Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Σμαρώ, Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα- Δέσποινα Χατζή

      Το «Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα» της Δέσποινας Χατζή είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω και ομολογώ πως η θεματολογία καθώς και η εκλεπτυσμένη γραφής της, με τα όμορφα καλολογικά στοιχεία, τους άψογους σκιαγραφημένους ήρωες και τις πλούσιες περιγραφές της που αυτή περιείχε, με εντυπωσίασαν και μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της ανάγνωσης. Το κείμενο είναι πολυπρόσωπο και σύνθετο, με εναλλαγή αφήγησης που μας ταξιδεύει στην Πόλη και στο Παρίσι του χθες, και συγκεκριμένα της δεκαετίας του 1950 με τα Σεπτεμβριανά και το πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Πόλης να σφραγίζει γεγονότα της μυθοπλασίας, καθώς και στο σήμερα όπου άλυτες συναισθηματικές εκκρεμότητες αναμένουν επίλυση, με εμάς τους αναγνώστες να απολαμβάνουμε την αφήγηση, τα διλλήματα και τις ανατροπές και να γευόμαστε εν τέλει τη λύτρωση που μας περίμενε στο φινάλε.

     Πριν φτάσουμε στο φινάλε, που φυσικά και δε θα σας το πω!- ας σας μεταφέρω επιγραμματικά την ιστορία. 

      Η Σμαρώ, η μοναχοκόρη του έμπορα Ιάκωβου Παπάζογλου και της Μαρίκας, είναι μια νέα, έξυπνη κοπέλα που αγαπά τα βιβλία και εκπέμπει δυναμισμό. Πριν περάσει το κατώφλι της ενηλικίωσης ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βαΐτσης αναλαμβάνει την εκπαίδευσή της με σκοπό να εισαχθεί την επόμενη χρονιά στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Καθηγητής και μαθητευόμενη έρχονται κοντά. Τα πνεύματα τους συναντιούνται. Ο έρωτας τους επισκέπτεται, τους συντροφεύει. 
      Τα στερεότυπα όμως της εποχής συγκρούονται στην ψυχή της Σμαρώς με τα πρέπει και τα θέλω να στήνουν χορό. Η Ιστορία, η μοίρα και άνθρωποι εγωκεντρικοί αποτελούν τροχοπέδη στον έρωτα του ζευγαριού που τελικά αναγκάζεται να χωρίσει. Ο Κωνσταντίνος φεύγει για το Παρίσι και η Σμαρώ παντρεύεται έναν βίαιο, κακότροπο και αυταρχικό άντρα. Θα αποκτήσει μαζί του ένα γιο, τον Μηνά, που πενήντα, σχεδόν, χρόνια αργότερα θα ψάξει την μάνα του που τον εγκατέλειψε ενώ ήταν, μόλις, πέντε χρονών. «Γιατί έφυγε η Σμαρώ;», αναρωτιέται ο Μηνάς, αναρωτιόμαστε κι εμείς και γυρίζουμε τις σελίδες έχοντας σφηνωμένο στο μυαλό μας αυτό το ερώτημα.
     Μ’ αυτό το ερώτημα θα πορευτούμε μέχρι το τέλος της αφήγησης, μιας αφήγησης γεμάτης με τα μεθυστικά άρωμα της Πόλης και του Παρισιού που μας μεταφέρουν νοερά στις βεγγέρες, στα χαμάμ στα ήθη και έθιμα των Ελλήνων της Πόλης και της αρμονικής συμβίωση τους με τον τούρκικο λαό από την μια και τις βίαιες εξάρσεις του απ'την άλλη  καθώς και στα λογοτεχνικά μονοπάτια, στον πολιτισμό, στην πνευματική ελευθερία και αναζήτηση του Παρισιού, αντίστοιχα.
      Διαβάστε την «Σμαρώ»! Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά και θα σας ταξιδέψει νοερά σε τόπους και συναισθήματα! 
           Συγχαρητήρια στη συγγραφέα! 

Βαθμολογία 5/5 

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα
Συγγραφέας: Δέσποινα Χατζή
Εκδ.: ΜΙΝΩΑΣ 
Ημερ.Εκδ.: 01-04-2017
Σελ. : 576

Δήμητρα Κωλετη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου