Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821- Βασιλική Μαρκάκη & Ζήνωνας Ζαμπακίδης

   200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης και πολύ εκδοτικοί οίκοι τιμούν αυτή την ιστορική στιγμή εκδίδοντας μέσα στο 2021 βιβλία που αποτυπώνουν τους ήρωες και τα γεγονότα του Αγώνα. Ένα από αυτά και το παιδικό βιβλίο <<Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821>> των Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!
     Στις σελίδες του, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν για τη ζωή και την δράση 50 προσωπικοτήτων της Επανάστασης. Οι ίδιοι, οι πρωταγωνιστές συστήνονται μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης που χρησιμοποιείται από τους συγγραφείς ενώ με τις προσωπογραφίες που συνοδεύουν την κάθε βιογραφία, δίνεται η δυνατότητα στους αναγνώστες να δουν και να γνωρίσουν την φυσιογνωμία του εκάστοτε ήρωα.        Οι ήρωες που θα συναντήσουν είναι κατηγοριοποιημένοι βάση του ρόλου που διαδραμάτισαν στον Αγώνα: υποστηρικτές, αγωνιστές, πολιτικοί και αντίπαλοι, Αδαμάντιος Κοραής, Μαντώ Μαυρογένους, Ιωάννης Καποδίστριας και Κιουταχή και τόσοι άλλοι που ξετυλήγουν την προσωπικότητα, το ρόλο τους στην Επανάσταση καθώς και την ίδια την μορφή και την ουσία του Αγώνα.

     Η επιμέλεια του βιβλίου είναι εξαιρετική! Το σκληρό εξώφυλλο του θυμίζει μίνι εγκυκλοπαίδεια, το περιεχόμενο στην αρχή του βιβλίου είναι πρακτικό ενώ το σατέν κορδελάκι- σελιδοδείκτη σε κάνει να πιστεύεις ότι κρατάς στα χέρια σου ένα κλασικό και προσεγμένο βιβλίο! Οι περισσότερες προσωπογραφίες έχουν στο σημείο της υπογραφής λόγια του ήρωα που απεικονίζει ενισχύοντας έτσι την αίσθηση πως οι ήρωες είναι εκεί και μιλούν για το βίο και το ρόλο τους στον Αγώνα. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που μπορεί να φέρει τους μικρούς αναγνώστες όλο και πιο κοντά στους πρωταγωνιστές του '21 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! 
       Επιλέξτε το λοιπόν για την βιβλιοθήκη των παιδιών σας!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821
Συγγραφείς: Βασιλική Μαρκάκη & Ζήνωνας Ζαμπακίδης
Εικονογράφηση: Labrada Sara Cabeza
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ. : 21 Ιανουαρίου 2021
Σελ.: 144
Ηλικία: +8

~•~•~•~

Βιογραφίες

Η ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΜΑΡΚΆΚΗ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτιστική Διαχείριση, Οργάνωση και Διοίκηση Μουσείων, Ιστορία της Τέχνης και Διεθνείς Σχέσεις, στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με μουσεία φυσικής ιστορίας στην Αθήνα και στο Λονδίνο, και με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα για την ομώνυμη εκστρατεία. Επιπλέον, σχεδίασε, για το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπαιδευτικές δράσεις και πακέτα δραστηριοτήτων για σχολικές ομάδες και οικογένειες. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την έρευνα και τη σύνδεση τυπικής και άτυπης μάθησης, μέσα από ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Ακόμη, για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες), ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού και προετοιμασίας του νέου μουσείου, ασχολήθηκε με τον στρατηγικό σχεδιασμό των πρώτων μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του φορέα, για φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες, καθώς και με τον σχεδιασμό διαδραστικών εκθεμάτων για μικρούς επισκέπτες. Από το 2017 εργάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως συντονίστρια του προγράμματος eLearning του Μουσείου. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της ενώ ετοιμάζονται κι άλλα.

O ΖΗΝΩΝΑΣ ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Αγγλία, μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλία για προπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακές στο μάρκετινγκ. Μετά από τη δεκαετή του παραμονή εκεί και την εργασία στον κλάδο των επιχειρήσεων και της συμβουλευτικής, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τομέα που πάντα αγαπούσε: την εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως καθηγητής οικονομικών και πανεπιστημιακός σύμβουλος στο πρόγραμμα International Baccalaureate στο ACS, το Κολλέγιο Αθηνών και τη Σχολή Μωραϊτη, οπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ομάδα debate. Ταυτόχρονα είναι και διεθνής εξεταστής για το International Baccalaureate. Επίσης, τα περασμένα χρόνια έχει διδάξει αγγλικά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου