Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Η σκιά του Κυβερνήτη- Άρης Σφακιανάκης

     Ο Πέτρος Σκοτεινός, ο σωματοφύλακας του Ιωάννη Καποδίστρια, γίνεται «Η σκιά του Κυβερνήτη» και μας αφηγείται σε α’ πρόσωπο την πορεία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας ξεκινώντας από τον χειμώνα του 1827 καθώς και την άφιξη του στην διχασμένη χώρα τον Ιανουάριο του 1828 έως και τη δολοφονία του το Σεπτέμβρη του 1831 στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, το Ναύπλιο. 
      Το 1827 ο Καποδίστριας βρίσκεται στο λιμάνι της Ανκόνας και αναμένει, για έναν ολόκληρο μήνα, την άφιξη αγγλικού πλοίου προκειμένου να τον  μεταφέρει  στην Ελλάδα και στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν και που εκείνος δέχθηκες να αναλάβει με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης προς την πολύπαθη πατρίδα. Τις μέρες της αναμονής δέχεται μια σκηνοθετημένη, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δολοφονική επίθεση από όπου και βγήκε αλώβητος χάρις την σωτήρια παρέμβαση του βαλτού από τον Μέτερνιχ, Πέτρου Σκοτεινού. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, ο Καποδίστριας εντάσσει τον Σκοτεινό, όνομα και πράγμα, στη προσωπική του φρουρά όπου εκείνος πλέον κινείται, με προστατευτικότατα και διακριτικότητα, ένα βήμα πίσω από τον Κυβερνήτη.  
      Η θέση του αυτή θα τον κάνει τον τέλειο αφηγητή αφού με το λόγο του στήνει το πορτρέτο του Κερκυραίου πολιτικού καθώς και το πολιτικοκοινωνικό σκηνικό κάτω από το οποίο βρέθηκε να κυβερνά ο Καποδίστριας. Για τρία χρόνια (1828-1831) ο Κυβερνήτης παραμελεί την προσωπική του ζωή και ρίχνεται ψυχή τε και σώματι στον αγώνα για την αναδιοργάνωση του κράτους. Εμφύλιοι σπαραγμοί, ανύπαρκτος στρατός, ένας Ιμπραήμ που καίει την Πελοπόννησο και απειλεί τον οχταετή αγώνα και την έκβασή του, ανέχεια, αμορφωσιά και πόνος είναι όσα βρίσκει ο Καποδιστρίας με τον ερχομό του και όσα μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο των υποχρεώσεών του.
     Οι ίντριγκες όμως, οι διχασμοί, τα συμφέροντα, οι κοτζαμπάσηδες, τα δάνεια και η απληστία στήνουν εμπόδια, βάζουν τρικλοποδιές και μετατρέπουν τον Σωτήρα του Έθνους ως την ‘’ευκαιρία που χάθηκε για πάντα’’ ώστε να γίνει η Ελλάδα μια ανεξάρτητη και λειτουργική χώρα. το Ωσσανά του λαού γρήγορα μετατρέπεται από τους πολιτικάντηδες κυρίως και τους κοτζαμπάσηδες σε «Σταύρωσων Αυτών»...

     «Η σκιά του Κυβερνήτη» είναι το πρώτο βιβλίο του Άρη Σφακιανάκη που διαβάζω και ομολογώ πως η γραφή του μ’ άρεσε πολύ μιας και την βρήκα απλή, κατανοητή και ευκολοδιάβαστη με ροή γρήγορη και σκηνές ρεαλιστικές. Η πένα του με βοήθησε να καταλάβω την ψυχοσύνθεση του ανιδιοτελούς, οραματιστή και φιλόπατρι Ιωάννη Καποδίστρια. Παρόλα αυτά ένιωσα πως μου έλειψαν κάποια επιπλέον ιστορικά στοιχεία-γεγονότα που θα με βοηθούσαν να καταλάβω την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και τα κίνητρα των αντιπάλων του. Θεωρώ πως ακούμπησε την Ιστορία ακροθιγώς κι επειδή προφανώς ανήκω σ’ αυτούς -και δεν το λέω με καμάρι- που δεν γνωρίζουν πολύ καλά την εν λόγω Ιστορία, τα πρόσωπα και το παρασκήνιο θα ήθελα μέσα από την Σκιά του Κυβερνήτη να μου δοθούν περισσότερες και ουσιαστικότερες λεπτομέρειες, περισσότερη Ιστορία, όντας μάλιστα ιστορικό μυθιστόρημα.
     Η σκηνή της δολοφονία από τους Μαυρομιχάληδες στο περίβολο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο ήταν πολύ όμορφα και ρεαλιστικά δοσμένη. Ο συγγραφέας απέδωσε το κλίμα της εποχής και την ένταση της στιγμής.
     
     Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος!

Βαθμολογία 4/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Η σκιά του Κυβερνήτη
Συγγραφέας: Άρης Σφακιανάκης
Εκδ.: Κέδρος 
Ημερ.Εκδ.: 2019
Σελ.: 512

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου