Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η κατάσκοπος της Ταγγέρης- Maria Duenas

      Η Σίρα, η ηρωίδα της Maria Duenas, πριν γίνει η κατάσκοπος της Ταγγέρης, ήταν μια νεαρή μοδίστρουλα στη Μαδρίτη του 1935. Ζούσε με τη μητέρα της χωρίς να την περιβάλλει η πατρική μορφή μιας και είναι αγνώστου πατρός. Ετοιμαζόταν να παντρευτεί και να ακολουθήσει μια συμβατική, θα έλεγα, ζωή. Όμως ο έρωτας δεν έχει πει την δική του λέξη. 
      Στη ζωή της μπαίνει ο Ραμίρο Αρρίμπας, ένας κοσμοπολίτης, επιχειρηματίας γόης, στο πρόσωπο του οποίου η Σίρα συναντά τον απόλυτο, όπως πιστεύει, έρωτα και αφήνεται σ' αυτόν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο γάμος με τον μέχρι πρότινος αρραβωνιαστικό της ακυρώνεται. Παράλληλα εκείνη την περίοδο θα έρθει αντιμέτωπη με μια αποκάλυψη που θα την συνταράξει και είναι αυτή η αποκάλυψη που μαζί με το συναπάντημα της με τον Ραμίρο που θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο εξελίξεων. 
     Σκηνικό όλων αυτών η προεμφυλιακή Ισπανία που αναμένει με μαθηματική ακρίβεια το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης. Ένα σημαντικό πρόσωπο της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας μα κυρίως του παρελθόντος της αγαπημένης της μητέρας, θα συμβουλεύσει τη Σίρα και τη μητέρα της : <<Φύγετε από τη Μαδρίτη... Αρχίστε μια ζωή μακριά από τούτη τη τρελαμένη χώρα γιατί, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, θα σκάσει κάτι τρομερό και εδώ δεν πρόκειται να μείνει κανένας ζωντανός>>. Η Σίρα επηρεασμένη από τα λόγια αυτά καθώς και από τον έρωτα του Ραμίρο θα εγκαταλείψει χωρίς τη μητέρα της, τη Μαδρίτη λίγο πριν το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου και θα εγκατασταθεί στο Προτεκτορατο και στο ειδυλλιακό Μαρόκο.
     Νέο σκηνικό, λοιπόν, στη ζωή της Σίρα αλλά και των αναγνωστών, ένα σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις: Ακριβά και χλιδάτα εστιατόρια, πολυτέλεια και σαγήνη, μυρωδιές και χρώματα της αφρικανικής γης, άνθρωποι φασαριόζοι, γνήσιοι, απλοί με αισθήματα. Μέσα σ'αυτό το σκηνικό ο έρωτας με τον Ραμίρο κορυφώνεται ώσπου αρχίζει να παίρνει την κατιούσα, αρχίζει να φθίνει σε τέτοιο σημείο που η προδοσία να τον εξαλείψει.
     Μόνη πλέον η Σίρα εγκλωβισμένη στη Ταγγέρη καθώς ο ισπανικός εμφύλιος έχει αποκόψει το Προτεκτορατο από την ευρωπαϊκή Ισπανία καλείται να αντιμετωπίσει την προδοσία, την εγκατάλειψη και την ανασφάλεια. Με την βοήθεια νέων προσώπων θα χτίσει στο Τετουαν από το μηδέν το ατελιέ της που θα την φέρει κοντά σε πρόσωπα που θα την δικτυώσουν στην κατασκοπία και η Σίρα της Μαδρίτης θα μετατραπεί σιγά σιγά στην Κατάσκοπο της Ταγγέρης.

     Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γεμάτο ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις. Η γραφή (πρωτοπρόσωπη) είναι λεπτομερής χωρίς γλωσσικούς εντυπωσιασμους μα ουσιώδη και μεστή. Η ροή είναι γρήγορη και κινηματογραφικη με την πλοκή να μην βαλτώνει σε κανένα σημείο. Η εναλλαγή των τόπων εξέλιξης καθώς και των συναισθημάτων μάς παρασύρουν στα βήματα και στην ατμόσφαιρα της εποχής που οι ήρωες δρουν. Μ' άρεσε ιδιαίτερα το φινάλε: η συγγραφέας δίνει δύο και τρεις εκδοχές για την κατάληξη των μυθιστορηματικών ηρώων με εμάς τους αναγνώστες να έχουμε την δυνατότητα να υιοθετήσουμε οποία επιθυμούμε. 
     <<Η κατάσκοπο της Ταγγέρης>> είναι ένα βιβλίο που στις σελίδες του ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία, ο πόλεμος και ο ρόλος που διαδραματισαν σ' αυτόν απλοί άνθρωποι στα σκοτεινά μονοπάτια της κατασκοπείας ενώνονται και δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα δράσης και μυστηρίου !
      Διαβάστε το!


Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου :
Τίτλος : Η κατάσκοπος της Ταγγέρης
Συγγραφέας : Maria Duenas
Μετάφραση : Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδ. : Πατάκη
Ημερ. Εκδ. : 2014
Σελ.: 750


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου