφής. Έτσι έγραψα την « επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου». Να πω ότι η υπέροχη εικονογράφηση είναι της Λέλας Στρούτση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτη Α. Ε.
2. Στο site των εκδόσεων ο Γιγαντόκαρδος βρίσκεται στην κατηγορία: Ιστορίες για τις αλήθειες της ζωής.
Ποιος ο ρόλος της παραμυθίας; Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να μιλήσουμε για τις αλήθειες της ζωής στα παιδιά;
Η λέξη παραμύθι προέρχεται από τη λέξη «παραμυθία» που σημαίνει παρηγοριά. Παρηγορητικός λοιπόν και τρυφερός όσο σε κανένα άλλο λογοτεχνικό είδος ο λόγος του παραμυθιού. Μέσα από το παραμύθι λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Έχει μεγάλη δύναμη το παραμύθι. Σε παίρνει απ’ το χέρι και σε ταξιδεύει σε τόπους μαγικούς, όπου δεν υπάρχει ακατόρθωτο για αυτόν που προσπαθεί πολύ, πάντα για το καλό. Αυτή είναι η μαγεία του παραμυθιού και η αγωνία του συγγραφέα μέσα από την αναγνωστική απόλαυση, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του παραμυθιού, να αναδειχθούν η αγάπη, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η αξία της διαφορετικότητας και άλλες αξίες της ζωής χωρίς έντονη παιδαγωγική διάθεση και διδακτισμό.
«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα» γράφει ο Σεφέρης. Στη ζωή δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα. Με το παραμύθι, ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα, ο συγγραφέας θα τα περάσει με τρυφερότητα. Πάντα κρατώντας τα απ’ το χέρι με σεβασμό και αγάπη.
3. Μοιραστείτε μαζί μας μια αλήθεια του βιβλίου σας!
Οι αλήθειες του βιβλίου είναι πολλές: Οι γνήσιοι σπόροι, δυστυχώς είναι είδος υπό εξαφάνιση. Στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα «πακετοφαγητά», υπάρχουν συντηρητικά που βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιστέκονται σε ό,τι τους… σερβίρεται κάθε φορά. Όλα μπορούν να τα καταφέρουν τα παιδιά με την συνεργασία και την αποφασιστικότητα που τα διακρίνει.
4. Άλλη μια αλήθεια! Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; Πάνω σε ποιο μοτίβο γράφετε;
Όλα ξεκινούν αβίαστα από μια δική μου ανάγκη να μοιραστώ κάποια πράγματα που με αγγίζουν με τα παιδιά. Η υπέροχη στιγμή είναι όταν έρχεται απρόσκλητη η ιδέα και με επισκέπτεται. Αυτή η ιδέα απασχολεί το μυαλό μου αρκετές μέρες και σιγά, σιγά χτίζεται ο σκελετός του βιβλίου. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ολοκληρωμένο στο μυαλό μου. Μερικές φορές η ιστορία ξετυλίγεται καθώς την γράφω στον υπολογιστή και με οδηγεί σε πράγματα που δεν είχα σκεφτεί, αλλά προκύπτουν στην πορεία. Κι αυτό έχει τη μαγεία του.
5. Αυτή την περίοδο γεννιέται ένα βιβλίο; Θέλετε να μας προϊδεάσετε λίγο γι’ αυτό;
Κάθε που γεννιέται ένα βιβλίο είναι γιορτή! Περιμένω με αγωνία να βγει ένα βιβλίο μου κι αυτό από τις εκδόσεις Σαΐτη Α.Ε., τις οποίες από καρδιάς ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία! Πρόκειται για μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά, εφήβους, νέους και για όλους μας δεδομένου ότι τα βιβλία για παιδιά είναι τα καλύτερα αναγνώσματα και για τους μεγάλους. Βασικοί ήρωες είναι δυο παιδιά που γνωρίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ενώνονται με δυνατά δεσμά φιλίας. Η ζωή τούς δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, όμως εκείνα πιστεύουν κι αγωνίζονται να κατακτήσουν το δικό τους «ουρανό».
6. Κλείνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω για αυτή την συζήτηση θα σας ζητήσω να δώσετε ένα μήνυμα στους μικρούς αναγνώστες σας.
Τα βιβλία ανοίγουν δρόμους στο μυαλό και την ψυχή μας. Μας δίνουν φτερά να πετάξουμε και να φτιάξουμε τον δικό μας καλύτερο κόσμο. Να διαβάζουμε, λοιπόν όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Πολλοί θησαυροί μάς περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.
****
Η Σοφία Γραμμόζη - Σωπίκη γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών. Είναι πτυχιούχος της σχολής νηπιαγωγών Καλλιθέας, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Μ.Δ.Δ.Ε. Για τέσσερα χρόνια ήταν γραμματέας και σήμερα είναι μέλος της Ο.Μ.Ε.Ρ. (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) στο παράρτημα Ιωαννίνων. Γράφει ιστορίες και ποιήματα για παιδιά. Το 2007 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το παραμύθι: "Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια" (Έπαινος παραμυθιού 2007). Εργάζεται στο 1ο Νηπιαγωγείο Ανατολής Ιωαννίνων.
Έργα της : ΤO ONEIΡΟΠΑΙΔΟ, ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛ, Η ΜΕΛΕΝΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, Η ΧΑΝΤΡΑ Η ΑΣΗΜΈΝΙΑ Η ΧΡΥΣΟΜΑΛΑΜΑΤΈΝΙΑ και Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΟΚΑΡΔΟΥ
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου